ΣΧΟΛΙΟ

Νταήδες που δολοφονούν για ένα σκούντημα

Ραφήνα: Νταήδες που δολοφονούν για ένα σκούντημα, Γιώργος Λυκοκάπης

Το σοκαριστικό έγκλημα στην Ραφήνα όπου νεαροί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 42χρονο, χρησιμοποιώντας μέχρι και σιδηρογροθιές, έπειτα από έναν διαπληκτισμό που είχαν μαζί του, απασχολεί την επικαιρότητα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο φερόμενοι δράστες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, ηλικίας μόλις 24 ετών (άλλες πληροφορίες φέρουν και τους δύο συλληφθέντες αλβανικής καταγωγής, με τον έναν από αυτούς να έχει και ελληνική υπηκοότητα).

Οι πρώτες πληροφορίες έφεραν ως αφορμή για το αιματηρό επεισόδιο την παρενόχληση της κοπέλας του 42χρονου από την παρέα των νεαρών. Όταν αυτός αντέδρασε, του έστησαν καρτέρι θανάτου και τον ξυλοκόπησαν με αγριότητα. Όμως νεότερες πληροφορίες θέλουν το έγκλημα να έγινε τελικώς για ασήμαντον αφορμή, για ένα σκούντημα στην σειρά για την τουαλέτα, όπως είπαν στους αστυνομικούς οι δύο συλληφθέντες, ισχυριζόμενοι πως το θύμα «τους κοίταξε άγρια».

Οι ίδιοι (αφού προηγουμένως ταυτοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές) επέλεξαν να παραδοθούν, ισχυριζόμενοι ότι οι υπόλοιποι της παρέας (που αναζητούνται από την Αστυνομία) δεν μετείχαν στον ξυλοδαρμό. Μάλιστα, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για σεσημασμένους δράστες, καθώς οι δύο συλληφθέντες δεν είχαν ποινικό μητρώο: Κηπουρός είναι ο ένας και υπάλληλος συνεργείου ο άλλος.

Το σοκαριστικό περιστατικό παρουσιάζει ομοιότητες με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πατέρα στο Άργος, τον περασμένο Ιούνιο, από ομάδα νεαρών, όταν τους ζήτησε τον λόγο επειδή παρενοχλούσαν την ανήλικη κόρη του. Αν και το θύμα (ένας μεσήλικας Ρουμάνος εργάτης) κατέληξε να διασωληνωθεί από τον άγριο ξυλοδαρμό του, οι δράστες, μία ομάδα νεαρών Ελλήνων, γνωστοί “νταήδες” της περιοχής, αντιμετώπισαν πλημμεληματικές κατηγορίες!

Σε ένα άλλο περιστατικό τον περασμένο Μάιο κατά την διάρκεια ενός κορονοπάρτι σε γειτονιά της Νέας Σμύρνης, μία ομάδα νεαρών (τέσσερεις Έλληνες και ένας Αλβανός) είχε μαχαιρώσει έναν 60χρονο, όταν αυτός τους είχε κάνει παρατήρηση για την ένταση της μουσικής. Με μία “συγνώμη”, οι δράστες “καθάρισαν” και αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους!

Δολοφονημένοι από “νταήδες”…

Λίγο πριν την άγρια δολοφονία του 42χρονου, είχε προκληθεί κύμα διαμαρτυρίας στα social media και κινητοποιήσεις έξω από το Αττικό Πάρκο, έπειτα από την θανάτωση ενός χιμπατζή που διέφυγε από το κλουβί. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμούσε την υπόθεση (προφανώς και πρέπει να ελεγχθεί αν ο υπάλληλος μπορούσε απλώς να ακινητοποιήσει τον χιμπατζή με υπνωτικό, χωρίς να χρειαστεί να τον σκοτώσει) μήπως έχουμε χάσει λίγο το μέτρο;

Δεν πρέπει το ζήτημα της βίας, όπου παρέες νεαρών, ως αγέλες αγριμιών, είναι έτοιμες να ξυλοκοπήσουν, να μαχαιρώσουν και να σκοτώσουν, δια ασήμαντον αφορμή, να μας απασχολήσει ως κοινωνία και ως Πολιτεία; Δεν θα πρέπει να μας προβληματίσουν τα απανωτά περιστατικά βίας, με δράστες ακόμα και ανηλίκους, που βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι να απασχολούν το αστυνομικό δελτίο;

Οι δύο συλληφθέντες απέδωσαν το έγκλημα «στην κακιά την ώρα». Πόσους άραγε ανθρώπους θα θρηνήσουμε ακόμα από αυτήν την τοξική αντίληψη περί “μαγκιάς” και “ανδρισμού” η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο ανθρώπους, ακόμα και για ένα… σουβλάκι, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν… Μπορεί να αναγνωριστεί η όποια  μεταμέλεια σε τέτοιους ανθρώπους που ξυλοκοπούν ανθρώπους μέχρι θανάτου για ένα σκούντημα;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι