Πυροβολούν τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους
07/10/2021Η κυβερνητική απόφαση για “ελευθερίες” με χορούς και συνωστισμό, χωρίς μάσκα, μεταξύ των εμβολιασμένων σε μπαρ, κέντρα και εστιατόρια με κλειστούς χώρους, δεν έχει τύχει ευνοϊκής υποδοχής από όλους τους ειδικούς, πολλοί από τους οποίους εκτιμούν τις αποφάσεις αυτές πρόωρες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ανακοίνωσε χθες, επίσης, ότι παίρνουν τέλος τα lockdown.
Επεσήμανε πως οι “κόκκινες περιοχές” θα ανακοινώνονται ώστε ο κόσμος να βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλά θα επιτρέπεται πλέον η μουσική σε όλη την εστίαση και τίθεται τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και είπε σχετικά τα εξής
«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι… ξεπέρασαν τις 15.000… Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», είπε ο κ. Καπραβέλος.
«Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, και αυτοί μολύνονται και διασπείρουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό… Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας…. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα», συμπλήρωσε. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του:
«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα, θα επικρατήσει αλαλούμ. Επίσης το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός. Να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος… Είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά δύο-τρεις χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους…», είπε ο γιατρός στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Σήμερα”.
Kριτική
Ενστάσεις για όσα ανακοινώθηκαν έχει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Τα μέτρα θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας…».
Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχολίασε ότι τα μέτρα θα τονώσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και ότι η άρση περιορισμών στις “κόκκινες περιοχές”, συνιστά επισφαλή επιδημιολογικά επιλογή. «Η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Έπρεπέ να προχωρήσει σε restart των εμβολιασμών με καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή διαχείριση, αλλά επιμένει στην λογική της ατομικής ευθύνης και στην αποτυχημένη και διχαστική γραμμή της “ελευθερίας” και των “προνομίων” για τους εμβολιασμένους».
Ρίσκο χαρακτηρίζει και το ΚΙΝΑΛ τα προνόμια στους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυαστούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση καλό θα ήταν να εξηγήσει με ποιο τρόπο οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας ενισχύουν την εμβολιαστική εκστρατεία, γιατί αυτό δεν το κατάλαβε κανείς. Πάνω στη βιασύνη της να αξιοποιήσει για άλλη μία φορά το εμβόλιο ως μέσο διχασμού, ξέχασε να αναφέρει τι θα κάνει για τα μέτρα πρόληψης, την επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας…».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική για πρόωρο βήμα προς την κανονικότητα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους ήταν επιβεβλημένα, γιατί ενίοτε το μήνυμα που δινόταν με τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους και τα τοπικά lockdown ήταν αντιφατικά.
Τι συμβαίνει στα σχολεία
Εν τω μεταξύ έχουν περάσει στην τηλεκπαίδευση λόγω άνω των 10 κρουσμάτων ανά τμήμα, ένα νηπιαγωγείο (ιδιωτικό) και 20 τάξεις σε όλη τη χώρα, οι 17 σε δημοτικά και οι τρεις σε γυμνάσια. Υπενθυμίζεται ότι αν τα κρούσματα είναι λιγότερα από το 50% των μαθητών του τμήματος, δεν αναστέλλεται η λειτουργία του, που σημαίνει στην πράξη ότι μέχρι τα κρούσματα σε ένα τμήμα να γίνουν 10-12, η τάξη συνεχίζει την δια ζώσης διδασκαλία.
Τα κρούσματα στα παιδιά ήταν 4.211 την περασμένη εβδομάδα και ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων της χώρας, όμως αυτή η εικόνα είναι πλασματική, καθώς στην πράξη οι μαθητές κάνουν πολλά rapid test δύο φορές την εβδομάδα για επαλήθευση των δεκάδων χιλιάδων ψευδώς θετικών self test. Συγκεκριμένα, όντως θετικό βγαίνει το 4,8% των “θετικών” self test (114.086 θετικά από τα 2.385.696 θετικά self test μέσα στο 2021).
Τα πολλά rapid test προς επαλήθευση των μαθητικών self test αλλά και η ιχνηλάτηση των επαφών τους (πάνω από 7 για κάθε θετικό παιδί), αυξάνουν την συμμετοχή του μαθητόκοσμου στο συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων και ταυτόχρονα μειώνουν τον δείκτη θετικότητας της χώρας, μια που πρόκειται στην ουσία για ελέγχους σε ασυμπτωματικούς που σε πολύ μεγάλο ποσοστό βγαίνουν αρνητικοί.
Οι μαθητικές ηλικίες επιπλέον, αποτελούν μόνον το 12% του πληθυσμού και εφ’ όσον καμία άλλη ηλικιακή ομάδα δεν κάνει δυο φορές την εβδομάδα ελέγχους στο υψηλό ποσοστό που κάνουν τα παιδιά, το ποσοστό των μαθητικών κρουσμάτων δεν μπορεί να θεωρείται αντιπροσωπευτικό.
Η διασπορά το καλοκαίρι
Εν τω μεταξύ η υπουργός Παιδείας σε σημερινές δηλώσεις της στηρίζεται σε άλλο ένα πλασματικό νούμερο και δηλώνει ότι τα σχολεία δεν αύξησαν τη μετάδοση του ιού, «επειδή το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα τεσσάρων έως 18 ετών 3.000 λιγότερα κρούσματα από όσα είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο». Όμως δεν είναι μαθητές όσοι ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθώς από το γυμνάσιο και μετά σημειώνονται πολλές διαρροές. Από την ηλικία δηλαδή των 15 ετών και άνω πολλά παιδιά δυστυχώς εγκαταλείπουν το σχολείο.
Επίσης πολλά παιδιά παίρνουν απολυτήριο στα 17 και όχι στα 18. Κατά συνέπεια στα κρούσματα του Αυγούστου περιλαμβάνονταν πολλοί έφηβοι και νεαροί που ούτε τότε ήταν μαθητές, ούτε σήμερα είναι, ανήκαν όμως σε ηλικίες που συγχρωτίζονταν σε beach bar και πάρτι. Eπίσης λόγω και του τουρισμού, τον Αύγουστο η Ελλάδα δεν είχε ούτε μία ημέρα λιγότερα από 3.000 κρούσματα και αυτά έφθαναν και τα 4.600, ήταν δηλαδή πολύ μεγαλύτερη η διασπορά με τις διακοπές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαιρέτως.
Εύλογα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη και στις μαθητικές ηλικίες τον Αύγουστο. Επιστημονικά σωστή σύγκριση για τη διασπορά στους μαθητές θα μπορούσε να γίνει με την πορεία των κρουσμάτων, όχι ανάλογα με τα τμήματα που κλείνουν αφού προϋποθέτουν να έχουν κολλήσει τα μισά παιδιά, αλλά με βάση τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων ανά σχολική μονάδα, ή έστω ανά εκπαιδευτική περιφέρεια.