Χαλάει ο καιρός από τα μέσα της εβδομάδας – “Πολική μπάλα” εν όψει
23/01/2023Αν και σήμερα θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια σε πολλές περισσότερες περιοχές της χώρας, σε άλλες θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, ενώ από τα μέσα της εβδομάδας πιάνει χειμώνας με χιόνια και καταιγίδες παντού. Ο καιρός θα βελτιωθεί μετά την Παρασκευή. Προς το παρόν πάντως σε όλη την Ελλάδα επικρατούν κατά μέσο όρο θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 5-7 βαθμούς Κελσίου από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από τα μέσα της εβδομάδας προβλέπεται η χώρα να χωριστεί στα δυο, με χιόνια βορειότερα της Λαμίας και με καταιγίδες και πολλές βροχές νοτιότερα.
Για σήμερα προβλέπεται παντού άστατος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας και νοτιάδες. Στην Αττική ειδικότερα θα έχουμε αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ηλιοφάνεια θα διακόπτεται από βροχές. Πιο αναλυτικά, για σήμερα Δευτέρα, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία έως τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Αύριο Τρίτη, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται από την ΕΜΥ παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μέρη και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα, της Αττικής περιλαμβανομένης, προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ραγδαία επιδείνωση την Τετάρτη
Από την Τετάρτη, θα υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες και πιθανώς στις Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοδυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι προβλέπεται να πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί με ένταση 4 έως 6 Μποφόρ, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Την Πέμπτη προβλέπονται σε όλη τη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα της Παρασκευής σταδιακά, αλλά εν τω μεταξύ θα είναι ισχυρά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί με ένταση 4 έως 6 Μποφόρ και στα πελάγη τοπικά θα φτάσουν τα 7. Στα νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο πιθανώς να φθάσουν τα 8 Μποφόρ. Την Παρασκευή σταδιακά θα γίνουν δυτικοί και κάπως θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Η πολική μπάλα
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook. Όπως γράφει, «από Τετάρτη – Πέμπτη το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες».
Χαρακτηρίζει το φαινόμενο “πολική μπάλα”, δηλαδή θερμοκρασίες στη μέση ατμόσφαιρα κοντά στους -35°. Η “μπάλα” προβλέπει ότι θα συνεχίζει να στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και να μας στέλνει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών. Ο άστατος καιρός στην χώρα μας θα συνεχίσει να κυριαρχεί με βροχές και καταιγίδες –αυτές κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτά τα φαινόμενα προβλέπει ότι θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού τα οποία θα είναι μεγαλύτερα προς τα νότια – νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα. Δεν θα απουσιάζουν τα χιόνια από ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρα, πιθανόν και λίγο χαμηλότερα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα.
Αυτή η “πολική μπάλα” πολικού αέρα που στροβιλίζεται εδώ και ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, ο κ. Μαρουσάκης γράφει ότι είναι ικανή να σχηματίσει πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «του οποίου η βαρομετρική πίεση είναι δυνατό να πέσει πολλές χιλιοβαρίδες σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία “μετεωρολογική βόμβα”. Η πρώτη προσπάθεια σχηματισμού “μετεωρολογικής βόμβας” έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε όταν βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά – βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα ανατολικά για 15 ώρες και στη συνέχεια συναντώντας χερσαίες εκτάσεις άρχισε να εξασθενεί», όπως γράφει.
«Την ερχόμενη Τέταρτη – Πέμπτη αυτή η πολική μπάλα αναμένεται να σχηματίσει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αυτή τη φορά στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας και καθώς αυτό θα στροβιλιστεί πάνω από θερμά νερά θα βαθύνει αρκετά προσπαθώντας για άλλη μια φορά να σχηματίσει “μετεωρολογική βόμβα”. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ισχυρή κυκλονογέννεση» γράφει. «Είναι μια κακοκαιρία που χρειάζεται προσοχή και αρκετή μελέτη μιας και είναι αρκετά δύσκολο τα μετεωρολογικά μοντέλα να προσομοιώσουν αυτές τις κυκλονογεννέσεις που μεταβάλλονται γρήγορα στο χρόνο και στο χώρο», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.