ΘΕΜΑ

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Σχεδόν χίλιοι Βρετανοί ζητούν αποζημίωση από το Δημόσιο για βλάβες που υπέστησαν από το εμβόλιο της AstraZeneca για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ενώ ανάμεσά τους είναι και συγγενείς ατόμων που πέθαναν εξαιτίας παρενεργειών. Ο μοναδικός Έλληνας που έχει λάβει –απ’ όσο γνωρίζουμε– αποζημίωση για παρενέργειες εμβολίου, την έλαβε… από τη Σιγκαπούρη, επειδή εκεί εμβολιάσθηκε και η αγωγή του αφορούσε στο εμβόλιο της Pfizer. Λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί μια εβδομάδα σε ΜΕΘ. Έλαβε 10.000 δολάρια.

Κατά τα άλλα δεν γνωρίζουμε τι έχουν κάνει όσοι παρουσίασαν παρενέργειες, αλλά για να γίνει αγωγή, θα πρέπει ο ασθενής ή οι συγγενείς να αποδείξουν ότι η ασθένεια ή ο θάνατος οφειλόταν στο εμβόλιο. Πάντως σε μια συναφή περίπτωση στη χώρα μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας υποχρέωσε το Δημόσιο να αποζημιώσει τους γονείς παιδιού που έμεινε τετραπληγικό, μετά από εμβόλιο ιλαράς.

Συγκεκριμένα πέρυσι, στις 10 Μαΐου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι «η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Για τον λόγο αυτόν, ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο».

Η απόφαση αφορούσε στο θάνατο μαθήτριας μετά από χορήγηση του τριδύναμου εμβολίου (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς). Η μικρή εμφάνισε επιπλοκές από το εμβόλιο και μετά από δοκιμασία εννέα χρόνων απεβίωσε από σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Η μητέρα αιτήθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση. Πρωτόδικα δικαιώθηκε εν μέρει για να της καταβληθούν 200.000 ευρώ, αλλά το Εφετείο αναίρεσε αυτή την απόφαση. Η μητέρα προσέφυγε τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε πλήρως πέρσι.

Προσφυγές και σε άλλες χώρες

Όσον αφορά στις άλλες χώρες, η Νορβηγία ήταν η πρώτη που κατέβαλε αποζημιώσεις σε τρεις ασθενείς ή συγγενείς τους, αλλά και η μόνη χώρα που απαγόρευσε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Μεταξύ των τριών, οι δύο επιβίωσαν από το θρομβωτικό σύνδρομο, ενώ μια 40χρονη νοσηλεύτρια απεβίωσε. Συνολικά, στη Νορβηγία έχουν κατατεθεί 77 αιτήματα για αποζημίωση που σχετίζονται με παρενέργειες εμβολίων κατά της Covid. Πάνω από 50 αφορούν την AstraZeneca, ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές και για τα Pfizer και Moderna. Οκτώ από τα 77 αιτήματα σχετίζονται με θανατηφόρες παρενέργειες.

Στην Αυστραλία εκκρεμούν 11.000 αιτήσεις για αποζημίωση και αφορούν σε διάφορα εμβόλια. Οι αποζημιώσεις εκεί ξεκινούν από 5.000 δολάρια για τέτοια περιστατικά, όχι όμως για τα θανατηφόρα. Εκεί έχουν καταγραφεί πάνω από 79.000 περιστατικά με παρενέργειες από τις 36,8 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, όμως τα περισσότερα από αυτά ήταν ήπια, όπως πυρετούς και ρίγη. Τα 11.000 αφορούν σοβαρότερες παρενέργειες.

Από αυτά τα 11.000, τα 288 αναφέρονται σε μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες από το εμβόλιο της Pfizer και τα 160 σε θρομβωτικά σύνδρομα μετά από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι, ως συνέπεια εμβολιασμού. Στη Βρετανία τώρα, η δικηγόρος που εκπροσωπεί 99 ασθενείς σε ομαδική αγωγή, δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και γνωρίζουμε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, είναι επίσης ασφαλές. Όμως έχουμε και πληγέντες. Αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε καμία μορφή αποζημίωσης, επειδή το σύστημα πληρωμής ζημιών από εμβόλια, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1979, είναι πλέον ξεπερασμένο. Ο σχετικός νόμος που ψηφίσθηκε λέει στους πολίτες “κάνατε το σωστό, προχωρήσατε στον εμβολιασμό, αλλά σταθήκατε πολύ άτυχοι και θα σας στηρίξουμε οικονομικά”. Όμως πλέον απαρχαιωμένο και δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα και στον μεγάλο αριθμό των πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση. Το σύστημα επιτρέπει πληρωμή μέχρι 120.000 λιρών, αλλά όταν λαμβάνεται υπόψη η απώλεια εισοδήματος, η απώλεια σύνταξης και οι ανάγκες κατ’ οίκον φροντίδας, το ποσό αυτό πλέον φαίνεται ιδιαίτερα ανεπαρκές».

Έρευνα ζήτησε η Βουλή των Λόρδων

Ανεπαρκές ή όχι, πάντως, δεν το έχει πάρει κανείς. Η Βουλή των Λόρδων έχει διατάξει να γίνει μια σχετική έρευνα για την πανδημία και η επικεφαλής της έρευνας έκανε μια γενικόλογη δήλωση: «Οι πολύ σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσαν να διερευνηθούν στην επικείμενη δημόσια έρευνα για την πανδημία. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η αποζημίωση των ατόμων που επλήγησαν από αυτό», είπε. Επίσης είπε ότι πρέπει να εξετασθεί πώς θα καλυφθούν τα περιστατικά των θανάτων από εμβολιασμό, αλλά και τα περιστατικά όπου οι παρενέργειες άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής των εμβολιασθέντων.

Οι περίπου 900 αιτήσεις για αποζημίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν άτομα που παρουσίασαν θρόμβους ή φλεγμονές στην καρδιά μετά από χορήγηση του AstraZeneca. Οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν 438 περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων και 79 θανάτους που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνολο των απαιτήσεων που εγείρονται φθάνει τα 110 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Reuters η Astra Zeneca είχε εξαρχής εξασφαλίσει, μέσω ειδικών νομικών ρητρών στα συμβόλαιά της με τις κυβερνήσεις που θα αγόραζαν τα εμβόλια, εξαίρεση από αποζημιώσεις για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Αυτό, για όσες χώρες αποδέχθηκαν τις συγκεκριμένες ρήτρες για την Astrazeneca αλλά και την Pfizer, μεταφέρει αυτομάτως την ευθύνη της αποζημίωσης στο κράτος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι