Πού το AstraZeneca έφαγε κόκκινο

Το AstraZeneca "ξαναχτύπησε"; – 60χρονη με εγκεφαλική αιμορραγία , Όλγα Μαύρου

Η Ελλάδα θα αποφασίσει αύριο τι θα κάνει με το AstraZeneca, καθώς η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμβολιασμών δεν έχει καταλήξει σε απόφαση και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 π.μ. της Παρασκευής. Η χώρα μας πόνταρε σε αυτό το εμβόλιο και για τους εκπαιδευτικούς και άλλες ομάδες, κάτι που μάλλον θα αλλάξει καθώς είναι νέοι. Μία σκέψη είναι το εμβόλιο να γίνεται όπως τώρα στους άνω των 60, αλλά και σε όποιον νεότερο το επιθυμεί. Μια άλλη πρόταση είναι να μην αλλάξει τίποτα και να μην τεθεί ηλικιακό όριο.

Παρά το γεγονός ότι οι θρομβώσεις είναι πιθανές και με άλλα εμβόλια, οι περισσότερες χώρες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας  Φαρμάκων (ΕΜΑ) έκριναν ότι με το AstraZeneca σημειώθηκαν περισσότερες θρομβώσεις, από όσες με τα άλλα σκευάσματα σε νεότερα άτομα, και αποφάσισαν να το χορηγούν μόνον στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην Ελλάδα πάντως θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χορηγείται στους άνω των 60 όπως και σήμερα, μια που έκαναν οι πιο πολλοί ήδη την πρώτη δόση. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει η πολιτεία στάση για τους νεότερους. Το τραγελαφικό δε της υπόθεσης είναι ότι αυτό το φθηνό εμβόλιο προορίζονταν αρχικά ειδικά για νέους και οι περισσότερες χώρες δεν ήθελαν να το χορηγούν στους άνω των 65 επειδή δεν είχε μελετηθεί επαρκώς στις μεγάλες ηλικίες.

Η αλήθεια είναι ότι όντως είχε δοκιμαστεί κλινικά σε περισσότερους νέους και μεσήλικες παρά σε ηλικιωμένους. Εντούτοις, τώρα οι φόβοι αντιστράφηκαν και το εμβόλιο αποκλείσθηκε για νέους σε δεκάδες χώρες. Η Ιταλία προσχώρησε στην “ομάδα” της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας και αποφάσισε το εμβόλιο να μη χορηγείται σε νεότερους των 60 ετών. Στη Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο, όσοι νεότεροι το έλαβαν ως πρώτη δόση, να κάνουν δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν κυρίως στην πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά οι Γερμανοί δεν θέλουν να ρισκάρουν στους νεότερους. Το Βέλγιο αποφάσισε να μην το χορηγεί στους κάτω των 56 ετών και η Γαλλία στους κάτω των 55 ετών. Η Φινλανδία, Σουηδία και Λιθουανία δεν θα το χορηγεί στους κάτω των 65. Η Ισπανία αποφάσισε να το περιορίσει στους άνω των 60. Οι Βρετανοί δεν θα το χορηγούν στους κάτω των 30 ετών.

Περιορισμοί στο εμβόλιο

Επίσης στις Φιλιππίνες περιόρισαν την χρήση του εμβολίου και θα το χορηγούν στους άνω των 60, και στην Αυστραλία στους άνω των 50. Η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο και σχεδιάζει να παραγγείλει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που σημαίνει μεγάλο πλήγμα στους εμβολιασμούς καθώς σε αυτήν ανήκουν δεκάδες κράτη. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι όλα θα την ακολουθήσουν.

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας, που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορονοϊού. Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Οι Ούγγροι και οι Πολωνοί μάλλον δεν αλλάζουν τον εμβολιαστικό προγραμματισμό τους, το ίδιο και οι Αυστριακοί που θα συνεχίσουν να το χορηγούν και σε νέους όπως και το Λουξεμβούργο. H Δανία ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την απόφαση των δικών της ειδικών και έχει αναστείλει όλους τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα, το ίδιο και η Νορβηγία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι