ΘΕΜΑ

Στον “αυτόματο πιλότο” ο Covid – 11 κρούσματα ευλογίας των πιθήκων

Στον "αυτόματο πιλότο" ο Covid – 11 κρούσματα ευλογίας των πιθήκων, Όλγα Μαύρου

Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως και σήμερα 7 Ιουλίου, 11 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ομως πλέον έχει αρχίσει και η εγχώρια μετάδοση, καθώς ένα κρούσμα δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε επαφή με τουρίστα. Αυτό σημαίνει ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πλέον εισέλθει στην χώρα μας, όπως ήταν εξάλλου και αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή, δυσάρεστα είναι τα νέα και από το μέτωπο του κορονοϊου, καθώς και σήμερα ήταν αυξημένοι οι θάνατοι και οι νοσηλείες.

Βάση της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας τα έξι από αυτά διαγνώσθηκαν σε τουρίστες, τα τέσσερα ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ο ένας δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα. Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, που επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

What is monkeypox and its signs and symptoms? - CNN

Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε άνδρες και πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πιο εύκολα με την ερωτική επαφή, όμως μεταδίδεται και με απλά φιλιά και χάδια, από μολυσμένες επιφάνειες ή υφάσματα, όπως και από σταγονίδια αν κάποιος συνομιλεί από κοντά με ασθενή. Δεν είναι σαφές σε ποια φάση αρχίζει να μεταδίδεται, αλλά είναι σίγουρο ότι μεταδίδεται όταν έχει εκδηλωθεί έστω και ένα εξάνθημα. Μπορεί να μεταδοθεί και με μαχαιροπίρουνα, ηλεκτρονικές συσκευές και κλινοσκεπάσματα.

Tα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αφορούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες και κυρίως εκείνους που έχουν πολλές ερωτικές επαφές και όχι σταθερό σύντροφο. Οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται, μέχρις ότου επουλωθούν πλήρως όλα τα εξανθήματα και “βγει” καινούργιο δέρμα.

Ευλογία των πιθήκων: Τα συμπτώματα

Όπως φαίνεται η μετάδοση δυστυχώς διευκολύνεται από την ποικιλία των συμπτωμάτων. Αν και τυπικά η νόσος προκαλεί χαρακτηριστικά εξανθήματα, οπότε ο ασθενής αλλά και ο ερωτικός του σύντροφος το αντιλαμβάνεται εγκαίρως, υπάρχουν περιστατικά που εκδηλώνουν μόνον ένα εξάνθημα χωρίς πυρετό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα κατωτέρω: πυρετός, κακουχία, πόνοι στη μέση, πρησμένοι λεμφαδένες, εξανθήματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνηθέστερα στα γεννητικά όργανα. Η κατανομή κατά χώρες μέχρι και πριν από 15 ημέρες ήταν η εξής:

Μέχρι στιγμής δεν έχει μολυνθεί ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη και ο γενικός πληθυσμός δεν έχει λόγους ανησυχίας, αν όμως το νόσημα εξαπλωθεί, τότε θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι εγκυμονούσες και οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς και οι ηλικιωμένοι εν γένει, επειδή κατά κανόνα μετά την ηλικία των 60-65 ετών το ανοσοποιητικό σταδιακά γίνεται όλο και πιο άτονο. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλους του οργανισμούς και άλλοι άνθρωποι διαπιστώνουν σημαντική ατονία του ανοσοποιητικού τους μετά τα 80 ή και ποτέ.

Οι νεκροί της κανονικότητας

Στο μέτωπο του κορονοϊού, παρά την “κοινή γραμμή” στην ΕΕ να μην επανέλθει ούτε καν η χρήση μάσκας (ένα ανέξοδο προληπτικό μέτρο) και παρά τους ισχυρισμούς του ελληνικού υπουργείου Υγείας ότι “τα μέτρα δεν έχουν νόημα”, αφού δεν σημειώνεται σημαντική αύξηση σε θανάτους και διασωληνώσεις, οι αριθμοί λένε άλλα. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (18.297 σήμερα και 19.303 χθες), οι δε θάνατοι έφθασαν τους 28, δηλαδή είναι πλέον τριπλάσιοι από όσοι ήταν προ της χαλάρωσης των μέτρων.

Όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έφθασαν τις 333 το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή 18% περισσότερες από χθες και τετραπλάσιες από όσες ήταν πριν την κατάργηση των στοιχειωδών μέτρων. Επίσης μέσα σε ένα μήνα διπλασιάσθηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Oμως και το ECDC φλερτάρει με την κανονικότητα, καθώς τρενάρει τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για τα επιδημιολογικά δεδομένα και η τελευταία “εβδομαδιαία” ήταν της 26ης Ιουνίου.

Φωνές για λήψη κάποιων ανώδυνων μέτρων, όπως η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ακούγονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, όμως ούτε εκεί εισακούγονται οι ειδικοί, καθώς (για άγνωστους σε εμάς λόγους) οι πολιτικές ηγεσίες θεωρούν ότι η επαναφορά της χρήσης μάσκας θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα. Το ίδιο “ακούγεται” και για τις 14ήμερες καραντίνες, που έγιναν πενθήμερες από πέρσι και που έχουν πλέον καταργηθεί σχεδόν παντού.

Ενημέρωση ανά βδομάδα

Την ίδια στιγμή η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει την ενημέρωση για τον κορονοϊό από καθημερινή σε εβδομαδιαία προκάλεσε την έκπληξη και τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, πόσο μάλλον που είμαι εν μέσω του πανδημικού κύματος των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5. «Διαφωνώ με την εβδομαδιαία ενημέρωση, με την έννοια ότι θα αναπτύσσονται όλο το διάστημα σενάρια που θα πυροδοτούν υποθέσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Στην δε Ελλάδα σύμφωνα με την κατόπιν εορτής απόφαση για τους τουρίστες και τα τουριστικά καταλύματα, οι ξένοι που είναι φορείς και δεν έχουν βαριά συμπτώματα θα “συστήνεται” να περιορίζονται στο δωμάτιό τους για πέντε ημέρες και αν χρειασθεί να βγουν έξω, να φορούν μάσκα. Μάλιστα το ξενοδοχείο θα ειδοποιεί τον “συνεργαζόμενο γιατρό” (αν έχει) ή διαφορετικά, το κέντρο υγείας για όσους έχουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι τη στιγμή που οι τουρίστες που έχουν ήπια συμπτώματα ουσιαστικά θα μπορούν να τριγυρνούν όπου θέλουν με μια μάσκα (αν την φορούν κι αυτή), όταν ειδοποιείται γιατρός για περιστατικό σε θέρετρο θα πρέπει να μπαίνει στο δωμάτιο του φορέα με ολόσωμη στολή ή ειδική ρόμπα, με γυαλιά, γάντια και μάσκα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι