ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε εκτιμά ο Σύψας ότι θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Πότε εκτιμά ο Σύψας ότι θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικολαος Σύψας εκτιμά ότι, αν δεν υπάρξουν νεότερες ανθεκτικές μεταλλάξεις, το επόμενο καλοκαίρι θα μας βρει ουσιαστικά ελεύθερους από τον κορονοϊό, καθώς φέτος το χειμώνα η πλειοψηφία είτε θα έχει κολλήσει, είτε θα έχει εμβολιαστεί. Κατά συνέπεια, το καλοκαίρι του 2022 με αντισώματα, φυσικά ή επίκτητα στο σύνολο της κοινωνίας, ο ιός δεν θα έχει έδαφος να αναπτυχθεί.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν κολλήσει πάρα πολλά παιδιά και μέσα στο χειμώνα, ότι θα κολλήσουν σχεδόν όλα. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επίσης εκτιμά ότι θα κολλήσουν πάρα πολλά παιδιά και θεωρεί θετικό ότι θα τα εμβολιάζουν οι παιδίατροι, καθώς οι γονείς κάνουν μια πιο προσωπική συζήτηση με αυτούς και πείθονται ευκολότερα από ό,τι με γενικές, απρόσωπες παραινέσεις του κράτους.

Οι παιδίατροι αναλαμβάνουν κατά κανόνα παιδιά μέχρι 16 ετών και οι 17χρονοι κανονικά δεν εμβολιάζονται σε παιδίατρο. Δεν συμφωνούν πάντως με τον εμβολιασμό σε ιατρεία όλοι οι παιδίατροι, παρότι φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία τους. Πολλοί γονείς έχουν και τον φόβο τυχόν παρενεργειών, όπως της αλλεργικής αντίδρασης, ή της μυοκαρδίτιδας. Οι παιδίατροι απαντούν ότι ανέκαθεν έκαναν τους παιδικούς εμβολιασμούς και ήταν πάντα εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίζουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Όσο για την σπάνια παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (κυρίως σε αγόρια) εκδηλώνεται σε δύο έως πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό στις περισσότερες περιπτώσεις και κατά κανόνα είναι αντιμετωπίσιμη και αναστρέψιμη. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να φυλαχτεί σε ξηρό πάγο ένα δεκαπενθήμερο και σε θερμοκρασία ψυγείου πέντε ημέρες.

Πότε θα ξεμπερδέψουμε

Για τα παιδιά ο κ. Σύψας είπε ότι «ξέρουμε πλέον ότι υπάρχουν πολλές αναφορές για παιδιά που έχουν το “long covid”, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα… Οι γονείς θα πρέπει να ζυγίζουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid. Τα ανεμβολίαστα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Όπως είπε ο κ. Σύψας για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας, ανησυχεί περισσότερο για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ και άρα μειωμένη παροχή φροντίδας. Ανέφερε ότι στις ΜΕΘ το 85% είναι ανεμβολίαστοι. Το 15% είναι εμβολιασμένοι που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες: ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. «Πολλοί διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί», είπε.

Το τείχος της ανοσίας, όπως είπε, είναι γύρω στο 60% και ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65%. Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, κάποια καταστροφική μετάλλαξη από άλλες χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί. «Οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια, θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα», εκτιμά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι