Πως το εγκαταλελειμμένο του ελληνικού θρόνου βρέθηκε στο βρετανικό Παλάτι

Πως το εγκαταλελειμμένο του ελληνικού θρόνου βρέθηκε στο βρετανικό Παλάτι, Νεφέλη Λυγερού

Μια από τις καθηλωτικές σκηνές στη δημοφιλή σειρά “Το Στέμμα” είναι αυτή που η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγος της Φίλιππος περιμένουν στωικά να μάθουν αν ο γιος τους και διάδοχος του θρόνου Κάρολος είναι ανάμεσα σε εκείνους,που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για σκι.

Ενόσω παρατείνεται η αναμονή, η οποία χαρακτηρίζεται από εκκωφαντική σιωπή, ενημερώνονται ότι κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας έχει ένα κωδικό όνομα σε περίπτωση θανάτου του. Όταν μαθαίνει το δικό του, ο πρίγκιπας Φίλιππος σχολιάζει με μια βρετανική φλεγματικότητα που δεν αρμόζει στη στιγμή, ότι «ο κωδικός του θα μπορούσε να είναι χειρότερος». Πολλές δεκαετίες αργότερα, ήρθε η στιγμή που η επιχείρηση “Γέφυρα του forth” τίθεται σε ισχύ. Αυτός ήταν ο κωδικός. Ο σύζυγος της βασίλισσας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Μία ανάσα πριν κλείσει τα 100, είναι ο μακροβιότερος άνδρας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Πήρε εξιτήριο κι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Windsor. Η ανακοίνωση του Παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτοκρατορίας του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Ο βασιλιάς του, πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Windsor».

Ο άνδρας που έγινε στήριγμα της βασίλισσας Ελισάβετ και φανατικός προστάτης του βασιλικού θεσμού, στα νιάτα του τον αντιπαθούσε. Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Ήταν το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg και το μοναδικό αγόρι.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε ως ελληνορθόδοξος με αναδόχους τη γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό. Αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα, έφυγε όταν ήταν ακόμα μωρό. Η οικογένεια του εξορίστηκε από τη χώρα, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον. Ο θρύλος λέει ότι ο ενάμισι έτους πρίγκιπας Φίλιππος φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα καφάσι φρούτων.

Στο βρετανικό παλάτι

Πέρασε μια θλιβερή παιδική ηλικία. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία. Το 1930 η μητέρα του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο. Οι αδελφές του παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη Γερμανούς ευγενείς και ο πατέρας του εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο.

Ο Φίλιππος έμεινε μόνος του. Συνειδητοποίησε νωρίς ότι δεν είχε οικογένεια, δεν είχε βασίλειο να κληρονομήσει και δεν είχε και κάποιου είδους άλλη στήριξη. Φοίτησε σε γερμανικό σχολείο, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ένας από τους γαμπρούς του, και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου.

Γνώρισε την μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ το 1939, όταν ο πατέρας της και βασιλιάς Γεώργιος επισκέφθηκε το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια με την οικογένεια του. Ο Φίλιππος φοιτούσε τότε εκεί. Για τη 13χρονη Ελισάβετ τουλάχιστον ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έκτοτε, άρχισαν να αλληλογραφούν. Αυτός την αποκαλούσε «Λίλιμπετ».

Απιστίες

Για να την παντρευτεί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του. Υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο γάμος του με την Ελισάβετ τελέστηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Την ημέρα του γάμου, ο βασιλιάς Γεώργιος του απένειμε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Έτσι ξεκίνησε ένας γάμος και μια συμβίωση που αν και αντιμετώπισε δυσκολίες και σκάνδαλα, με την πάροδο του χρόνου έχτισε γερά θεμέλια. Στα νιάτα του ο Φίλιππος υπήρξε επιρρεπής στις γυναίκες. Απολάμβανε τον χρόνο με τους φίλους του και λέγεται ότι όλα αυτά τα χρόνια συνήψε 13 παράνομους δεσμούς. Ο σοβαρότερος αυτών ήταν με μια χορεύτρια μπαλέτου. Η δε Ελισάβετ έκανε τα στραβά μάτια.

Κανένας, όμως, δεν αμφισβήτησε την στήριξη που της παρείχε. Συνειδητοποίησε ότι μοναδικό καθήκον του ήταν να αποτελεί τη φωνή της λογικής, αλλά και τη συναισθηματική στήριξη που χρειαζόταν η Ελισάβετ για να ασκεί τα καθήκοντα της, δίχως περισπασμούς. Με τα χρόνια έγινε βασιλικότερος της βασιλίσσης σε σχέση με το πρωτόκολλο και την προάσπιση του θεσμού. Ήταν αυστηρότερος από τη σύζυγο του και σε ενδοοικογενειακά ζητήματα. Είχε περίπλοκες σχέσεις με τον γιο του Κάρολο. Η μεγάλη αδυναμία του ήταν πάντα η κόρη του Άννα και τα εγγόνια του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι