ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσα παιδιά 12-17 ετών έκλεισαν ραντεβού για εμβόλια

Δεν βιάζονται οι Ευρωπαίοι για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, με το που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών, στην οποία ανήκουν πάνω από 700.000 παιδιά, κλείστηκαν 900 ραντεβού. Δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει αν τα περισσότερα ήταν 12χρονα ή 16χρονα. Υπενθυμίζεται ότι οι ανήλικοι κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, που είχε ήδη έγκριση για τους άνω των 16 ετών και πήρε πρόσφατα έγκριση και για τους 12-15 ετών. Το εμβόλιο των εφήβων δεν διαφέρει από των ενηλίκων σε τίποτα.

Οι λόγοι που εμβολιάζονται τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι –για τα περισσότερα–, ένας από τους εξής τέσσερις: Ο πρώτος είναι ότι πιθανόν τα ίδια να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο δεύτερος, είναι ότι ίσως ανήκουν σε οικογένειες με ευάλωτους και οι γονείς τους έκριναν πως θα ήταν σκόπιμο να εμβολιασθούν τα ανήλικα μέλη για να προστατέψουν τους ευπαθείς ή τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Ο τρίτος είναι ότι αν και πιθανόν όλοι στην οικογένεια είναι υγιείς, με το που θα ανοίξουν τα σχολεία προβλέπουν μεγάλη συρροή για εμβολιασμό το Σεπτέμβρη. Για να αποφύγουν τον “συνωστισμό” στην ουρά για Pfizer ή ίσως τότε και για Moderna, προτιμούν να ξεμπερδεύουν τώρα. Ο τέταρτος είναι ότι γνωρίζουν πως αν το παιδί εμβολιασθεί αρχές Σεπτέμβρη, η δεύτερη δόση θα γίνει τέλη του μήνα και επαρκής ανοσία θα αναπτυχθεί μέσα Οκτώβρη.

Η σύνδεση κορονοϊού και διαβήτη

Πολλά από τα 900 παιδιά που οι γονείς τους “έτρεξαν” να κλείσουν ραντεβού είναι πιθανό να έχουν νεανικό διαβήτη ή διαβήτη Τύπου Ι, νόσημα που προκαλεί σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό και σε ανηλίκους και που το παρουσιάζει ένα στα 300 παιδιά και το έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 ανήλικοι. Άλλοι 14.000-15.000 έχουν το ίδιο νόσημα αλλά δεν ανήκουν πλέον ηλικιακά στην εφηβεία.

Δύο έφηβοι 15 και 16 ετών νοσηλεύθηκαν επί ένα μήνα σε ΜΕΘ τον χειμώνα που μας πέρασε και το μόνο πρόβλημα που είχαν, ήταν ο διαβήτης. Ένα κορίτσι 16 ετών, που ήταν υπέρβαρο αλλά δεν είχε διαγνωσμένο διαβήτη, έχασε δυστυχώς τη μάχη, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου το έστειλαν για καραντίνα στο σπίτι και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, μέσα σε πέντε ώρες, πέθανε.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο πάντως ότι το κορίτσι είχε αδιάγνωστο διαβήτη προτού προσβληθεί από τον ιό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι και ο κορονοϊός προκαλεί διαβήτη. Η μόνη ένδειξη που ίσως έπρεπε να κάνει τους γιατρούς να νοσηλεύσουν εγκαίρως το παιδί ήταν το βάρος του και η δύσπνοια που παρουσίαζε. Δεν του έγινε πάντως εξέταση για σάκχαρο εγκαίρως.

Ποιοί νέοι εμβολιάζονται

Οι υψηλές τιμές σακχάρου διαπιστώθηκαν όταν πια ήταν πολύ αργά και παραμένει αβέβαιο ότι το κορίτσι είχε διαβήτη προτού νοσήσει από Covid. Η μητέρα του, που διασωληνώθηκε, πέθανε επίσης από κορονοϊό, έχοντας κι εκείνη ως μόνο υποκείμενο νόσημα το διαβήτη. Άλλη ομάδα που λογικά βιάζεται να εμβολιασθεί είναι τα παιδιά που πάσχουν από κάποια μορφή κακοήθειας ή καρδιοπάθειας ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω των φαρμάκων που παίρνουν για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Πάντως τα 900 ραντεβού που κλείστηκαν μέχρι το μεσημέρι σήμερα, δείχνουν ότι δεν έσπευσαν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ούτε καν εκείνα τα παιδιά που λόγω των νοσημάτων τους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι όμως και η πρώτη μέρα των ραντεβού για αυτή την ηλικιακή ομάδα και σαφέστερη εικόνα ίσως υπάρξει τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ από τους νέους ηλικίας 18-24 που είναι περίπου 700.000 έχουν εμβολιαστεί περίπου οι 300.000 και αποδείχθηκε ότι το freedom pass λειτούργησε. Όμως 70.000 από αυτούς δεν έχουν πάρει ακόμη τα 150 ευρώ, ίσως επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ και απαιτείται άλλη διαδικασία για να τους κατατεθούν τα χρήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι