ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Δεν θα βάλουμε και μάσκες στους τουρίστες”!

"Ε, δεν θα βάλουμε και μάσκες στους τουρίστες" μας είπε ο Πλεύρης! Όλγα Μαύρου

Σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε ότι έχει αρχίσει μια «μικρή πίεση στο ΕΣΥ» και «θα αναπτυχθούν νέες κλίνες για κορονοϊό», παρότι οι κλίνες αυτές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Απέδωσε μάλιστα την πίεση στα νοσοκομεία κυρίως στο ότι –όπως είπε– στην Ελλάδα είθισται ο τρέχων μήνας να έχει κάθε χρόνο περισσότερα περιστατικά, επειδή οι Έλληνες φεύγουν τον Αύγουστο για διακοπές και προγραμματίζουν τις τυχόν επεμβάσεις τους για Ιούλιο.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι αδικήθηκε ο ίδιος και διαστρεβλώθηκαν τα προχθεσινά λεγόμενά του, όταν δηλαδή είπε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Επανέλαβε σήμερα ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε προχθές – περί μη μετάδοσης σε κλειστούς χώρους. Θεώρησε ότι βελτιώνει τις εντυπώσεις, εξηγώντας πως εννοούσε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους, μια που «κλειστούς χώρους δεν έχουμε αυτή την εποχή στην Ελλάδα». Είπε μάλιστα αστειευόμενος «δηλαδή, τι, να βάλουμε μάσκα στο στούντιο που μιλάμε;».

Ο δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε για τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα λιανικής εν γένει, τα γραφεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ή τα εργοστάσια στα οποία εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, δηλαδή τους αμέτρητους κλειστούς χώρους στους οποίους απασχολούνται ή μπαίνουν για ψωνίσουν χωρίς μάσκα οι πολίτες. Για να αποδείξει πάντως του λόγου του το αληθές ο κ. Πλεύρης εν συνεχεία, περί ανυπαρξίας κλειστών χώρων, ρώτησε τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη, σε ποιο χώρο διασκέδασε και ήταν κλειστός, θεωρώντας προφανώς ότι το μόνο ζητούμενο ως προς την χρήση μάσκας είναι η ψυχαγωγία.

Όταν ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τους κλειστούς χώρους εργασίας, κατέφυγε στο «δεν μπορούμε να βάλουμε αστυνομικούς πίσω από τον καθένα, δηλαδή θα μπει αστυνομικός στον ΣΚΑΙ όπου εργάζεστε για να δει αν φοράτε μάσκες;» Όμως το ερώτημα δεν ήταν πώς θα ελεγχθεί αν φοριέται η μάσκα στους χώρους εργασίας, αλλά αν πρέπει κατ’ αρχήν να επιβάλλεται η χρήση μάσκας ή όχι!

Προβληματική η εβδομαδιαία ενημέρωση

Με την άρνηση του έκτου κύματος έμμεσα συνάδει και ο ΕΟΔΥ, αφού αποφάσισε να σταματήσει την ημερήσια ενημέρωση επί των κρουσμάτων και ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει στο εξής εβδομαδιαία ενημέρωση. Επικρίθηκε πάντως δριμύτατα από ειδικούς για το έλλειμμα ενημέρωσης πάνω στην έξαρση του νέου κύματος στη χώρα. Στην εβδομαδιαία έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα, η κατάσταση συσκοτίζεται πλήρως.  Δεν υπάρχει τρόπος να συναχθεί συμπέρασμα για τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, καθώς οι θάνατοι ανάγονται ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ανά εβδομάδα, το ίδιο δε γίνεται και με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις.

Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα μπορούσαμε να ξέρουμε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 400% σε σύγκριση με την προ χαλάρωσης εποχή, τώρα θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα για να κάνουμε την αντίστοιχη σύγκριση. Οι θάνατοι διπλασιάσθηκαν σε σύγκριση με τα προ του νέου κύματος δεδομένα, όμως ούτε αυτό θα μπορεί να αναλυθεί από σήμερα, αφού δεν έχουμε ακριβή αριθμό νέων θανάτων και θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά προσθαφαιρέσεις.

Μέχρι και χθες είχαμε πάντως σταθερή αύξηση στους θανάτους, αφού τις τελευταίες  ημέρες αντί για 12-15 θανάτους στην προ χαλάρωσης εποχή, έχουμε από 19 έως 25 νεκρούς. Προ χαλάρωσης είχαμε περίπου 80 νοσηλείες την ημέρα, και πλέον έχουμε άνω των 330. Οι νέες διασωληνώσεις ήταν πάντα μέγα μυστήριο αφού δεν ανακοινώνονταν, όμως έφθασαν πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 101 και αφού έχασαν χθες την μάχη πάνω από 20 (ενώ συνάμα ο αριθμός των διασωληνώσεων αντί να μικρύνει αυξήθηκε) τεκμαίρεται ότι διασωληνώνονται πάνω από 20 ασθενείς την ημέρα. Αυτό δείχνει επιδείνωση των λεγομένων “σκληρών δεικτών”, παρά το αντίθετο αφήγημα της Πολιτείας.

Ο υπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει σημαντική επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες, επειδή άλλες εποχές με τόσα κρούσματα είχαμε 300 και 400 ασθενείς στη διασωλήνωση, ενώ σήμερα έχουμε 100. Θεωρεί δηλαδή ότι είναι λίγοι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και δεν δικαιολογούν μέτρα, αφού όπως είπε «δεν μπορούν οι τουρίστες να έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό χωρίς μάσκα και να τους την βάζουμε εμείς»!

Πλεύρης: “Φταίει ο Ιούλιος”!

Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ πάντως είναι ότι άπαξ και διασωληνωθεί ασθενής, δεν αποσωληνώνεται κατά κανόνα μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά συχνά η κλίνη ελευθερώνεται μετά από 10-15 ημέρες, το δε έκτο κύμα δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια του, αφού οι νοσηλείες άρχισαν να αυξάνονται κάθετα πριν από 15 μέρες. Ο υπουργός Υγείας εν τω μεταξύ, αιτιολόγησε την πίεση στο ΕΣΥ με τις αυξημένες νοσηλείες του Ιουλίου εν γένει και όχι εξαιτίας του κορονοϊού.

Είπε συγκεκριμένα ότι ο Ιούλιος είναι μήνας με μεγάλη πίεση κάθε χρόνο σε όλα τα περιστατικά υγείας, επειδή οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν π.χ. επεμβάσεις προτού φύγουν για διακοπές τον Αύγουστο. Δεν απέδωσε μάλιστα την επιλογή καν στους γιατρούς, αλλά στους ασθενείς που περιμένουν σε λίστες μήνες ολόκληρους.

Όπως είπε είναι μικρή η αύξηση στα περιστατικά κορονοϊού, αλλά θα αναπτυχθούν κλίνες κυρίως στην Αττική. Και επέμεινε ότι η πίεση σε κλίνες δεν μεταφέρεται σε διασωληνώσεις, κάτι που δείχνει την ηπιότητα της νόσησης στο παρόν κύμα. Για τους νέους θανάτους στην εβδομαδιαία έκθεση δεν δίνονται στοιχεία, καθώς παρουσιάζονται μόνον οι θάνατοι της 27ης υγειονομικής εβδομάδας του έτους, δηλαδή από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου και μάλιστα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αναφέρονται συγκεκριμένα 16 θάνατοι ή χονδρικά για την Ελλάδα 160. Αυτό “μεταφράζεται” σε 23 θανάτους την ημέρα. Όμως επειδή στην εβδομαδιαία έκθεση αναφέρεται το αριθμητικό σύνολο θανάτων και αυτό είναι κατά 20 μεγαλύτερο από χθες, τεκμαίρεται ότι χάθηκαν το τελευταίο 24ωρο άλλες 20 ζωές. Υπενθυμίζεται ότι όντως ο αριθμός των κρουσμάτων καθ’ αυτός μπορεί να μην είναι κρίσιμος για συναγωγή συμπερασμάτων, αλλά παραμένει αντικειμενικός δείκτης ο αριθμός των νοσηλειών, των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων, δηλαδή των στοιχείων που πλέον θα μαθαίνουμε κάθε εβδομάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι