ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Δυστυχώς δεν εφημερεύουμε”! – Πώς έχασε το παιδί η έγκυος

"Δυστυχώς δεν εφημερεύουμε"! – Πώς έχασε το παιδί η έγκυος, Όλγα Μαύρου

Νέο περιστατικό θανάτου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σχετικά με το ΕΣΥ και την διαχείριση περιστατικών. Συγκεκριμένα, μια έγκυος που είχε αιμορραγία μηνύει το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης επειδή στην μαιευτική κλινική στην οποία απευθύνθηκε ως έκτακτο περιστατικό δεν την ξεγέννησαν, παρά την έστειλαν χωρίς ασθενοφόρο σε άλλο νοσοκομείο, «διότι σε μισή ώρα έληγε η εφημερία».

Το νοσοκομείο αρχικά ανεπισήμως διέψευσε το περιστατικό και οι υπεύθυνοι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (25 Φεβρουαρίου) γιατροί, υποστηρίζουν ότι η έγκυος δεν διαγνώσθηκε με αιμορραγία, ότι το καρδιογράφημα του εμβρύου ήταν φυσιολογικό και ότι η έγκυος, παρότι βρισκόταν στην 39η εβδομάδα της κύησης δεν ήταν ετοιμόγεννη, ούτε χρειαζόταν καισαρική. τομή. Της είπαν να πάει σπίτι της ή αν έχει πρόβλημα η έγκυος αργότερα, να απευθυνθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Αργότερα ο διοικητής του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής: « Από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία) Μιχάλης Γιαννάκος, είπε τα εξής: «Επικοινώνησα με τους συναδέλφους στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο οι οποίοι πράγματι μού επιβεβαίωσαν ότι, λίγο πριν τη λήξη της εφημερίας στις 26 του Φλεβάρη, πήγε μία έγκυος γυναίκα, η οποία είχε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της. Οι γιατροί την εξέτασαν κανονικά, αυτό προκύπτει και από τους φακέλους που έχει κρατήσει το νοσοκομείο, έγινε και καρδιοτοκογράφημα για το παιδί αλλά και υπέρηχος, διαπίστωσαν ότι δε συντρέχει λόγος πρόωρης κύησης ή κάποιο άλλο πρόβλημα και τής συνέστησαν να πάει στο σπίτι της ή, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε εφημερεύον νοσοκομείο. Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα». 

Ο δικηγόρος της άτυχης γυναίκας καταγγέλλει ότι χάθηκαν ώρες στους δρόμους και το έμβρυο, επειδή δεν οξυγονώνονταν, γεννήθηκε με εγκεφαλοπάθεια, διασωληνώθηκε και τελικά έχασε τη μάχη. Είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Ήταν επίτοκος, στην 39η εβδομάδα και επισκέφθηκε το “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο που εφημέρευε. Εκεί τής κάνουν έναν υπέρηχο, διαπιστώνουν αιμορραγία. Υποτίθεται ότι κάνουν κι ένα καρδιοτοκογράφημα το οποίο ήταν μόνο καρδιογράφημα γιατί το τοκογράφημα τις συσπάσεις της μήτρας τις δείχνει με μία μαύρη γραμμή, δεν ξέρω αν αυτή ετέθη εκ των υστέρων ή απλά ήταν χαλασμένο το μηχάνημα και τής λένε “ξέρετε, σε μισή ώρα λήγει η εφημερία μας, να φύγετε, να πάτε αλλού”. “Πού να πάω;” ρωτάει η γυναίκα.Οχτώ η ώρα αρχίζει το Παπαγεωργίου”, της λένε. Αυτό απείχε μισή ώρα και δεν της διέθεσαν ασθενοφόρο».

Και ξεκαθαρίζει εν συνεχεία τα εξής: «Αφού υπήρχε αιμορραγία, έπρεπε άμεσα να τη βάλουν και να τής πάρουν το παιδί με καισαρική τομή. Δεν το έκαναν και η γυναίκα έφτασε 8 η ώρα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Και εκεί δεν υπήρξε άμεση επέμβαση, διότι γέννησε τελικά γύρω στις 11 η ώρα. Πρώτα την έβαλαν σε κλινική Covid και μέχρι να αποφασίσουν να τής κάνουν την καισαρική τομή, γεννήθηκε ένα παιδί με υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια το οποίο διασωληνώθηκε και, επί τρεις μήνες, παρά τις άοκνες προσπάθειες των γιατρών της ΜΕΘ πέθανε. Από τις 7 που προσήλθε στο Ιπποκράτειο, μέχρι τις 7.30 που την έδιωξαν και μέχρι να γεννήσει πέρασαν τρεις, τρεισήμισι ώρες. Το παιδί θα είχε σωθεί».

Τι αναφέρει η έγκυος

Η μήνυση αναφέρει ότι η επίτοκος είχε εκτός από αιμορραγία, εντονότατους πόνους και συσπάσεις. Είχε κάνει δύο δόσεις εμβολίου και ήταν ασυμπτωματική φορέας κορονοϊού. Είχε αποκτήσει άλλα δύο παιδιά με καισαρική τομή. Το τρίτο αγοράκι της γεννήθηκε δυστυχώς άσφυγμο, ενώ διαπιστώθηκε και αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας. Το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε μέχρι το θάνατο του στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, στις 21 Ιουνίου, παρέμενε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Η μητέρα νοσηλεύθηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου-μαιευτήρα, ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα, το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Τα άλλα περιστατικά

Υπενθυμίζεται ότι στο άλλο σοβαρό περιστατικό της Πάτρας, μέχρι στιγμής μόνον μια νοσηλεύτρια τιμωρήθηκε. Της επιβλήθηκε αργία επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ενημέρωσε γιατρό για να εξετάσει ασθενή με συμπτώματα εμφράγματος και θεωρώντας η ίδια και μια συνάδελφός της νοσοκόμα ότι επρόκειτο για απλή ψύξη, τον έστειλαν με δικό του μέσο σε εφημερεύον νοσοκομείο. Το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, έξω από το οποίο τελικά ξεψύχησε ο 49χρονος εμφραγματίας ζαχαροπλάστης δεν εφημέρευε, αλλά ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε εκεί επειδή είχε οξύτατα συμπτώματα και ήταν κοντά. Πήγε εκεί με δικό του μέσο και όταν τον έδιωξαν για εφημερεύον νοσοκομείο, ειδοποίησε τον αδελφό του, που τον πήρε με δικό του ΙΧ να τον μεταφέρει όσο πιο γρήγορα μπορούσε σε άλλο νοσοκομείο.

Ο 49χρονος ξεψύχησε λίγα λεπτά αφ’ ότου τον παρέλαβε ο αδελφός του. Ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε και ο γιατρός που είχε την γενική ευθύνη υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό. Εν αναμονή βρισκόμαστε και για τα πορίσματα σχετικά με το θάνατο 43χρονου που πήγε στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης με οξύ πόνο στο πόδι, ο οποίος οφειλόταν σε θρόμβωση, αλλά δεν έγινε σωστή διάγνωση και παρά τους έντονους πόνους του, αυτοί αποδόθηκαν σε πληγές που είχε από χρόνιο πρόβλημα υγείας στα πόδια του. Του είπαν μάλιστα να πάει σπίτι του. Ο ασθενής αρνήθηκε και έμεινε στις καρέκλες της αίθουσας αναμονής, όπου και τελικά 11 ώρες μετά τον βρήκαν νεκρό.

Άλλο περιστατικό αφορά στο θάνατο 3χρονου παιδιού που έμεινε επί 11 μέρες αδιάγνωστο στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης. Τελικά η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και πέθανε στη ΜΕΘ, τρεις ώρες μετά τη διασωλήνωσή του, σε άλλο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε την τελευταία στιγμή. Τέλος, διερευνάται για ποιο λόγο 19χρονη που είχε θρόμβωση πήρε εξιτήριο ως υγιής από το Μαμάτσειο Κοζάνης. Το κορίτσι τελικά έχασε τη μάχη μετά από διασωλήνωση 120 ημερών σε άλλο νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι