“Κόκκινος” συναγερμός για την Αττική – Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

"Κόκκινος" συναγερμός για την Αττική – Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι, slpress

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές όλης της χώρας, καθώς σε αρκετές περιοχές, κυρίως στην Αττική, τα ενεργά κρούσματα καταγράφουν ήδη αυξητικές τάσεις, με τους ειδικούς να αποδίδουν το γεγονός στην κινητικότητα στη διάρκεια των γιορτών και στα ρεβεγιόν. Σήμερα τα Άγια Θεοφάνεια εορτάζονται με περιορισμούς, ενώ δεν ισχύει σήμερα ο κωδικός για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Οι εκκλησίες άνοιξαν τελικά σήμερα, παρά την κυβερνητική απόφαση να παραμείνουν κλειστές και ο Αγιασμός των Υδάτων να γίνει στο εσωτερικό τους χωρίς την παρουσία πιστών. Ο Αρχιεπίσκοπος σε εγκύκλιο που έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνομιλία που είχε το πρωί της ίδια ημέρας με τον πρωθυπουργό, ζήτησε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα, αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες και με περιορισμένο αριθμό πιστών μέσα σε αυτές. Ό, τι έγινε δηλαδή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία, πριν την επιβολή του νέου αυστηρότερου lockdown.

Ωστόσο, σε μια κίνηση “καλής θέλησης” προς την Πολιτεία, ο κ. Ιερώνυμος δεν έκανε χρήση της εξουσιοδότησης που έλαβε από την Ιερά Σύνοδο και δεν μετέβη σε εξωτερικό χώρο για να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνάθροισης πιστών. Παραλλήλως, όλοι οι ναοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών έλαβαν εντολή από τον Αρχιεπίσκοπο να τελέσουν τις σημερινές λειτουργίες από τις 6.00 έως τις 8.30 π.μ. Να τελεστεί δηλαδή μόνο μία Θεία Λειτουργία, ώστε στις 8:30 να έχει ολοκληρωθεί και ο Αγιασμός.

Η ΕΛ.ΑΣ υιοθέτησε το δόγμα της “ήπιας αστυνόμευσης”, με περιπολίες γύρω από τους ναούς. Το δόγμα αυτό προβλέπει ότι οι Αστυνομικοί αρχικά θα κάνουν συστάσεις, εάν όμως αυτό δεν γίνει σεβαστό και υπάρξει συνωστισμός, θα κοπούν και πρόστιμα. Φαίνεται μάλιστα ότι έγιναν και σχετικές επαφές με την ηγεσία της Εκκλησίας, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ανησυχία για την Αττική

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες για έχουν μια περισσότερο πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Τρίτη, δείχνουν αυξητική τάση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις.

Η ανησυχία για την Αττική είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς το ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φτάνει στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντιστοίχως και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου. Αυτός ήταν, άλλωστε ο λόγος για τον οποίο ανακοινώθηκε το αυστηρότερο lockdown μιας εβδομάδας, ενώ πλέον οι αρχές προχωρούν σε παράταση των μέτρων στη Δυτική Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές (Ροδόπη, Κοζάνη και Σητεία) που βρίσκονταν στο ίδιο καθεστώς.

Ανησυχητικό για τις αρχές είναι και το γεγονός ότι δεν μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Παραμένουν σταθερά πάνω από 400 και αυτό κρατά υψηλή την πίεση στο σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια των γιορτών αναμένεται να επιφέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής είπε ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού. «Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά ότι πριν τις 15 Ιανουαρίου δεν θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν θα μπορούσε να υπάρξει «μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι», θεωρώντας καθοριστικά τα στοιχεία που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι