ΣΧΟΛΙΟ

“Διαμάντι παιδί” ο γυναικοκτόνος! – Σκοτώνουν τα θύματα δεύτερη φορά

"Διαμάντι παιδί" ο γυναικοκτόνος! - Σκοτώνουν τα θύματα δεύτερη φορά, Κόμπρα

Η 11η γυναικοκτονία μέσα σε λίγους μήνες στην χώρα μας (ναι, είναι γυναικοκτονία, όσο και αν ξενίζει ο όρος) είχε ως θύμα την 32χρονη Δώρα. Όμως, για κάποιους δεν είναι αρκετό που μία νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τα χέρια του πρώην συντρόφου της, αλλά πασχίζουν να την δολοφονήσουν και δεύτερη φορά! Δεν αναφέρομαι στα κακεντρεχή σχόλια που, όπως αναμένονταν, έκαναν πάλι την εμφάνιση τους στα social media.

Αναφέρομαι φυσικά σε ορισμένους συγγενείς του 40χρονου που μόνο οργή προκαλεί η προσπάθεια τους να “ξεπλύνουν” τον γυναικοκτόνο δράστη. Όσο και να είναι σεβαστός ο πόνος τους για τον συγγενή τους (έβαλε τέλος στην ζωή του με το ίδιο όπλο που σκότωσε την Δώρα) είναι αδιανόητες οι μισογυνικές δηλώσεις που εκστόμισε ο θείος του γυναικοκτόνου, ο οποίος περιφερόταν σαν “μαϊντανός” στα τηλεοπτικά πάνελ!

Aντί να ζητήσει μία συγγνώμη, είχε το θράσος να δηλώσει (μεταξύ άλλων) πως «…δεν μπορείτε να παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τα τέρατα… Παρουσιάζετε τις γυναίκες όλες σαν θύματα. Δεν είστε όλες θύματα»! Αυτά για να δικαιολογήσει τον ανιψιό του που είχε δολοφονήσει μία κοπέλα! Σχολιάζοντας δε την παλαιότερη καταδίκη του αυτόχειρα γυναικοκτόνου για την κακοποίηση της πρώην συζύγου του, ισχυρίστηκε πως ήταν ο ανιψιός του το πραγματικό «θύμα κακοποίησης» και μάλιστα αναρωτήθηκε «γιατί δεν υπάρχει σύλλογος για κακοποιημένους άνδρες»!

Blame victim και για την γυναικοκτονία

Γιατί, όμως, να μας κάνει εντύπωση; Ο θείος του δράστη είπε αυτό που πολλοί “ψιθυρίζουν” μετά από γυναικοκτονίες. Πόσες φορές δεν ακούσαμε «τι γύρευε η Ελένη Τοπαλούδη με τους δύο νεαρούς», λες και ευθυνόταν η κοπέλα που ξυλοκοπήθηκε άγρια και πετάχτηκε λιπόθυμη στην θάλασσα από τους βιαστές και δολοφόνους της. Πόσες φορές δεν ακούσαμε για την δολοφονημένη από τον σύζυγο της, Καρολάιν, πως «κάτι κι αυτή του έκανε», όπως εκστόμισε (και) γνωστή “ψεκασμένη” συγγραφέας ρομάντζων, παραβλέποντας την “σκηνοθεσία” και το θέατρο που έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ο γυναικοκτόνος.

Είναι το γνωστό blame victim που ακούγεται σε υποθέσεις βιασμών και κακοποίησης. Πλέον, φτάσαμε να το ακούμε ακόμα και σε υποθέσεις γυναικοκτονιών. Μία συνηθισμένη κατηγορία που απευθύνεται στα θύματα είναι το «μα γιατί δεν έφευγαν»; Όμως, η Δώρα επέλεξε να φύγει, τερματίζοντας μία σχέση δύο μηνών με τον δράστη, αλλά για τον θείο του γυναικοκτόνου «η κάθε μία πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας προσφέρει». Δηλαδή, από την στιγμή που σύναψε σχέση μαζί του, πρέπει να είναι εσαεί κτήμα του!

Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν στον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο με συμπλέγματα περασμένων δεκαετιών, σαν “Ανατολίτες”, όπως διάβασα πως δήλωνε για τον εαυτό του ο δράστης. Τέτοια συμπλέγματα βλέπουμε να οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση στην κακοποίηση και στην χειρότερη στον δολοφονία.

Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά το γεγονός ότι κάποιος είναι συγγενής ενός δολοφόνου δεν του δίνει το δικαίωμα να σκοτώνει για δεύτερη φορά το θύμα μέσω τηλεόρασης. Αυτό δεν είναι ελευθερία και πλουραλισμός, είναι έμμεση προτροπή σε γυναικοκτονία…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι