ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε αναμένεται η πτώση των κρουσμάτων

Πότε αναμένεται η πτώση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με όσα δείχνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων πανελλαδικά, αλλά και στην Αττική ειδικότερα, η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει καμία ουσιαστική βελτίωση, με μόνον κέρδος το γεγονός ότι παρότι άνοιξαν πάρα πολλές δραστηριότητες, δεν σημειώθηκε, στην πρωτεύουσα τουλάχιστον, αύξηση. Ουσιαστική μείωση στα κρούσματα δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο ή τα τέλη Ιουνίου.

Όπως εκτιμά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης, που έχει και την εποπτεία στις αναλύσεις των λυμάτων από πολλές περιοχές της χώρας, της Αττικής περιλαμβανομένης, «τέλη Ιουνίου πρέπει να έχουμε πέσει χαμηλότερα από αυτό το νούμερο». Τα λύματα της Αττικής ήταν σε εξαιρετικά άσχημα επίπεδα το Μάρτιο και εν συνεχεία άρχισαν να βελτιώνονται. Όμως εδώ και 15 ημέρες, ουσιαστικά μετά το Πάσχα, η παρουσία του ιικού φορτίου στα λύματα έπαψε να μειώνεται και παραμένει στάσιμη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων υπήρξε μια διάδοση του ιού σε πολλούς ασυμπτωματικούς, ή ήπια συμπτωματικούς νέους και ότι κατά τη γνώμη του αυτή διάδοση δεν μεταπήδησε σε μεγάλο βαθμό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως η στασιμότητα σε υψηλό επίπεδο δείχνει ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολλά. Το θετικό,  όπως είπε ο ίδιος, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που δείχνει ότι για διάφορους λόγους δεν νοσούν ευάλωτες ομάδες. Εικάζει ότι λόγω των εμβολιασμών, πολλοί νοσούν πλέον ηπίως, καθώς αντισώματα αναπτύσσονται και με την πρώτη δόση.

Είπε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου μετά το Πάσχα σε κάποιες περιοχές, ίσως επειδή εκεί το επίπεδο εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού είναι ακόμα μικρό και η διάδοση του ιού μεγαλύτερη. Στον Βόλο την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+201%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21. Στην Λάρισα επίσης την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+129%) του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/2021).

Η εικόνα στις μεγάλες πόλεις

Την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) στην Περιφέρεια Αττικής, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-5%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Για δεύτερη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα εμφανίζει μια σταθεροποιητική τάση του μέσου όρου αυτού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21). Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στην Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε μείωση (-35%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/2021). Η πτωτική τάση που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε προοδευτικά καθόλη την εβδομάδα που ακολούθησε, με τη χαμηλότερη τιμή του ιικού φορτίου να καταγράφεται την Κυριακή (23/5/2021).

Στο Ηράκλειο την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε μείωση (-54%) στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21). Στα Χανιά, την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε μείωση (-62%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/2021. Στο Ρέθυμνο την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) συνεχίσθηκε η μείωση (-37%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21).

Στην Πάτρα την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε σταδιακή αποκλιμάκωση (-50%) του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21). Στην Ξάνθη την τελευταία εβδομάδα (17-23/5/21) παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+29%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21). Στην Αλεξανδρούπολη την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα  παρουσίασε σημαντική μείωση (-78%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/5/21). Στα Ιωάννινα κατά την εβδομάδα (17-23/5/2) ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού SARS-C, αλλά δεν αποτιμάται καθώς πρόκειται για την πρώτη μέτρηση και δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία προς σύγκριση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι