ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Άνδρο-Έβρο-Ροδόπη – Εκκενώσεις και συναγερμός(upd)

Η κλιματική αλλαγή γεννάει και οικονομική κρίση, Δημήτρης Χρήστου

Νύχτα αγωνίας σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις φωτιές να μαίνονται και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να συνεχίζεται αδιάκοπα. Εκκενώθηκαν τρεις περιοχές στον Έβρο και μία στη Ροδόπη. Είχε προηγηθεί εκκένωση στην Άνδρο. Ενδεικτικό του συναγερμού που  επικρατεί στη Πυροσβεστική είναι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και ξεπερνά τις 70. Τα πιο κρίσιμα πύρινα μέτωπα, αυτήν τη στιγμή, εντοπίζονται σε Άνδρο, όπου η μεγάλη φωτιά μαίνεται, Έβρο και Ροδόπη 

Ειδικότερα, μήνυμα 112 ήχησε για τις περιοχές Αύρα, Ατάρνη και Πλάκα Έβρου όπως και για την περιοχή Κασσιτέρα στη Ροδόπη. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

  • Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
  • Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.
  • Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου ‘Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 73 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρου τμήματος.
  • Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για την Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τι προηγήθηκε

Εκκενώσεις οικισμών και συναγερμός σε Άνδρο και Έβρο λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες, υπήρξαν από νωρίς το απόγευμα. Μηνύματα απομάκρυνσης στους κατοίκους στην περιοχή Αύρα, για εκκένωση με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή και για Ατάρνη και Πλάκα προς Αλεξανδρούπολη, εστάλησαν από το 112 εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Νωρίτερα ήχησε το 112 για την Άνδρο

Ανησυχία επικρατεί στον Έβρο, καθώς μαίνονται τα μέτωπα και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται. Στη Δαδιά το βάρος ρίχνεται στο τόξο Δαδιά, Κοτρωνιά, Λεπτοκαρυά και σημείο όπου οι ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν το μέτωπο που κατακαίει την πλούσια βλάστηση.

Στην περιοχή συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ζητώντας ενίσχυση και με άλλα εναέρια και με επίγεια μέσα γιατί αυτές οι δύο μεγάλες εστίες που υπάρχουν, η μία που βρίσκεται στο τόξο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου υπάρχει ο φόβος ότι θα περάσει τις επόμενες ώρες ένα δρόμο που αυτή τη στιγμή αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο προς το δρυμό, όπου εκεί θα είναι ασταμάτητο. Εντός του δρυμού δεν υπάρχει τίποτα εκτός από πολύ πυκνή βλάστηση και από πεύκα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή Λεπτοκαρυάς όπου και εκεί έχει αρχίσει να φουντώνει η μία πλευρά του. Αν αρχίσει να «περπατάει» αυτό το μέτωπο θα έχει προορισμό το γειτονικό νομό Ροδόπης, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί το άλλο μέτωπο, αυτό το οποίο είχε περάσει από την Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή των Κάστρων. Εάν φτάσει εκεί, τότε θα πρέπει να γίνει πάλι μία τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουν να περιοριστούν οι ζημιές.

Άνδρος

Μήνυμα του 112 για τους κατοίκους στις Γίδες Άνδρου να απομακρυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου, καθώς μαίνεται πυρκαγιά. Λίγα λεπτά μετά τις 2:30 το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το μήνυμα του για τους κατοίκους του χωριού Γίδες Άνδρου με τους ανθρώπους να καλούνται να απομακρυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γίδες απομακρυνθείτε προς Λιμάνι Γαυρίου».

Την ίδια στιγμή,  οριοθετήθηκαν οι φωτιά που ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου στο Γραμματικό, στον Βαρνάβα και στον Μαραθώνα Αττικής, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση του Πυροσβεστικό Σώμα. Η φωτιά στο Γραμματικό μαίνεται σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και εκτιμάται ότι προκλήθηκε από Κεραυνό.

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ παρέχουν συνδρομή από αέρος 2 ελικόπτερα. Δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στον Μαραθώνα η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα- Καπανδριτίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Στη λεωφόρο Ραμνούντος από το ύψος της Αγίας Μαρίνας
  • Στο σημείο Προφήτη Ηλία προς την περιοχή Σέσι
  • Επίσης, φωτιά ξέσπασε και στον Βαρνάβα, πλησίον της Ιεράς Μονής Άξιον Εστί αλλά το Καλέντζι και Άνω Σούλι, επίσης από κεραυνό.

Ζητήθηκαν και εναέρια μέσα για τη φωτιά που καίει κοντά στο μοναστήρι. Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατο σημείο στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις και έχει πάρει ήδη διαστάσεις. Συνολικά και στα τρία σημεία επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν 4 οχήματα και 18 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 16 πυροσβέστες από Κύπρο. Υπενθυμίζουμε ότι περίπου στις 7 το πρωί, ξέσπασαν φωτιές σε έξι σημεία σε Βάρη και Βούλα, εξαιτίας των 270 κεραυνών που έπεσαν μέσα σε μιάμιση ώρα.

Μια νέα φωτιά ξέσπασε σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στη Χίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 10 το πρωί φλόγες τύλιξαν δασική έκταση στην περιοχή των Καμπιών σε ένα αρκετά δύσβατο σημείο Η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό, όπως και αυτές που σημειώθηκαν νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης και πιθανώς στον Μαραθώνα. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το σημείο είναι αρκετά μακριά από τον δρόμο και είναι δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πάρνηθα, προκειμένου να δει από κοντά πως έχει η κατάσταση με την φωτιά και τις καταστροφές στον οικιστικό ιστό. Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Ελεύθεροι 4 από τους 13 μετανάστες

Οι μετανάστες του Έβρου, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης κι εκείνος με τη σειρά του τους παρέπεμψε στον ανακριτή. Στους 13 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, αποδόθηκε η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και της παράνομης εισόδου. Ωστόσο για τους 4 από αυτούς δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία και η κατηγορία κατέπεσε. Οι υπόλοιποι μετανάστες αναμένεται να απολογηθούν την Δευτέρα.

Οι 13 μετανάστες είχαν κατηγορηθεί με βάση όσα είχαν υποστηρίξει οι τρεις κατηγορούμενοι αυτόκλητοι “πολιτοφύλακες που τους είχαν κλειδώσει σε τρέιλερ. Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι τρεις άνδρες που κατηγορούνται για την παράνομη κράτηση των μεταναστών.

Συγκλονιστικό βίντεο

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει το video που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1 από τις στιγμές απόγνωσης των 18 που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για βίντεο που έφτασαν στα χέρια της Ιταλίδας ακτιβίστριας Ναουάλ Σουφί – γνωστή και από την υπόθεση με το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο – και περιέχει εικόνες που κατέγραφαν οι ίδιοι οι μετανάστες με τα κινητά τους και τις έστελναν στους συγγενείς τους, ενώ κινούνταν μέσα στο φλεγόμενο δάσος, αναζητώντας οδό διαφυγής.

Χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν από την Λευκίμμη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ακόμη δυο σοροί ανθρώπων. Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε απανθρακωμένο στη Λευκίμμη και επιπλέον μια σορός από την ίδια περιοχή που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, θάνατος που αποδίδεται σε παθολογικά αιτία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν σχετίζεται με την πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 18 είναι οι απανθρακωμένες σοροί ανθρώπων, που εντοπίστηκαν στον Άβαντα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις αστυνομικές αρχές και το βίντεο είναι αυτών των ανθρώπων.

Πάντως οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε επιφυλακή για τις αναζοπυρώσεις. Στην Αλεξανδρούπολη τεράστια είναι η καταστροφή από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του Έβρου. Δορυφορικές εικόνες της Maxar προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά, καθώς δείχνουν τεράστιες εκτάσεις δάσους στην Αλεξανδρούπολη να έχουν γίνει στάχτη.

Υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, σε διάφορες περιοχές, που δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους. Φωτιές επίσης σημειωθήκαν χτες και στις περιοχές Ιτέα, Κοίλα, Τριφύλλι. Άμεσα κινήθηκαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία εκτός από τα ελληνικά στην περιοχή επιχειρούν και από Αλβανία, Τσεχία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Ποινική δίωξη στον 45χρονο από τον Αυλώνα

Σε μία άλλη εξέλιξη ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 45χρονου, πρώην δικηγόρου, ο οποίος συνελήφθη να προσπαθεί να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αυλώνα Αττικής. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την προσεχή Τρίτη (29/8), προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Η σύλληψη του 45χρονου έγινε το βράδυ της Πέμπτης (24/8), καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν πευκοβελόνες, φλόγιστρο και προσανάμματα. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι