ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο η πανδημία αύξησε την τυφλή βία

Πόσο η πανδημία αύξησε την τυφλή βία, Όλγα Μαύρου

Σοκαρισμένοι παρακολουθούν όλοι τις εξελίξεις μετά το φόνο ενός 19χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή απλά  τον ρώτησαν “τι ομάδα είναι” και απάντησε “Άρης”, χωρίς να έχει καμία σχέση με οπαδικές ομάδες. Οι υπαίτιοι αναζητούνται, και υπολογίζονται σε πάνω από οκτώ άτομα. Η κηδεία του 19χρονου, γίνεται σήμερα στη Βέροια και όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση, είχε ακατάσχετη αιμορραγία από το τραύμα από δρεπάνι στο μηρό, αλλά αιτία θανάτου ήταν οι βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η οπαδική βία δεν μπήκε διόλου στο ψυγείο με τις καραντίνες και την πανδημία, αλλά φαίνεται πως οξύνθηκε, καθώς είναι μεν κλειστά τα γήπεδα, αλλά οι χούλιγκανς εξακολουθούν να βιώνουν την ανάγκη για εκτόνωση. Αν και οι φόνοι σπανίζουν, όπως προκύπτει από την αναζήτηση στα αρχεία των βίαιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται πάνω από τρία σοβαρά επεισόδια την εβδομάδα ακόμα και σε περιόδους καραντίνας.

Πέρα από τα σπασίματα που έχουν γίνει “έθιμο” στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, η ομάδα των ατόμων που βρίσκει “σκοπό στη ζωή της” μέσα από έναν αρνητικό οπαδισμό, εκτρέπεται εξαιρετικά συχνά σε βιαιότητες, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ισπανός δημοσιογράφος διαπιστώνει σε άρθρο του με θλίψη ότι ο χουλιγκανισμός αναβιώνει και στην πατρίδα του, αλλά και στη Γαλλία.

Αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό στο ντέρμπι της Σεβίλλης, όπου ένας άνδρας πέταξε το κοντάρι σημαίας στο γήπεδο Benito Villamarín της Ρεάλ Μπέτις και πέτυχε στο κεφάλι τον παίκτη της Σεβίλλης, Joan Jordán. Τρεις μέρες μετά, το λεωφορείο της Ατλέτικο Μαδρίτης δέχτηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν στο γήπεδο Reale Arena της Ρεάλ Σοσιεδάδ για τον αγώνα στο πλαίσιο του Copa del Rey. Αναφέρεται και στον θάνατο ενός οπαδού της Deportivo, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μαδρίτη χωρίς να βρεθούν ακόμη οι δράστες.

Εκτιμά ότι ευθύνονται οι σύλλογοι και ότι η πανδημία που κράτησε όλο τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια και μακριά από τα γήπεδα, εκτονώνεται με το χειρότερο τρόπο. Αναφέρει και τη Γαλλία, όπου οι σύλλογοι είναι πολύ επιεικείς. Όπως και την Αγγλία, που βιώνει επίσης ακραία επεισόδια χουλιγκανισμού. Περίπου στο 50% των αγώνων της χρειάζεται επέμβαση της αστυνομίας και μόνον φέτος έχουν συλληφθεί 800 οπαδοί για βιαιότητες.

“Δεν ξαναπάω στο γήπεδο”

Επικρίνει και τους ισπανικούς συλλόγους που μετά τον τραυματισμό του Joan Jordán αντί να αναφερθεί η ομάδα του και στις βιαιότητες των δικών της οπαδών, εστιάσθηκε μόνο στον συγκεκριμένο χούλιγκαν της αντίπαλης ομάδας. Αλλά και ότι όταν όρμησαν οι οπαδοί της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο προπονητής της ομάδας περιορίστηκε στο να ζητήσει συγγνώμη και να πει «οι οπαδοί της Λα Ρεάλ δεν είναι έτσι».

Νεαρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ άφησε χθες στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου ένα σημείωμα όπου έγραφε: «Δε γυρνάς πίσω. Δεν ξαναπατάω γήπεδο. Τους σιχάθηκα». Όμως αυτός ο κύκλος της βίας δεν είναι ακριβώς πρωτοφανής. Περίπου 50 συμπλοκές έχουν σημειωθεί φέτος στη χώρα μεταξύ χούλιγκανς, χωρίς καν να γίνονται  αθλητικές εκδηλώσεις που να “ανάβουν τα αίματα”. Οι περισσότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν εν ψυχρώ με ραντεβού. Άλλες 80 επιθέσεις σημειώθηκαν σε χώρους αθλητικών εκδηλώσεων.

Πολλές συγκρούσεις έγιναν χωρίς καν “ραντεβού για ξεκαθάρισμα”, αλλά με την πιο βίαιη ομάδα να έχει βγει κυριολεκτικά σε “περιπολία” για να πιάσει απροετοίμαστους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Αυτές οι “περιπολίες” γίνονται συνήθως νύχτα και καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς, ενώ έχουν καταγραφεί και μαχαιρώματα αλλά και πυροβολισμοί. Ένα από αυτά σημειώθηκε μέρα μεσημέρι στη Γλυφάδα.

Για τα περίπου 130 επεισόδια που σημειώθηκαν φέτος έχουν συλληφθεί 63 άτομα. Οι μισοί συνελήφθησαν για επεισόδια στη διάρκεια αγώνων, ενώ οι άλλοι μισοί σε επιθέσεις που έγιναν σε “νεκρές” αθλητικά περιόδους, ή πάντως μακριά από γήπεδα. Περιστατικά με ενόπλους χούλιγκαν έχουν σημειωθεί και στην Κρήτη, στη Ριζούπολη, στο Πέραμα και στον Κορυδαλλό. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει και πολλά άλλα τα οποία δεν καταλήγουν στη δικαιοσύνη επειδή τα θύματα δεν μιλούν ή δεν κάνουν μηνύσεις.

Η βία και το μίσος

Το απόθεμα μίσους είναι ως φαίνεται μεγάλο πάντως. Όταν για παράδειγμα σε “ραντεβού” οπαδών ΠΑΟ και Ολυμπιακού στην Παιανία σκοτώθηκε ένα 26χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού,  στον επόμενο αγώνα οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν αναρτήσει ένα απίστευτης κακίας πανό: «Γαύρε θυμήσου τον θρίαμβο της Παιανίας», έγραφε. ι δολοφόνοι είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια και στο Εφετείο σε κάθειρξη 10 έως 16 ετών.

Ο πρώτος νεκρός από οπαδική βία ήταν 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού, που μαχαιρώθηκε το 1993 μετά των αγώνα των δύο “αιώνιων” αντιπάλων στη Γλυφάδα, μισή ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού εντόπισαν τον Γιώργο στο αυτοκίνητό του στην πλατεία της Γλυφάδας. Ο 23χρονος δράστης έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τον 25χρονο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο.

Το επόμενο θύμα ήταν ένας 20χρονος, πάλι οπαδός του Παναθηναϊκού, που δολοφονήθηκε το 2011 έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο σε “ραντεβού” οπαδών του ΠΑΟ και του ΟΦΗ. Οπαδός του ΟΦΗ έβγαλε μαχαίρι και τον έπληξε πολλές φορές. Ο 29χρονος δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη και αποφυλακίστηκε το 2018. Το τρίτο θύμα ήταν το 2014 ένας 47χρονος οπαδός του Εθνικού Πειραιώς που τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι στην Κρήτη και υπέκυψε δύο εβδομάδες μετά. Το 2017 σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένας νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ, που όταν του επιτέθηκαν “αντίπαλοι”, στην προσπάθειά του να γλιτώσει, πετάχτηκε στο δρόμο και τον παρέσυρε διερχόμενο ΙΧ.

Το 2020 σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι, οπαδός της Μπότεφ Πλόβντιβ, η οποία είναι αδελφοποιημένη με τον Άρη. Χτυπήθηκε σε συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη στη Θεσσαλονίκη και όταν έπεσε κάτω στο δρόμο, μια 26χρονη τον παρέσυρε με το ΙΧ. Η ίδια υποστήριξε ότι ήταν περαστική, αλλά συνελήφθη για ανθρωποκτονία με δόλο. Το καλοκαίρι του 2021 πυροβόλησαν αλλοδαπό 32 ετών που ανήκε σε οπαδικό κύκλο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Αθήνα, αλλά το θύμα έζησε. Επίσης το 2021 βγήκαν πιστόλια στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή και δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι