Πράσινο φως για το εμβόλιο από την ΕΕ – Πότε έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις

Πράσινο φως για το εμβόλιο από την ΕΕ – Πότε έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις, slpress

Το πράσινο φως για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech έδωσε ο Ευρωπαϊκός  Οργανισμός Φαρμάκων με την ευνοϊκή γνωμοδότησή του και πριν από λίγο έλαβε τη σχετική απόφαση και η Κομισιόν, δίνοντας την τελική έγκριση για την έναρξη των εμβολιασμών. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του έναντι του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, η εμφάνιση του οποίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη συνθήκες που θυμίζουν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την, υπό όρους,  χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι πρώτη προτεραιότητά του υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας. Αμέσως μετά, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα, προσθέτοντας ότι η  σχετική απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας, όπως και έγινε.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την COVID19» δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Η ίδια επισήμανε με τη σειρά της ότι η Κομισιόν και τα κράτη μέλη «θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως». Η απόφαση του ΕΜΑ, η οποία αναμενόταν πριν τα Χριστούγεννα, ελήφθη ένα εικοσιτετράωρο μετά τον αποκλεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιτίας της εμφάνισης ενός νέου, περισσότερο επιθετικού στελέχους του κορωνοϊού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ταχύτητα μετάδοσης.

Ασφαλές το εμβόλιο κατά τον ΕΜΑ

Το γεγονός αυτό άνοιξε την συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αναφέρει: «Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά, ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους αυτού».

Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, πρόσθεσε επίσης ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους». Σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμβολίου από εγκύους, η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA, Χάραλντ Ένζμαν, σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους. Πρόσθεσε τέλος, ότι ο ΕΜΑ μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του, αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Την έγκριση του εμβολίου χαιρέτισε ήδη ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ο οποίος ήδη από την Κυριακή είχε υποστηρίξει ότι δεν βλέπει κινδύνους σχετικά με την αποτελεσματικότητά του έναντι του νέου στελέχους. «Ο εμβολιασμός ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση» είπε ο Σπαν, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές αρχές θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς σε οίκους ευγηρίας, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Σπαν είχε εκφράσει προ ημερών την απογοήτευσή του για την μη έγκριση του εμβολίου, το οποίο εν μέρει αναπτύχθηκε στη Γερμανία, την ώρα που αυτό είχε ήδη εγκριθεί από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην ΕΕ

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη εγκριθεί και από την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η χώρα των Άλπεων θα ξεκινήσει επίσης τους εμβολιασμούς από τις ευπαθείς ομάδες, ενώ το πανεθνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί, όλοι όσοι το επιθυμούν, έως τα μέσα του 2021.

Την Κυριακή ξεκινά τους εμβολιασμούς και η Ιταλία, η οποία αποτελεί μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την πλέον πληγείσα από τον κορωνοϊό ευρωπαϊκή χώρα. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει αρχικά 1,83 εκατ. εμβόλια από την Pfizer, με την ανοσοποίηση να ξεκινά από εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών. Με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα και στη Γαλλία το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα έχουν προγραμματίσει αρχικά την έναρξη των εμβολιασμών η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία, ενώ στις 27 ή 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην Ουγγαρία, σύμφωνα με δήλωση του Όρμπαν. Τέλος, η Ολλανδία αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών στις 8 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε έναν σχεδιασμό που «είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος».

Το ελληνικό πρόγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας ότι αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα, στις 27 Δεκεμβρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρα).

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, δηλαδή 83.850 δόσεις, ενώ με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Συνολικά, μέχρι το τέλος  Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Σε αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, και οι δόσεις από το εμβόλιο της Moderna και της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Μάλιστα, όπως είπε, οι φορείς που εμπλέκονται έχουν εγκατασταθεί ήδη στο υπουργείο Υγείας για να είναι περισσότερο άμεση και αποτελεσματική η συνεργασία τους. Σημειώνεται ότι για την αποθήκευση των εμβολίων απαιτούνται ειδικές προδιαγραφές και η χώρα μας έχει προμηθευτεί ήδη κατάλληλα ψυγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι