Πόσο θα κοστίσουν μετά τη φυγή τους οι ντεκαφεϊνέ γαλαζοαίματοι Χάρι-Μέγκαν

Πόσο θα κοστίσουν μετά τη φυγή τους οι ντεκαφεϊνέ γαλαζοαίματοι Χάρι-Μέγκαν

«Δεν είναι επιλογή. Είναι καθήκον». Αυτό είναι το μότο του τρίτου τρέιλερ της δημοφιλούς σειράς “Το στέμμα”, το οποίο όχι μόνο κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα τα μικρά και καθημερινά του βασιλικού βίου, αλλά και τις  συμπληγάδες που έχει να διαβεί σε οικογενειακό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά κυρίως υπαρξιακό επίπεδο η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η γυναίκα που μοιάζει να κουβαλάει στους ώμους της το βάρος της αίγλης, αλλά και της σκουριάς του στέμματος και των 11 εν ενεργεία μοναρχών της Γηραιάς Ηπείρου.

Έχοντας κλείσει αισίως τα 93 της χρόνια και διανύοντας τη δύση της βασιλείας της, απολαμβάνει την συντριπτική αποδοχή των Βρετανών, οι οποίοι νιώθουν συμπάθεια για εκείνη. Την έχουν, άλλωστε, άρρηκτα συνδέσει με τα παιδικά χρόνια και τη νιότη τους. Αυτό αναβάλλει προς το παρόν μία ουσιαστική συζήτηση για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της μοναρχίας.

Η απόφαση, όμως, της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκηπα Χάρι, να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά καθήκοντά τους και να ζήσουν μεταξύ Βρετανίας και Καναδά, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πλήγμα στην πλέον εμβληματική μοναρχία του πλανήτη και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον θεσμό. Ειδικά, τη στιγμή που της είδησης προηγήθηκε μία ζοφερή χρονιά, με το σκάνδαλο του πρίγκηπα Άντριου, ο οποίος εμφανίζεται να εμπλέκεται σε υπόθεση με σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

Παρά τις αναποδιές, η εταιρεία (the firm), όπως συχνά αποκαλούν την βασιλική οικογένεια, έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι, με υψηλό ένστικτο αυτοσυντήρησης. Οι βασιλείς της Βρετανίας και ειδικά η μακροβιότερη εξ’ αυτών, γνωστή και ως top lady, παρατσούκλι που χάρισε η Νταϊάνα στην Βασίλισσα Ελισάβετ, διαθέτει μια αξιοζήλευτη ικανότητα να αντιμετωπίζει τόσο τις εσωτερικές, όσο και τις εξωτερικές προκλήσεις. Δεν συνηθίζει ούτε να εγκλωβίζεται με την πλάτη στον τοίχο, ούτε να παραμένει όμηρος καταστάσεων και ατόμων. Ακόμα και αν το άτομα αυτό δεν είναι άλλο από τον εγγονό της, τον έκτο στη διαδοχή του θρόνου και μέχρι πρότινος δεύτερο –μετά την Βασίλισσα– στην προτίμηση του κόσμου.

Για όλα τα παραπάνω, από τη στιγμή που η Μέγκαν και ο Χάρι “πάτησαν το κουμπί”, αποποιούμενοι τον ρόλο τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας, κατά πολλούς οδεύουμε αναπόφευκτα προς μία εμφύλια μετωπική σύγκρουση. Το διακύβευμα της είναι εάν θα παραμείνει αμετάβλητη η ισχύς της πρώτης βρετανικής οικογένειας.

Η ημιβασιλική πρωτοτυπία Χάρι-Μέγκαν

O δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ επιχειρούν να σφυρηλατήσουν ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι, εγκαταλείποντας τα βασιλικά τους αξιώματα και παραμένοντας συνάμα μέλη της βρετανικής μοναρχίας. Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο παρελθόν δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του να βρίσκεται με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός. Πρόκειται για κάτι πρωτάκουστο στα χρονικά του Οίκου των Ουίνσδορ.

Η περίπτωση του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του 7ου, την οποία κάποιοι ανέσυραν με αφορμή τη “Μεγκ-έξιτ” –όπως ήδη αποκαλείται η απόφαση του ζευγαριού– απέχει παρασάγγας. Αφότου ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον θρόνο, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε μία άτυπη εξορία στο Παρίσι, χωρίς να έχει πρόσβαση στην περιουσία του και αποκομμένος από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τον σκανδαλώδη γάμο του, ο έκπτωτος βασιλιάς αναγκάστηκε να στραφεί στη γενναιοδωρία των φίλων του, μένοντας σ’ έναν πύργο στο Παρίσι που του είχε παραχωρήσει ένας Γάλλο-Αμερικανός επιχειρηματίας. Αντιθέτως, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν φαίνεται να έχουν κατά νου μία παρόμοια βουτιά στο κενό, αλλά μία άλλου τύπου ακροβασία. Αυτό είναι που έχει προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας της βρετανικής κοινωνίας, η οποία τους κατηγορεί ότι θέλουν “και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο”.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν το ζευγάρι θα διατηρήσει τους τίτλους του, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο. Το παλάτι, μέσω φιλικά προσκείμενων δημοσιογράφων, άφησε να εννοηθεί ότι η Βασίλισσα δεν έχει πρόθεση να τους απογυμνώσει από αυτούς. Αν και οι royals watchers, αυτοί που ξεροσταλιάζουν καλύπτοντας χρόνια το βασιλικό ρεπορτάζ και ως εκ τούτου πολλά έχουν δει τα μάτια τους, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το τί μέλλει γενέσθαι.  Ειδικά όταν παρεμβάλλεται μία μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το διαζύγιο θα κοστίσει

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε κατόπιν εντολής της ίδιας της Βασίλισσας, η οποία θέλει να προχωρήσει στη διευθέτηση του θέματος. Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, στην ανακοίνωσή τους, ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, με τη μόνη διαφορά ότι θα κυνηγήσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να τους συμβουλεύει η βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ, η οποία βρίσκεται τόσο κοντά στο ζευγάρι, όσο και στη μητέρα της Μέγκαν.

Λέγεται ότι ήδη έχουν προετοιμάσει ένα πλάνο που θα θυμίζει πολύ αυτό του ζεύγους Ομπάμα, μετά την ζωή τους στον Λευκό Οίκο: φιλανθρωπικά πρότζεκτ, ομιλίες επί πληρωμή, παραγωγή ντοκιμαντέρ, αλλά και σειρά βιβλίων. Αν και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα τους ζωή προβλέπεται εντυπωσιακά προσοδοφόρα, το διαζύγιό τους με το Μπάκιγχαμ θα τους στοιχίσει.

Η βασίλισσα λαμβάνει κάθε χρόνο από την κυβέρνηση ένα επίδομα ύψους 82 εκατομμυρίων λιρών (96 εκατομμύρια ευρώ). Από το ποσό αυτό καταβάλλει στα αδέλφια Ουίλιαμ και Χάρι 5 εκατομμύρια λίρες. Ο πρώτος σε διαδοχή λαμβάνει τα 3 και ο Χάρι τα υπόλοιπα 2. Από εδώ και στο εξής, ο πρίγκιπας και η σύζυγός του δεν θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να λαμβάνει το γενναιόδωρο αυτό κρατικό επίδομα. Σε αυτό, όμως, δεν υπολογίζεται το κόστος των μετακινήσεων του ζεύγους, της διαβίωσής του, της ένδυσής του και του προσωπικού που απασχολεί.

«Μην ξεχνάμε τα εξτραδάκια»

Όλα τα παραπάνω επίσης επιβάρυναν τους Βρετανούς φορολογούμενους και προέρχονταν από ένα ακόμα κρατικό ετήσιο χαρτζιλίκι, που αγγίζει τα 3,15 εκατομμύρια λίρες και προορίζεται για “ανεπίσημες δαπάνες”. «Μην ξεχνάμε τα εξτραδάκια», γράφει καυστικά η Daily Mail, ένα από τα ταμπλόιντ που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τους δούκες. Το εξτραδάκι αυτό, όπως το αποκαλεί, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ενδεικτικό είναι ότι για τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης της η Μέγκαν δαπάνησε μισό εκατομμύριο δολάρια σε ρούχα. Αντιθέτως, ο Χάρι φόρεσε 146 φορές μέσα σε έναν χρόνο το ίδιο σακάκι αξίας 160 λιρών.

Μεταξύ των παραπάνω αναμένεται να έχουν μία ακόμα χασούρα. Μέχρι σήμερα, ο πρίγκιπας Κάρολος δίνει ένα ετήσιο επίδομα στους γιούς του που ανέρχεται περίπου στις 5 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους The Times, δεν φαίνεται διατεθειμένος «να κόβει πλέον λευκή επιταγή στους Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι, από εδώ και στο εξής».

Ακόμα, όμως, και μετά την απομάκρυνσή τους από την κρατική χρηματοδότηση, το ζεύγος δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Θα διατηρήσουν το Φρόγκμορ Κότατζ ως την βάση τους. Πρόκειται για το βασιλικό οίκημα που τους χάρισε η βασίλισσα και για την ανακαίνιση του οποίου ξοδεύτηκαν πέντε εκατομμύρια λίρες.

Η ασφάλεια του ζεύγους

Αναμένεται, επίσης, να συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δημόσιο κορβανά με το κόστος ασφαλείας τους, το οποίο υπολογίζεται να εκτοξευτεί σε περίπτωση μετακόμισής τους στον Καναδά. Και όχι μόνο! Σε αυτή την περίπτωση αναρωτιέται κανείς ποιος θα παρέχει την ασφάλεια; Θα είναι η Σκότλαντ Γιαρντ, ή θα ζητηθεί από τους Καναδούς να αναλάβουν κάτι τέτοιο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο κυβερνητικό επίδομα, αν και ο Χάρι θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τον πρίγκιπα Κάρολο που χρηματοδοτείται από το στέμμα.  Επιπλέον, η προσωπική τους περιουσία αγγίζει τις 35 εκατομμύρια λίρες. Η Μέγκαν είχε κερδίσει πριν τον γάμο της 5 εκατομμύρια από την καριέρα της ως ηθοποιός και ο Χάρι 30 από την περιουσία της μητέρας και του πατέρα του. Μέχρι τώρα, απαγορευόταν και στους δύο να κάνουν χρήση αυτής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το “διαζύγιο” με το Μπάκιγχαμ δεν πρόκειται να είναι ούτε απλό, ούτε συναινετικό. Η ανακοίνωση του Παλατιού ήταν ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Εκπρόσωπος Τύπου του Μπάκιγχαμ ανέφερε πως το Στέμμα «κατανοεί την επιθυμία του ζεύγους  να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά όλο αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα και θα απαιτηθεί χρόνος για να επιλυθεί». Έσπευσε δε να τονίσει πως «οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα, μάλιστα, με διαρροές από το Μπάκιγχαμ όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί. Από την πλευρά του το ζευγάρι διαμήνυσε μέσω διαρροών ότι επιχείρησε να ενημερώσει το Παλάτι. Αμέσως μετά το πέρας των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, ο Χάρι ζήτησε να δει την βασίλισσα. Εκείνη αρνήθηκε, παραπέμποντάς τον στον πατέρα του, με αποτέλεσμα να δράσει αυτοβούλως και να προχωρήσει στην ανακοίνωση.

Μέγκαν όπως Νταιάνα;

«Έχασα την μητέρα μου και τώρα βλέπω την σύζυγό μου να πέφτει θύμα των ίδιων ισχυρών σκοτεινών δυνάμεων», δήλωσε σε μία σπαραξικάρδια συνέντευξή του ο δούκας του Σάσεξ. Ήταν λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα στο Παλάτι, αλλά τα σύννεφα είχαν ήδη πυκνώσει και η πανταχού παρούσα σκιά της πριγκίπισσας Νταϊάνα επέστρεφε έντονα στο προσκήνιο, μέσω της Μέγκαν. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που παραλλήλιζαν την αδικοχαμένη πριγκίπισσα με την Μέγκαν Μαρκλ.

Δυνατές, ανεξάρτητες, ατίθασες και οι δύο βρέθηκαν δια του γάμου τους στην πιο παραδοσιακή οικογένεια της Βρετανίας. Το Μπάκιγχαμ ήταν σαν ναρκοπέδιο για εκείνες. Μοιράζονται και το γεγονός ότι στα μάτια πολλών επέφεραν –η καθεμία με τον δικό της τρόπο– τον εκσυγχρονισμό ενός απαρχαιωμένου θεσμού, σύμβολο αναχρονισμού.

Τα κοινά δεν σταματούν εδώ. Υιοθέτησαν τη λεγόμενη “διπλωματία της μόδας”, αλλά και μία πιο ανθρώπινη δημόσια εικόνα. Παρ’ ότι η βρετανική μοναρχία συμπαθεί ελάχιστα τη δημόσια έκφραση συναισθημάτων και τα μέλη της σπάνια δίνουν συνεντεύξεις, το 1995 η Νταϊάνα έκανε την έκπληξη μιλώντας εκ βαθέως στον δημοσιογράφο του BBC Μάρτιν Μπασίρ. Έχει περάσει στην ιστορία η φράση της «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγος συνωστισμός».

Από την πλευρά της, η Μέγκαν, σε μία συναισθηματική συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του ITV με τίτλο: “Harry & Meghan: An African Journey”, εξομολογήθηκε: «Πραγματικά προσπάθησα να υιοθετήσω την βρετανική στάση “των άκαμπτων χειλιών”. Προσπάθησα. Πραγματικά προσπάθησα. Αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάνει αυτή η στάση εσωτερικά, είναι ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά».

Η Νταϊάνα θα ήταν έξαλλη

Τέλος, όπως και την αυγή της 31ης Αυγούστου του 1997 –την ημέρα που η Νταϊάνα έχασε αιφνιδίως την ζωή της– έτσι και τώρα που το ζεύγος Μέγκαν και Χάρι ανακοίνωσε την φυγή του, προέκυψαν ερωτήματα, στα οποία κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει μέσα στο Παλάτι. Κατά άλλους, όμως, η Μέγκαν δεν καλλιέργησε ποτέ την σχέση που είχε κατακτήσει η πριγκήπισσα Νταϊάνα με τον κόσμο, χαρακτηριστικό που όχι μόνο την έκανε να ξεχωρίζει από άλλους αριστοκράτες, αλλά και αποτέλεσε το μυστικό της όπλο. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε κερδίσει το προσωνύμιο “πριγκήπισσα του λαού”.

Η Μέγκαν ίσως επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια της, χωρίς, όμως, να έχει το ειδικό βάρος της. Υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται κάθε ομοιότητα. Ο γνωστός ως βασιλικός σεφ Ντάρεν Μακ Γκρέιντι, ο οποίος ήταν επί χρόνια στη δούλεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, της Νταϊάνα και των δυο γιών της, υποστηρίζει ότι παρά τις εικασίες, η Νταϊάνα θα ήταν έξαλλη με τον γιό της, «που άγεται και φέρεται από την γυναίκα του σε τέτοιο βαθμό που να απαρνηθεί τα βασιλικά του αξιώματα».

Όπως είχε κάποτε πει ο βασιλικός σύζυγος Φίλιππος, η επιβίωση της μοναρχίας εξαρτάται αποκλειστικά από την επιδοκιμασία ή μη των υπηκόων της. Εξού και οι απόπειρες εκσυγχρονισμού του βασιλικού θεσμού, ειδικά μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα  το 1997. Ήταν η εποχή που η βρετανική μοναρχία, ακόμα και η ίδια η βασίλισσα, βρέθηκε αντιμέτωπη με το κοινό αίσθημα.

Αρκούντως προσαρμοστική, δεν καθυστέρησε να πιάσει το μήνυμα. Σε μία εποχή που ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται να συνδεθεί με τη μοναρχία, σε μία εποχή που θεσμοί όπως η αριστοκρατία, ο στρατός, η Αγγλικανική Εκκλησία και η κεντρική διοίκηση, δεν κουβαλάνε την αίγλη του παρελθόντος, η βασιλική οικογένεια όφειλε να προσαρμοστεί. Και αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει, υποδεχόμενη στα ενδότερά της κοινές θνητές.

Ευέλικτο ζεύγος

Ο παραμυθένιος γάμος του δούκα του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ και της κοπέλας της διπλανής πόρτας Κέιτ Μίντλετον εξελίχθηκε σε φρενίτιδα με τη γέννηση των τριών παιδιών τους. Οι νεαροί γονείς αποτέλεσαν θεόσταλτο δώρο για τον Οίκο των Ουίνδσορ που χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα τονωτικό λίφτινγκ. Το ζεύγος των νεόνυμφων θεωρήθηκε λιγότερο άκαμπτο, πιο σύγχρονο και πιο προσιτό.

Όταν στην επίλεκτη ομάδα εισήλθε και η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μάρκλ, τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο στο Κάστρο του Γουίνσδορ. Ο κόσμος έδειχνε να επικροτεί το ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας συντελείται διαφυλετικός γάμος και μάλιστα τη διαζευγμένη νύφη συνόδευσε στην εκκλησία ο πατέρας του γαμπρού.

Ήταν ένα άκρως ανατρεπτικό σενάριο που εκτίναξε τις μετοχές της βασιλικής οικογένειας. Ένα σενάριο που εκθείασε η New York Times, η οποία σχολίασε ότι η «βιομηχανία του Στέμματος δεν ψάχνει πλέον νύφες από τους κύκλους της αριστοκρατίας, αλλά αναζητά σύγχρονες γυναίκες που βγαίνουν ωραίες στις φωτογραφίες και ανεβάζουν τη δημοτικότητα της γερασμένης φίρμας».

Μετά τον παραμυθένιο γάμο που απέφερε τουλάχιστον 500 εκατ. λίρες κέρδη στη Μεγάλη Βρετανία, όλα φάνταζαν να κυλούν αρμονικά. Η Μέγκαν πραγματοποίησε την πρώτη της περιοδεία στο πλευρό της Βασίλισσας, με το Παλάτι να διοχετεύει την πληροφορία ότι η νύφη προσαρμόζεται πολύ καλά στα νέα της καθήκοντα. Και ξαφνικά όλα πήραν την κατιούσα. “Δύσκολη δούκισσα”, “δικτατορική Μέγκαν” και άλλα παρόμοια παρατσούκλια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η μία παραίτηση υπαλλήλων της μετά την άλλη έβγαινε στη δημοσιότητα. Παράλογες απαιτήσεις της βρίσκουν τη θέση τους στα τάμπλοιντ, όπως όταν υποτίθεται ότι απαγόρευσε στο προσωπικό να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο χώρο πάρκινγκ, ώστε να μην της χαλάει την θέα. Ως αποτέλεσμα εκατοντάδες υπάλληλοι πλέον παρκάρουν τα οχήματά τους εκτός Παλατιού, πληρώνοντας καθημερινά γύρω στα 12 ευρώ για στάθμευση. Αλήθεια; Ψέματα;

Τα αδέλφια χωρίζουν τα τσανάκια τους

Όποια και αν ήταν η αλήθεια, η δημόσια σφαίρα κατακλύστηκε από καταγγελίες για την ενόχληση που εξέφρασε η πριγκίπισσα για την μυρωδιά του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται μάλιστα ότι «ζήτησε να τοποθετηθούν στο παρεκκλήσι αποσμητικά χώρου πριν από την άφιξη των καλεσμένων». Το Παλάτι, ωστόσο, αρνήθηκε να ενδώσει στην απαίτησή της.

Ακολούθησε η σύγκρουση με το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ και στη συνέχεια η ανακοίνωση ότι Μέγκαν και Χάρι εγκαταλείπουν το Λονδίνο για χάρη του Γουίνδσορ, προκειμένου να έχουν το δικό τους χώρο. Τα αδέλφια χώρισαν τα τσανάκια τους και επισήμως, όταν ανακοινώθηκε ότι τα δύο ζευγάρια δεν θα συνεργάζονται πλέον στις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Για την ακρίβεια, η Μέγκαν και ο Χάρι έφυγαν άρον άρον από την Οργάνωση του Γουίλιαμ και της Κέιτ.

Το τοξικό κλίμα εντάθηκε με τον πόλεμο του Χάρι με τα βρετανικά ΜΜΕ και τις μηνύσεις που υπέβαλε το ζευγάρι κατά των βρετανικών εφημερίδων Sun και Daily Mirror. Ακόμα και το χαριτωμένο, αλλά διόλου παραδοσιακό όνομα Άρτσι που επέλεξαν για τον γιο τους καθρέφτιζε ως ένα βαθμό την αντίδρασή τους στο βασιλικό πρωτόκολλο. Παρ’ ότι το μωρό δικαιούτο να λάβει το δεύτερο τίτλο του πατέρα του και να προσφωνείται “Earl (Κόμης) του Dumbarton”, οι γονείς του αποφάσισαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τον τίτλο. Τέλος, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η απουσία του ζεύγους από επίσημες οικογενειακές εκδηλώσεις, αλλά και η συνέντευξη που παραχώρησαν, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τους χωρίζει από την υπόλοιπη οικογένεια.

Στήριξη Μέγκαν από Αμερικανούς

Η πρώην ηθοποιός τυγχάνει στήριξης, ειδικά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά ήδη πληθαίνουν οι φωνές που την αντιμετωπίζουν ως θύμα που δέχεται ανελέητο πόλεμο απ’ τα ταμπλόιντ και την κοινή γνώμη της Βρετανίας. Το μοναδικό της αμάρτημα ότι δεν είναι Βρετανή, ούτε καν λευκή (η μητέρα της είναι αφροαμερικανή) και το κυριότερο ότι δεν είναι άβουλη.

Για τους υπερασπιστές της, η κριτική και η επίθεση που δέχεται είναι τουλάχιστον άδικη. «Αλλά αν κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει, αυτή είναι εκείνη», σχολίασε μία διάσημη φίλη της. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη σπεύσει να μοιραστούν μέσω σόσιαλ μίντια δύο λόγια παρηγοριάς και θαυμασμού για την φίλη τους. Αυτά ούτε λίγο, ούτε πολύ περιγράφουν μία Μέγκαν, η οποία αρνείται να αποστειρωθεί και ως εκ τούτου αποτελεί σάκο του μποξ για τα βρετανικά ταμπλόιντ, τα οποία δημιούργησαν –-και με το χρόνο-– εξέθρεψαν ένα αφήγημα.

Αυτό είναι που την παρουσιάζει κακομαθημένη, αχάριστη, εγωίστρια και αποφασισμένη να μην συμβιβαστεί με το αυστηρό βρετανικό πρωτόκολλο. Ως εκ τούτου, αυτή ήταν που “παρέσυρε” τον καλόκαρδο, αλλά μαγεμένο πρίγκιπα μακριά από την οικογένειά του. Όσοι στηρίζουν φανατικά τη Μέγκαν δεν αφήνουν ασχολίαστο και το βασιλικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Βασίλισσας, η οποία καθόταν σ’ ένα τραπέζι με οικογενειακές φωτογραφίες. Από αυτές απουσίαζε εκείνη του Χάρι, της Μέγκαν και του μικρού Άρτσι.

Τα ανάκτορα απομόνωσαν το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν

Επίσης, στο επίσημο πορτραίτο με τις ευχές για τη νέα δεκαετία, πόζαραν μόνο η βασίλισσα και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της: ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Γεώργιος. «Η οικογένεια τους απομόνωσε και ως εκ τούτου τους έκανε να νιώσουν απόλυτα παρείσακτοι. Αυτή η αντιμετώπιση άρχισε από την πρώτη ημέρα που η Μέγκαν εντάχθηκε στην οικογένεια και δυστυχώς δεν έπαψε ποτέ», περιγράφει ένας φίλος του ζευγαριού.

Άλλο σενάριο θέλει τον Χάρι και την Μέγκαν, εν μέσω αυτού του κλίματος, να αισθάνονται αβεβαιότητα για την μελλοντική θέση τους στη μοναρχία. Ειδικά αφότου ο πρίγκιπας Κάρολος, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι όταν ανακηρυχθεί βασιλιάς σκοπεύει να μειώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα σε μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το μέλλον τους στο Μπάκιγχαμ, όμως, δεν προμηνυόταν ευοίωνο ακόμα και στην περίπτωση που τον θρόνο αναλάμβανε ο αδελφός του Χάρι, Ουίλιαμ.

Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό ότι τα δύο αδέλφια εδώ και χρόνια βρίσκονται σε απόκλιση. Οι υπερασπιστές του ζεύγους τονίζουν ότι όποια και αν είναι η αλήθεια, η εξέλιξη αυτή αντιπροσωπεύει μια δραματική και καταστροφική αποτυχία εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας, η οποία όφειλε να βοηθήσει τη Μέγκαν στη μετάβασή της στη νέα της ζωή. Ίσως τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά και κατανοητά ακόμα και για τους κοινούς θνητούς. Η Βασίλισσα, άλλωστε, σε μία σπάνια στιγμή ενδοσκόπησης είχε εκμυστηρευτεί ότι «όπως οι καλύτερες οικογένειες, έχουμε κι εμείς τις εκκεντρικότητές μας, έχουμε ανυπόμονα νεότερα μέλη, έχουμε οικογενειακές διαφωνίες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι