ΘΕΜΑ

Πρώτος θάνατος παιδιού από ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας

Πρώτος θάνατος παιδιού από ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας

Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για νήπιο 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική, λόγω εμπύρετου νοσήματος πριν από δύο ημέρες. Το παιδάκι παρουσίαζε πυρετό και νωθρότητα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε αμέσως ηπατική ανεπάρκεια, αλλά δυστυχώς και εγκεφαλικό οίδημα. Το νήπιο παρά τις προσπάθειες των ιατρών, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά ένδεκα περιστατικά με τη “νέα” ηπατίτιδα που δεν παραπέμπει στους γνωστούς ιούς της νόσου και προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στο ήπαρ ή και ανεπάρκεια. Κανένα παιδί μέχρι τώρα, όμως, δεν είχε νοσήσει βαριά, ούτε είχε χρειασθεί μεταμόσχευση στη χώρα μας. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 περιστατικά. Από αυτά, το 5% χρειάσθηκε μεταμόσχευση και το 2% δυστυχώς έχασε τη μάχη προτού καν μεταμοσχευθεί. Πριν από ένα μήνα οι θάνατοι περιορίζονταν στο 1%, αλλά εν τω μεταξύ διπλασιάσθηκαν. Στην Ελλάδα τα περισσότερα παιδάκια δεν είχαν καν χρειασθεί νοσηλεία, όμως στο άτυχο νήπιο η εξέλιξη ήταν ραγδαία.

Πρόκειται για έναν τύπο ηπατίτιδας που επί της ουσίας, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν είναι όντως νέος ή όχι. Πάντα δηλαδή καταγράφονταν κάθε χρόνο γύρω στα 20 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά με άγνωστη αιτιολογία, όπου δηλαδή δεν ανιχνευόταν στους μικρούς ασθενείς κανένας από τους γνωστούς ιούς που προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ (Α, B, C,D και E). Το καινούργιο στην υπόθεση είναι η έξαρση, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός περιστατικών, καθώς και το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν ξέρουν αν πρόκειται για νέα νόσο ή την “γνωστή” ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας που πάντα αντιμετώπιζαν.

Πάντως φέτος οι παιδίατροι τέθηκαν σε εγρήγορση παγκοσμίως μετά την έξαρση που πρωτοπρόσεξαν οι Σκοτσέζοι και οι Άγγλοι, όταν προ τριμήνου αντί για τα συνήθη 10 περιστατικά το μήνα που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια, αίφνης κατέγραψαν 100, μέσα σε 30 μέρες. Αυτό προκάλεσε έναν διεθνή συναγερμό, στον οποίο ανταποκρίθηκαν και οι Έλληνες παιδίατροι και φυσικά οι γονείς.

Τα συμπτώματα για την ηπατίτιδα

Στην Ελλάδα, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, δεν γίνεται μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά. Τα παιδιατρικά περιστατικά που χρήζουν μεταμόσχευσης, διακομίζονται στην Ιταλία που διαθέτει ειδικό νοσοκομείο. Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι πάντα σαφή και όμοια σε όλα τα παιδάκια, με αποτέλεσμα ενίοτε να μην αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν πάντως και περιστατικά, όπου ακόμα και αν οι γονείς κινητοποιηθούν άμεσα, η μάχη χάνεται πολύ γρήγορα.

Η πολιτεία έχει ενημερώσει τους γονείς και τους παιδιάτρους να έχουν κατά νου την πιθανόν νέα αυτή μορφή ηπατίτιδας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: ίκτερο (κιτρινίζει το ασπράδι του ματιού), αλλαγή στο χρώμα των ούρων (σκούρα) ή στο χρώμα των κοπράνων (ανοιχτόχρωμα), ανορεξία, ναυτία, πονόκοιλος, πυρετός, διάρροια, κόπωση, ληθαργικές τάσεις, φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τα περισσότερα παιδάκια δεν λαμβάνουν καν θεραπεία και η ηπατίτιδα υποχωρεί, όμως πολλά χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο για λίγες ημέρες και λαμβάνουν ή αντιϊκά ή στεροειδή. Οι Αμερικανοί αν και δεν αποκλείουν άλλα αίτια, καταλήγουν προς το παρόν στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος είναι ο αδενοϊός που εντοπίζουν σε πολλά κρούσματα, πιθανόν σε “σύμπραξη” με τον κορονοϊό. Πάντως ο τελευταίος ανιχνεύθηκε μόνον στο 20% των κρουσμάτων. Από την άλλη, αδενοϊός ανιχνεύθηκε το 70% σε κάποιες χώρες, οπότε και πάλι απομένει ένα 30% μικρών ασθενών, που δεν είχε ούτε αδενοϊό ούτε κορονοϊό.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα, για το αν πρόκειται όντως για έξαρση που σχετίζεται άμεσα με τον κορονοϊό, ή αν τα παιδιά έμειναν με τις καραντίνες προστατευμένα για πολύ καιρό και μετά την χαλάρωση των μέτρων άρχισαν να έχουν κανονικές επαφές, οπότε και εκδηλώθηκαν ιώσεις που θα τα είχαν “βρει” νωρίτερα, αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα. Πιθανόν δηλαδή οι ηπατίτιδες αυτές να “βγήκαν μαζεμένες” φέτος την άνοιξη επειδή τα παιδιά άρχισαν να ξεδίνουν και να έχουν κοινωνική ζωή.

Εντούτοις άλλοι ειδικοί αναρωτιούνται αν αυτή η έξαρση σχετίζεται με τον κορονοϊό καθαυτό. Το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν αρνητικά στον κορονοϊό όταν παρουσίασαν την ηπατίτιδα, απομακρύνει το τελευταίο ενδεχόμενο και δεν λύνει δυστυχώς τις απορίες. Ο τρόπος μετάδοσης παραμένει άγνωστος και η μόνη πρόληψη είναι ίδια με όλες τις ιώσεις: συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή συγχρωτισμού με νοσούντες.

Τα σημερινά κρούσματα

Ούτε από τον κορονοϊό υπάρχουν ευχάριστα νέα σήμερα, καθώς κρούσματα και θάνατοι ήταν και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι εισαγωγές για νοσηλεία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 19.303 λοιμώξεις, δηλαδή 5.000 λιγότερες από χθες, όμως έγιναν και 50.000 λιγότερα τεστ. Με τη θετικότητα στο 11%, αν είχαν γίνει άλλα 50.000 τεστ σήμερα, θα κρούσματα πιθανόν να ήταν και πάλι 25.000, δηλαδή όσα και χθες. Όμως αυτό αποτελεί εικασία και μένουμε σε αυτό που αναφέρει σχετικά ο ΕΟΔΥ, ότι δηλαδή εκτιμάται πως τα ενεργά κρούσματα είναι από 150.000-200.000.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργά κρούσματα είναι εκείνα που διαγνώσθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ παλιότερα θεωρούνταν ενεργά τα κρούσματα των τελευταίων 28 ημερών. Ουσιαστικά ενεργά κρούσματα θεωρούνται εκείνα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Από τις 19.303 νέες λοιμώξεις, οι 4.061 αφορούν σε ασθενείς που είχαν ξαναμολυνθεί κατά το παρελθόν από άλλα στελέχη του ιού. Ο αριθμός των νεκρών δυστυχώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τρίτη ημέρα (23 προχθές, 19 χθες και 22 σήμερα), ενώ στις 12 Ιουνίου είχαν μειωθεί στους οκτώ.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται πιθανόν να πρέπει να μας προετοιμάζει για νούμερα που θα προσεγγίζουν του χειμώνα, τουλάχιστον για μέσα στον Ιούλιο και για τις αρχές Αυγούστου. Διεθνώς τα μέτρα έχουν ατονήσει κάθετα και είναι μια διεθνής ανομολόγητη παραδοχή, ότι η κανονικότητα θα επανέλθει με παράπλευρες απώλειες τους ευάλωτους, καθώς όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να επαναφέρουν, ακόμη και το ανώδυνο για την οικονομία, μέτρο της χρήσης μάσκας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 σήμερα, ενώ χθες ήταν 98. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον εισήχθησαν πάνω από 25 ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ από χθες μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ μόνον δύο άτομα. Τα υπόλοιπα κρεβάτια “άδειασαν” λόγω θανάτων. Τεκμαίρεται, δια της προσθαφαιρέσεως, ότι εισήχθησαν σε κλίνες ΜΕΘ 25 ασθενείς. Όμως αυτό αποτελεί εικασία και δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Η τελευταία φορά που ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ για τις εισαγωγές σε ΜΕΘ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών ήταν προ 12 ημερών, όταν δήλωνε ότι εισάγονταν σε κλίνες ΜΕΘ τρεις έως τέσσερις ασθενείς την ημέρα (20 την εβδομάδα)

 

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνει η πιο πρόσφατη ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών, αυξάνουν οι θάνατοι και οι εισαγωγές ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών. Η Ελλάδα είναι τρίτη μετά την Μάλτα και την Ιρλανδία σε αυξημένες εισαγωγές ατόμων άνω των 65 ετών. Σήμερα οι εισαγωγές στα ελληνικά νοσοκομεία ήταν 282 και χθες 309, έναντι 80 στις αρχές Ιουνίου.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής “ΠΡΟΛΗΨΙΣ” Αθηνά Λινού, αναφερόμενη στο πρόβλημα, είπε ότι δυστυχώς ούτε τα εμβόλια, ούτε η προηγούμενη νόσηση εξασφαλίζει τον κόσμο από νέα λοίμωξη. Πιστεύει ότι η κλιμάκωση θα κρατήσει εβδομάδες και όχι μέρες.

«Υπάρχουν μερικά μέτρα που δεν πλήττουν τόσο πολύ ούτε την οικονομία ούτε τον τουρισμό. Κυρίως στους χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό. Εκεί θα μπορούσαν να προσέρχονται υποχρεωτικά με μάσκα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να πάρουμε και μέτρα επικοινωνιακά και ως προς τους εμβολιασμούς και ως προς την τήρηση αποστάσεων», είπε η κ. Λινού, και προσέθεσε:

«Πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ για να μπορούμε έγκαιρα να εντοπίζουμε τα κρούσματα. Αν νοσήσει το 20% του πληθυσμού η πολιτεία θα υποστεί μεγαλύτερη οικονομική ζημία», είπε. Για ένα νέο στέλεχος δε που εμφανίσθηκε στην Ινδία και που φέρεται να είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό και από την Όμικρον, είπε ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθεί, αλλά ελπίζει να μην εξαπλωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι