ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κινέζικα εμβόλια – Τι έδειξε η σύγκριση με τα “δυτικά”

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κινέζικα εμβόλια – Τι έδειξε η σύγκριση με τα "δυτικά", Όλγα Μαύρου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Amerixcan Medical Association τα δυο κινέζικα εμβόλια της Sinopharm που εξετάστηκαν, είχαν αποτελεσματικότητα έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό σε ποσοστό 78% και 72% αντίστοιχα. Αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 22.000 εμβολιασθέντες στη Μέση Ανατολή και άλλους τόσους που πήραν εικονική ένεση (placebo) προς σύγκριση.

Τα δυο εμβόλια παρασκευάσθηκαν από την Sinopharm με βάση δύο αδρανοποιημένους ιούς οι οποίοι απομονώθηκαν από ισάριθμους ασθενείς στην Κίνα. Χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα τα στελέχη WIV04 και HB02. Η αποτελεσματικότητα ήταν κατά μέσο όρο 72.8% (από 58.1% έως 82.4%) για το εμβόλιο με το στέλεχος WIV04 και 78.1% (64.8%-86.3%) για το εμβόλιο με το αδρανοποιημένο στέλεχος HB02.

Σε κανέναν εμβολιασθέντα δεν εκδηλώθηκε σοβαρή νόσος, που σημαίνει ότι αν και η αποτελεσματικότητα ως προς την πλήρη κάλυψη δεν είναι εντυπωσιακή, φαίνεται να είναι εντούτοις πολύ καλή η επίδοση ως προς τη βαριά νόσηση ή το θάνατο. Το βασικό μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι αν και περιέλαβε μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 32 έτη, δηλαδή οι περισσότεροι ήταν νέοι και δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα συμπεριλήφθηκαν μόλις 200 άτομα άνω των 60 ετών.

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων που κόλλησαν αλλά πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά ήταν υψηλό και, συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα ήταν στο 64% για το ένα εμβόλιο και στο 73,5% για το άλλο. Καθώς παρουσιάστηκαν συνολικά 113 περιστατικά εμβολιασθέντων που κόλλησαν, διερευνήθηκε πόσοι κόλλησαν μετά την πρώτη δόση και προτού παρέλθουν 14 ημέρες από την δεύτερη. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση ήταν 50,3% για το εμβόλιο με το WIV04 (33.6%- 62.7%) και 65.5% για το άλλο (52.0%-75.1%).

Συγκρίσεις με τα “δυτικά”

Οι παρενέργειες κρίθηκαν λίγες καθώς οι περισσότερες ήταν ήπιες και συνήθεις (πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος κ.λπ.) Ήταν όμως περισσότερες σε όσους έκαναν το εμβόλιο με τον αδρανοποιημένο HB02 (δηλαδή με εκείνο που βρέθηκε και πιο αποτελεσματικό). Καταγράφηκαν μόνον δύο σχετικά πιο σοβαρές παρενέργειες, και πάλι στο πιο “ισχυρό” εμβόλιο. Και τα δύο περιστατικά όμως, αφενός αντιμετωπίσθηκαν, αφετέρου δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονταν με το εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ, τα αντίστοιχα αποτελέσματα από τις κλινικές έρευνες για τα δύο εμβόλια  mRNA  (της Pfizer και της Moderna) και για τα τρία με αδενοϊούς (της AstraZeneca, το Sputnik V και της Johnson) δείχνουν αποτελεσματικότητα 95.0% για της Pfizer-BioNTech,  94.1% για της Moderna, 62.1% ή 90.0% για της AstraZeneca (ανάλογα με το εμβολιαστικό σχήμα), 91.6% για το Σπούτνικ και 66.9% για της Johnson. Εντούτοις, αντικειμενική σύγκριση στην ουσία δεν μπορεί να γίνει, επειδή χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά χαρακτηριστικά στο δείγμα του πληθυσμού για κάθε εμβόλιο, αλλά υπήρχαν και διαφορές τόσο στο κυρίαρχο στέλεχος σε κάθε περιοχή που έγινε η κάθε έρευνα όσο και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αυτή η έρευνα που εστιάσθηκε στα δύο κινεζικά εμβόλια έγινε π.χ. σε χώρες με πολύ λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με τις χώρες όπου μετρήθηκε η αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων (το κινέζικο “μετρήθηκε” σε χώρες με μόλις το 1/3 των κρουσμάτων σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια). Επίσης τα άλλα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε πολύ περισσότερους ευπαθείς και ηλικιωμένους σε σύγκριση με τα δύο κινεζικά. Το έμμεσο συμπέρασμα είναι ότι αν πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σύγκριση, τότε αυτή δεν είναι υπέρ των κινεζικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι