Σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια του AstraZeneca οι θρομβώσεις

Σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια του AstraZeneca οι θρομβώσεις, Όλγα Μαύρου

Επανήλθε σήμερα με συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με αφορμή τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποδεχόμενος ότι πρόκειται για παρενέργεια, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Στις 19:00 συνεδριάζουν επί τούτου οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ για να καθορίσουν την πορεία τους, με άλλες χώρες να έχουν ήδη αποκλείσει τους νεότερους από το εμβόλιο και άλλες να συνεχίζουν τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (επίσημη ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι «τα οφέλη του εμβολίου, είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους».

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του συμβουλίου ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων (αιματολόγων, αγγειολόγων, καρδιολόγων και άλλων). Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων αίματος, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός δύο  εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Τι αναφέρει η επιτροπή

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες θρομβοεμβολικές παρενέργειες έχουν παρουσιαστεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή οι τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως, εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού (θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων). Η επιτροπή διενήργησε ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ , τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Ερωτήθηκαν οι ειδικοί αν είναι σκόπιμο η δεύτερη δόση να μη γίνει από το ίδιο εμβόλιο, αλλά από κάποιο άλλο σκεύασμα και απάντησαν ότι ακόμα δεν έχουν στοιχεία για να συστήσουν δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο. Στο ερώτημα αν θα αποφάσιζαν διαφορετικά σε περίπτωση που υπήρχαν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια, απέφυγαν ευθεία απάντηση λέγοντας «στις αποφάσεις λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλες παραμέτρους, όπως φυσικά και τα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά μην ξεχνάμε και ότι πρόκειται για σπανιότατη παρενέργεια».

Και άλλα εμβόλια προκαλούν θρομβώσεις;

Ως προς την θεραπευτική αντιμετώπιση των σπάνιων συνδρόμων απάντησαν ότι μάλλον δεν πρέπει να χορηγείται ηπαρίνη, όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε πλήρεις οδηγίες προς τους γιατρούς. Στο ερώτημα αν μπορεί και άλλα εμβόλια παρόμοιας τεχνολογίας, όπως το Sputnik ή της Johnson and Johnson, να έχουν την ίδια παρενέργεια, απάντησαν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις κλινικές έρευνες (τρεις περιπτώσεις και στο Johnson and Johnson), αλλά είναι πολύ σπάνιες και διερευνώνται.

Σε ερώτηση για το Sputnik-V απάντησαν ότι το εξετάζουν καθώς παραδίδονται στον ΕΜΑ στοιχεία από την τρέχουσα κλινική έρευνα, όπως εξετάζονται και άλλα δύο «και δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα για να μαντέψουμε ποιο από τα τρία θα πάρει πρώτο έγκριση».

Στο ερώτημα ποιες είναι οι πιθανότητες να πάθει κάποιος θρόμβωση σε αυτές τις νέες ηλικίες που τις έπαθαν οι εμβολιασμένοι, απέφυγαν να απαντήσουν λέγοντας ότι «δεν μπορεί προς το παρόν να υπάρξει σύγκριση, γιατί η επίπτωση κάθε ασθένειας μετράται και σε μονάδες χρόνου και δεν υπάρχουν επαρκείς αναφορές», παρότι μέχρι χθες έλεγαν ότι οι πιθανότητες να πάθει κάποιος αυτές τις σπάνιες θρομβώσεις μετά το εμβόλιο είναι ίδιες με του γενικού ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το ερευνητικό ίδρυμα Yougov, το 55% των Γερμανών πολιτών, στη χώρα όπου εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων, θεωρούν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι επικίνδυνο.

Ήδη η Βρετανία μετά τις ανακοινώσεις εξετάζει λύσεις για τους νεότερους των 30 ετών, να κάνουν άλλο εμβόλιο, ειδικά αν δεν πάσχουν από νοσήματα και κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου υπήρξαν 79 αναφορές σπάνιων θρομβώσεων, με χαμηλά αιμοπετάλια και 19 θάνατοι, ανάμεσα σε πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι