Προειδοποιητικό καμπανάκι Τσιόδρα για νέο lockdown

Προειδοποιητικό καμπανάκι Τσιόδρα για νέο lockdown

Για «7000 με 8000 κρούσματα την εβδομάδα πανελλαδικά» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την οποία ο λοιμωξιολόγος φορούσε διπλή μάσκα, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη.

Ο καθηγητής δήλωσε εμφατικά πως «ο ιός δεν έχει τελειώσει, είναι εδώ και θα μας πιέσει και άλλο». Επεσήμανε πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και το υπουργείο Υγείας έχουν συγκροτήσει δίκτυο παρακολούθησης των πολλαπλών μεταλλάξεων του ιού, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό ως την «μόνη λύση» έναντι στην πανδημία, ομολογώντας ταυτόχρονα πως κατανοεί που «η αντοχή του κόσμου, έχει εξαντληθεί».

Όπως είπε στους βουλευτές ο κ. Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό, την στιγμή που η σχετική καμπύλη εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στην δυτική Αττική αύξηση 123%, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία κάθε εβδομάδα αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία, διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει και άλλο», για αυτό προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν τα 1151, με 209 κρούσματα να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, όπως και του Τσιόδρα που ζήτησε να κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, να υπάρξει «αυξημένη προσοχή στην Αττική».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως μπορεί το ιικό φορτίο παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση στην Θεσσαλονίκη, αλλά εστίασε στα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού που παρατηρήθηκαν στην συμπρωτεύουσα, προειδοποιώντας πως η «μετάλλαξη του στην πρωτεϊνη του ανοσοποιητικού, μπορεί να τον κάνει πιο επικίνδυνο».

Όσον αφορά την Πάτρα, ο καθηγητής άφησε αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε, μιλώντας για «δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις και η υπερβολική επιστημονική ανησυχία, που κάνει τους ανθρώπους να μην εμβολιάζονται». Να σημειωθεί πως στην Πάτρα έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, μέτρο το οποίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν απέκλεισε να γενικευτεί προκειμένου «να μην διολισθήσουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

«Lockdown τύπου Μαρτίου»

Στην Πάτρα ο κορονοϊός αρχίζει να “πολιορκεί” την πόλη, καθώς νόσησαν οκτώ νοσηλευτές του Νοσοκομείου του Ρίου, ενώ προηγήθηκε η διασπορά του ιού στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας κάνει έκκληση έκκληση στους πολίτες να φορούν διπλή μάσκα, υφασμάτινη πάνω από την χειρουργική, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 11 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ανησυχητική είναι η εικόνα και στο Λασίθι, όπου η εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων φτάνει το 372%, ενώ σημείωσε πως η Ήπειρος είναι η περιφέρεια με το καλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως και τα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους, οι οποίο θα κληθούν την προσεχή Πέμπτη να αποφασίσουν αν θα γενικευτούν τα περιοριστικά μέτρα, με πιθανότερο όλων την διεύρυνση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως δήλωσε σχετικά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Πολλοί λοιμωξιολόγοι, όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προτείνουν «lockdown τύπου Μαρτίου», συστήνοντας «σκληρότερα μέτρα για τρεις βδομάδες, αντί για ήπια μέτρα για λίγο καιρό». Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, ο αριθμός των διασωληνωμένων, τα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης θα κρίνουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πως αν χρειαστεί θα επιβάλλει οριζόντια μέτρα, αν και επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι τα τελυατία που θα κλείσουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι