ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η πανδημία αντεπιτίθεται με Δέλτα – Τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό

Πώς τα πάει ο "ασθενής μηδέν" της Όμικρον στην Κρήτη, Όλγα Μαύρου
Η πανδημία αντεπιτίθεται με Δέλτα! Παγκοσμίως, τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική τάση και πλέον οι αρμόδιες αρχές μιλούν ανοιχτά για τέταρτο κύμα. Πράγματι, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθεί η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Η επιδημιολογική κοινότητα κρούει, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερινή περίοδο.
Υπολογίζεται ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ξανά στο έλεος της πανδημίας τον Αύγουστο. Η μόνη λύση είναι η ανοσία που θα επιφέρουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν σοβαρά, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική. Δυστυχώς για όλους, αυτά αποδεικνύονται πολύ πιο αργά από την πανδημία. Περισσότερα από 40.000.000 δόσεις από τα εμβόλια χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια.

Μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330.000.000 δόσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 1.120.000 δόσεις την ημέρα. Και, όμως, τα νούμερα αυτά δεν αρκούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Tο 45% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτό το σχετικά υψηλό ποσοστό δεν λειτουργεί ως τοίχος προστασίας. Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες, αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική και άρα επικίνδυνη, γεγονός που απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η μια χώρα μετά την άλλη δίνει το πράσινο φως στον εμβολιασμό ανηλίκων (15 ετών και πάνω).

Η πανδημία στην Ευρώπη

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που εξετάζουν και τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων στην Covid-19, όπως το υγειονομικό προσωπικό. Η Ρωσία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάποιες από αυτές. Σε άλλες χώρες, αν και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επίσημος, οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που μοιάζουν με οιονεί υποχρέωση.

Οι αρχές στη Γαλλία επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας τους για την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα. Μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, ήρθε η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να απευθύνει έκκληση: «Εδώ και λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει και πάλι έδαφος, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαιρετικά ανησυχητική, κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα».

Πράγματι, το Παρίσι μετά από μια σχετική ανάσα, βλέπει τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα, ενώ το 30% των κρουσμάτων συνδέονται με την Δέλτα. Στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί. Κάθε χώρα βρίσκεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο. Τα υπουργεία Παιδείας κοιτάζουν από τώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θα τεθεί επί τάπητος το ερώτημα για το εάν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, σε περίπτωση που οι δυσμενείς εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι