ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Τελειώσαμε με τον κορονοϊό”– Εντολή στους επιδημιολόγους!

“Τελειώσαμε με τον κορονοϊό”– Εντολή στους επιδημιολόγους!

Ένας ιδιαίτερα συγκρατημένος επιστήμονας, και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, ο οποίος δεν βγαίνει από όταν άρχισε η πανδημία διαρκώς σε τηλεοπτικά πάνελ και δεν συνεντευξιάζεται κατά κόρον, με σημερινή συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα “άναψε φωτιές”. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης που είναι πιο φιλοκυβερνητικά από τα άλλα και πιο προσκολλημένα στις οικονομικές παραμέτρους, μαζί με κάποια κυβερνητικά στελέχη, άσκησαν πίεση προς τους ειδικούς να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όταν ρωτήθηκε αν βιαστήκαμε να βγάλουμε τις μάσκες, είπε: «Νομίζω, για να είμαστε σωστοί, υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης κατ΄ αρχάς και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη από την άλλη, να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό, αυτό ήταν μέγα λάθος».

»Αυτό είχε γίνει και πέρσι, είχε γίνει και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα «Πάσχα στο χωριό». Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα, αυτό είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει. Οι ακριβείς συστάσεις, της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων απείχαν πολύ από το “τελειώσαμε με τις μάσκες” ή πολύ περισσότερο, “πετάμε τις μάσκες”, οι οποίες είναι σύμμαχος», συνεχίζει ο ιατρός.

Πετάγονται οι μάσκες;

«Ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε. Κυριάρχησε όμως αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή». Προσθέτει «Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, συνεχίζουμε να τις φοράμε σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και περισσότερο. Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός μπορούμε να μην τις χρησιμοποιούμε. Όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με το “τελειώνουμε με τις μάσκες”», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για “παρερμηνεία” στο όλο ζήτημα και διαστάσεις απόψεων ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επίσης μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας, που και σήμερα σε ημερίδα επανέλαβε την σύσταση «να φορούν μάσκες και οι εμβολιασμένοι, γιατί με την πανδημία θα τελειώσουμε του χρόνου το καλοκαίρι, όχι φέτος» προσθέτοντας ότι στο ερχόμενο κύμα θα κολλήσουν τελικά όλοι οι ανεμβολίαστοι.

Προ ημερών, όταν πολλά μέσα (μη φιλοκυβερνητικά ως επί το πλείστον, αλλά και κάποια φιλοκυβερνητικά) έθεταν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα κατάργησης της μάσκας τη στιγμή που έχουμε επέλαση της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Σύψας διαχώρισε ευθέως την θέση του από αυτή των υπολοίπων.

Η διγλωσσία κυβέρνησης-επιτροπής

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ καταργείται η μάσκα, διαβάστε και το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Παρερμηνεύθηκε η θέση μας. Η μάσκα καταργείται σε ένα χώρο δίχως συγχρωτισμό, όπως π.χ. σε έναν έρημο δρόμο που περπατάς μόνος σου». Όμως όταν πρωτοανακοινώθηκε η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκείνοι που έχουν αναλάβει τις καθημερινές ανακοινώσεις έδιναν ανάμεικτα μηνύματα.

Ανάμεσα σε αυτούς η κυβερνητική εκπρόσωπος, η παιδίατρος Βάνα Παπαευαγγέλου, Νίκος Χαρδαλιάς), αλλά και άτυποι “εκπρόσωποι” ή και μέλη της κυβέρνησης, όταν ερωτούντο πότε θα βάζουμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο, απαντούσαν με γενικότητες. «Ο κόσμος ξέρει, έχει πλέον την πείρα», έλεγαν και δεν υπεισέρχονταν σε λεπτομέρειες ακόμα κι όταν τους ρωτούσαν για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για τις στάσεις των λεωφορείων ή για εμπορικούς δρόμους με μεγάλη κίνηση πεζών, για την είσοδο στο μετρό κ.α.

Μάλιστα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε απάντησε «Θα φοράμε μάσκα σε χώρους όπως οι συναυλίες». Όταν το είπε αυτό, αντέδρασαν χθες και άλλοι ειδικοί όμως, και είπαν κατά λέξη «Θα φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όχι μόνο σε συναυλίες».

Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Η δε κα Βάνα Παπαευαγγέλου που εν αρχή έλεγε παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων «ο κόσμος ξέρει πότε χρειάζεται μάσκα», χθες απέδωσε στα μέσα ενημέρωσης την “παρερμηνεία” και αναφέρθηκε κάπως διεξοδικότερα, αδειάζοντας λίγο και τον κ. Σκέρτσο καθώς διευκρίνισε ότι η μάσκα δεν χρειάζεται μόνο στις συναυλίες, αλλά επιμένοντας και πάλι ουσιαστικά στο «είναι θέμα κοινής λογικής» και «ο κόσμος ξέρει πότε χρειάζεται μάσκα».

Όσο για το πραγματικό τέλος της πανδημίας, την πρόβλεψη ότι αυτό θα έλθει το επόμενο καλοκαίρι έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα |Covid 19: η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα”. «Το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

»Όμως πιστεύω ότι η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία», ανέφερε ο καθηγητής. Μέχρι τότε τόνισε ότι η λύση είναι οι εμβολιασμοί και η μάσκα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι