Που σαρώνει ο κορωνοϊός – Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα σε πέντε ημέρες

Οι τέσσερις δοξασίες της παγκοσμιοποίησης που σκότωσε(;) ο Covid-19, Σταύρος Λυγερός

Δραματικά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο ο κορωνοϊός με τις μολύνσεις να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 13 εκατομμύρια, παγκοσμίως, και τους θανάτους να ανέρχονται σε τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες μέσα σε επτά μήνες. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, ραγδαία είναι, ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων και στη Αυστραλία και την Νότια Ασία. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πανδημία έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το  γεγονός ότι μέσα σε πέντε ημέρες καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα, εκτινάσσοντας τον συνολικό αριθμό από τα δώδεκα, που ήταν στις 8 Ιουλίου,στα δεκατρία εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα, στις αρχές Ιανουαρίου, μέχρι ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει στο πρώτο εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, ο αριθμός των ασθενών είναι περίπου τριπλάσιος από εκείνον των σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που έχουμε κάθε χρόνο. Επίσης, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 568.500 θάνατοι, συνδεόμενοι με τον κορωνοϊό, αριθμός που κινείται στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο από τη γρίπη σε όλο τον κόσμο.

Η εικόνα που εμφανίζει, ωστόσο, ο πλανήτης είναι αντιφατική, καθώς πολλές χώρες που έχουν πληγεί σκληρά, ανάμεσά τους πολλές ευρωπαϊκές και οι ΗΠΑ, χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού. Από την άλλη πλευρά, την ίδια ώρα στην Αυστραλία έχει αρχίσει ήδη ένας νέος γύρος lockdown, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση μίας ήδη δύσκολης κατάστασης.

Τραγικά πρώτη η Λατινική Αμερική

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς, η οποία βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία, η ασθένεια Covid-19 σημειώνει την μεγαλύτερη επιτάχυνση διάδοσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η περιοχή έχει ξεπεράσει σε αριθμό θανάτων (συνολικά 144.758) τις ΗΠΑ και τον Καναδά (144.023) και βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά την Ευρώπη, η οποία καταμετρά 202.505 θανάτους. Η αμερικανική ήπειρος  καταγράφει εξάλλου τις περισσότερες από τις μισές μολύνσεις παγκοσμίως και τους μισούς θανάτους.

Στις 10 Ιουλίου, οι ΗΠΑ κατέγραψαν ένα καθημερινό παγκόσμιο ρεκόρ 69.070 νέων μολύνσεων, ενώ την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, καταγράφηκαν 59.747 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 442 θάνατοι. Συνολικά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ήταν την Κυριακή 3.301.820 και οι θάνατοι περισσότεροι από 135 χιλιάδες. Η Νέα Υόρκη έχει πάψει να είναι πλέον το επίκεντρο διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς πλήττονται κυρίως οι νότιες Πολιτείες (Φλόριντα) και ιδιαίτερα οι νοτιοδυτικές (Αριζόνα, Καλιφόρνια και Τέξας).

Η Βραζιλία, όπου ο Μπολσονάρου ακολουθεί την ίδια περίπου μέθοδο αντιμετώπισης με τον Τραμπ, βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων (1.860.000) και θανάτων (72.000). Από τον ιό έχει προσβληθεί και ο ίδιος ο Μπολσονάρου, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έκανε λόγο για “γριπούλα”. Δεν είναι σαφές εάν συνεχίζει να λέει τα ίδια και μετά τη μόλυνσή του.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στη Λατινική Αμερική, έχει σχεδόν τους μισούς σ’ όλόκληρη την υποήπειρο. Ακολουθεί το Μεξικό (35.006 θάνατοι), το οποίο ξεπέρασε την Ιταλία και κατατάσσεται τέταρτο, παγκοσμίως. Οι μεξικανικές αρχές εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πολλά κρούσματα και θάνατοι δεν καταγράφονται.

Άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες πλήττονται σκληρά από την πανδημία είναι το Περού (11.870 θάνατοι) και η Χιλή (6.979 θάνατοι). Η Αργεντινή έχει επιβάλει ήδη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού στο Μπουένος Άιρες από την 1η έως τη 17η Ιουλίου και στην Κολομβία και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, περίπου 2.500.000 άνθρωποι θα μένουν στα σπίτια τους εκ περιτροπής.

Το ινδικό παράδοξο

Η Ινδία είναι η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, παγκοσμίως, καθώς καταγράφει καθημερινά, κατά μέσο όρο, 23.000 νέες μολύνσεις από τις αρχές Ιουλίου. Στο ξέσπασμα της πανδημίας, πάντως, είχε παρατηρηθεί στη χώρα, μια σχετικά μικρή εξάπλωση του ιού, γεγονός που προβλημάτισε αρκετούς μελετητές, οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει τότε το φαινόμενο ως “ινδικό παράδοξο”.

Η περιοχή της Νότιας Ασίας αποτελεί αυτή την περίοδο τον δεύτερο σημαντικό χώρο εξάπλωσης του ιού. Στις Φιλιππίνες, έξι εβδομάδες μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας αναμένεται να κλειστούν τις επόμενες ημέρες και πάλι στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, στο Αζερμπαϊτζάν, επιβλήθηκε νέο αυστηρό lockdown από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου, ενώ το ίδιο έγινε στις 10 Ιουλίου και στο  Ουζμπεκιστάν.

Η Κίνα, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, μετά το ξέσπασμα της νέας εστίας στο Πεκίνο, δείχνει να επιστρέφει και πάλι σε μικρό αριθμό “εισαγόμενων” νέων κρουσμάτων. Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές για τα κρούσματα και τους θανάτους αμφισβητούνται έντονα από πολλές δυτικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ.

Δοκιμάζεται η Αυστραλία

Το Ιράν συνεχίζει να καταγράφει υψηλό κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη επέβαλαν το Σαββατοκύριακο νέους περιορισμούς. Διαστάσεις προσλαμβάνει, όμως, η διάδοση του κορωνοϊού στην Αυστραλία, όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν ξανά σε lockdown από την περασμένη Πέμπτη στην Μελβούρνη.

Τα περιοριστικά μέτρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας θα ισχύσουν για τις επόμενες έξι εβδομάδες, ενώ η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε όλα τα σύνορά της για να προφυλαχθεί η υπόλοιπη Αυστραλία.

Την ίδια ώρα, στην αφρικανική ήπειρο επανέρχονται επίσης τα περιοριστικά μέτρα. Στη Νότια Αφρική, τέθηκε σε ισχύ νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μμ έως τις 04:00 πμ, ενώ lockdown επιβλήθηκε και πάλι στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, δύο μήνες μετά το πρώτο. Προβλήματα εμφανίζουν και βορειοαφρικανικές χώρες με την Αλγερία να έχει επιβάλει, τις τελευταίες ημέρες, τοπικά lockdown σε δεκάδες δήμους. Lockdown επιβλήθηκε από τις μαροκινές αρχές και στην Ταγγέρη, την μητρόπολη του περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων που είναι στο βόρειο Μαρόκο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx