ΑΠΟΨΗ

Πρέπει να συνταξιοδοτούνται οι Μητροπολίτες

Πρέπει να συνταξιοδοτούνται οι Μητροπολίτες

Έπρεπε να έχει παραιτηθεί προτού επιδεινωθεί η υγεία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης ή μήπως θα ήταν σκόπιμο να ίσχυε όριο ηλικίας και για τους μητροπολίτες, όπως για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους; Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι δημόσιος οργανισμός, εκτός της πνευματικής αποστολής και συνεπώς ό,τι ισχύει για τους ανωτάτους δικαστάς, για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τους πανεπιστημιακούς, να εφαρμόζεται και για τους μητροπολίτες.

Το πολύ στο 70ον έτος της ηλικίας των να αποσύρονται από τα μητροπολιτικά τους καθήκοντα και να διατηρούν τον τίτλον του “δεσπότη” μέχρις της αποδημίας των, χωρίς όμως τα παράφερνα. Στο κάτω της γραφής έχουν αποδεχθεί την ακτημοσύνη ως αρχιμαδρίτες. Σήμερα, δεν ισχύει όριον θητείας δια τους μητροπολίτες και ίσως να οφείλεται στο απεριόριστον της ηλικίας των η κρίσις της Εκκλησίας. Η θέσπιση αντιθέτως ορίου θα ήταν καλό δια τους μητροπολίτες ως ισχύει δια τον υπόλοιπο κλήρο, καλύτερο για τους πιστούς και σκόπιμο για την Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν διέρχεται και την πλέον καλή της εποχή, παρά τον σιωπηλό κοινωνικό της έργο και τον αναμφισβήτητο πατριωτισμό, εις χαλεπάς ημέρας δια την χώρα.

Εν πάση περιπτώσει, η παραίτηση του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου προσέφερε μια σημαντική υπηρεσία. Μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων του, από τότε που ενθρονίστηκε το 2004, αντέστη στις επεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ήθελε να έχει γνώμη για τους μητροπολίτες των … «Νέων Χωρών», ενώ η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικώς η παλαιοτέρα εκκλησία, ιδρυθείσα υπό του Αποστόλου Παύλου. Για να μην κάνει κουμάντο η ΜΙΤ στα εκκλησιαστικά μας πράγματα, η διάκριση αυτή πρέπει να καταργηθεί. Η Ελλάς είναι ενιαία και αδιαίρετος.

Με ιατρική γνωμάτευση

Η εικόνα της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος ομιλεί εξ αυτής με τους προχωρημένης ηλικίας γέροντες που αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, ζωτικά εν τούτοις για την αποδοτικότητα του ενοριακού κλήρου και για την επαφή των αρχιερέων με τους πιστούς. Εάν και πάλι υπάρξει αντίδραση στην ανανέωση της ηγεσίας της Εκκλησίας υπάρχει κι η οδός της αξιολογήσεως των μητροπολιτών από τριμελή επιτροπή, στην οποία είναι απαραίτητος κι η ιατρική γνωμάτευση για την επάρκεια ή μη εκείνων που δεν εννοούν να παραιτηθούν – αν κι εμφανώς ανίκανοι να ανταποκριθούν στα διοικητικά τους καθήκοντα.

Τελευταίος έρχεται ο νόμος που καλείται να ευθυγραμμίσει τα όρια ηλικίας των υπευθύνων ηγητόρων για την ευστάθεια του ελληνικού κράτους με εκείνων που διευθύνουν την Εκκλησία. Αυτό δεν υπονοεί ότι η πολιτική ηγεσία θα επιλέγει τους αρχιερείς, αλλά δεν επιτρέπεται απ’ ό,τι ισχύει για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιον να εξαιρείται η Εκκλησία (κι η Ακαδημία;). Ανεμπόδιστη πρέπει να είναι η ανανέωση των αρχιερέων από πλευράς υγείας και αντοχής και κυρίως της επαφής των με τον ελληνικό λαό και τις ανάγκες του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι