ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η απόγνωση των 18 ανθρώπων που χάθηκαν στις φωτιές του Έβρου (video)

Η απόγνωση των 18 ανθρώπων που χάθηκαν στις φωτιές του Έβρου (video),

Σε δύο σημεία έχουν περιοριστεί τα μέτωπα της φωτιάς στην Πάρνηθα, στην τοποθεσία Φρούριο της Φυλής και στη χαράδρα Φράγκου, χωρίς να απειλούνται οικισμοί στις παρυφές του βουνού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή, προκειμένου να δει από κοντά πως έχει η κατάσταση με την φωτιά και τις καταστροφές στον οικιστικό ιστό. 

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει το video που έφερε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1 από τις στιγμές απόγνωσης των 18 που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για βίντεο που έφτασαν στα χέρια της Ιταλίδας ακτιβίστριας Ναουάλ Σουφί – γνωστή και από την υπόθεση με το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο – και περιέχει εικόνες που κατέγραφαν οι ίδιοι οι μετανάστες με τα κινητά τους και τις έστελναν στους συγγενείς τους, ενώ κινούνταν μέσα στο φλεγόμενο δάσος, αναζητώντας οδό διαφυγής.

Χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν από την Λευκίμμη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ακόμη δυο σοροί ανθρώπων. Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε απανθρακωμένο στη Λευκίμμη και επιπλέον μια σορός από την ίδια περιοχή που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, θάνατος που αποδίδεται σε παθολογικά αιτία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν σχετίζεται με την πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 18 είναι οι απανθρακωμένες σοροί ανθρώπων, που εντοπίστηκαν στον Άβαντα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις αστυνομικές αρχές και το βίντεο είναι αυτών των ανθρώπων.

Πάντως για μια ακόμα μέρα παραμένουν μεγάλες εστίες φωτιάς στην Ελλάδα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε επιφυλακή και δίνουν μάχη με τις αναζοπυρώσεις. Στην Αλεξανδρούπολη η κατάσταση παραμένει και σήμερα δύσκολη και αυτό οφείλεται στις αναζωπυρώσεις κυρίως αφού δεν υπάρχει νέα εστία φωτιάς. Υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, σε διάφορες περιοχές, που δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους. Φωτιές επίσης σημειωθήκαν και στις περιοχές Ιτέα, Κοίλα, Τριφύλλι. Άμεσα κινήθηκαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία εκτός από τα ελληνικά στην περιοχή επιχειρούν και από Αλβανία, Τσεχία και Ρουμανία.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τις αναζωπυρώσεις στην Καβάλα, ενώ η βροχόπτωση περιόρισε τις εστίες φωτιάς.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Ποινική δίωξη στον 45χρονο από τον Αυλώνα

Σε μία άλλη εξέλιξη ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 45χρονου, πρώην δικηγόρου, ο οποίος συνελήφθη να προσπαθεί να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αυλώνα Αττικής. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την προσεχή Τρίτη (29/8), προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Η σύλληψη του 45χρονου έγινε το βράδυ της Πέμπτης (24/8), καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν πευκοβελόνες, φλόγιστρο και προσανάμματα. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων.

Το δελτίο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Αττικής

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι