ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Rapid test για ανεμβολίαστους και έλεγχοι παντού

Δηλώσεις Πλεύρη για μουσική και ωράριο στην διασκέδαση (video)

Νέα μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο μόνον τους ανεμβολίαστους, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι ασυμπτωματικοί εμβολιασμένοι μεταδίδουν τη νόσο, ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, επισημαίνοντας πως «τα μέτρα συζητήθηκαν στην επιτροπή εκ 33 μελών και την ευχαριστούμε».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πέμπτο κύμα θα ανασχεθεί με την υποχρέωση των ανεμβολίαστων να κυκλοφορούν σχεδόν παντού με rapid test. Θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να μπουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα (εξαιρούνται τα super market και τα φαρμακεία), αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης, ακόμα και στους εξωτερικούς. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν με δικά τους έξοδα δύο rapid test την εβδομάδα.

Eπίσης ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως διπλασιάζονται τα πρόστιμα στα καταστήματα που δεν ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων εισέρχονται και δεν ζητούν ταυτότητα, ενώ θα δημοσιοποιείται η λίστα με τους παραβάτες καταστηματάρχες. Τέλος, επειδή στις αθλητικές εκδηλώσεις δεν τηρείται το μέτρο της μάσκας, θεσπίζονται ποινές για τις ομάδες.

Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι προσεγγίζουμε τάχιστα τα 10.000 ημερησίως και τους φόβους ότι τα νοσοκομεία θα βρεθούν πλέον σε πλήρη αδυναμία να παράσχουν επαρκή νοσηλεία τόσο στις απλές κλίνες Covid όσο και στις ΜΕΘ, κάτι που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα και τα άλλα ζητήματα υγείας των πολιτών.

Η σημερινή εικόνα

Σήμερα έχασαν την μάχη άλλοι 59 άνθρωποι, αλλά εισήχθη και αριθμός ρεκόρ στα νοσοκομεία –από 250 την ημέρα, οι εισαγωγές έφθασαν τις  321. Ειδικά στην Αττική τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάσθηκαν και μόνο στον κεντρικό τομέα καταγράφηκαν 438 από 172 που ήταν πριν από μόλις τέσσερις ημέρες. Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 433 με τους 370 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους και τους 64 πλήρως εμβολιασμένους.

Δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση για το μερίδιο των παιδιών στα 6.700 κρούσματα, παρά μόνον γενικά ότι συνιστούν το 25% των κρουσμάτων την εβδομάδα. Τα μαθητικά κρούσματα ήταν περίπου 600 την ημέρα προ μηνός και έφθασαν τα 1.000. Τα σχολεία άνοιξαν όμως αρχές Σεπτέμβρη και ίσως να συνέβαλαν στη διασπορά, αλλά δεν ερμηνεύουν πλήρως την σημερινή έξαρση, ενάμισι μήνα μετά την έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας, έστω και σε πολυμελή τμήματα.

Η τρέχουσα έξαρση εκτιμάται ότι είναι η συνισταμένη τριών παραγόντων: του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού, της οριζόντιας χαλάρωσης όλων των μέτρων και της έλευσης του κρύου σε όλη τη χώρα. Ο τελευταίος παράγοντας κλείνει τον κόσμο σε εσωτερικούς χώρους και παράλληλα βοηθά στην επιβίωση του ιού για περισσότερη ώρα.

Η Επιτροπή των Ειδικών

Είναι άγνωστο τι ακριβώς λέει για όλα αυτά η Επιτροπή των Ειδικών, αφού από προχθές υποτίθεται ότι συνεδριάζει καθ΄ ομάδες αλλά τι λέει και η 60μελής, επίσης επιτροπή ειδικών, που θεωρητικά συσκέπτεται και εκείνη. Είναι γνωστό ότι πολλά μέλη της 33μελούς έχουν δυσανασχετήσει επειδή ανακοινώθηκε η άρση των περιορισμών και η εσπευσμένη επιστροφή στην “κανονικότητα”, χωρίς να έχει ανάψει το πράσινο φως κανένας επιστημονικός φορέας και τώρα κλήθηκε να “βγάλει το φίδι από την τρύπα” όχι μόνον εκ των υστέρων, αλλά και με ημίμετρα.

Πολλοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν και με την συμπεριφορά των εμβολιασμένων, αλλά δεν θέλουν να κάνουν δηλώσεις για να μην χρησιμοποιηθούν αυτές ως επιχειρήματα από τους αντιεμβολιαστές. Είναι δηλαδή πλέον κοινή γνώση ότι οι εμβολιασθέντες και νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο, αλλά έχουν σε υψηλό ποσοστό πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασθέντες. Στις ΜΕΘ οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 15% των ασθενών. Όμως εμβολιασμένοι ήταν και το 12% των νεκρών μέχρι στιγμής, καθώς όπως αποδεικνύεται, ειδικά στους ευάλωτους, οι δύο δόσεις δεν στάθηκαν αρκετές.

Οι ειδικοί έχουν σοβαρές ενστάσεις για την πληρότητα στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα και στην εστίαση, ακόμα και στους αμιγείς χώρους. όμως η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν θίξει τα “κεκτημένα” των εμβολιασμένων, αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον εμβολιασμό όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Επίσης επιμένει στην αναγκαιότητα να μη θιγεί η αγορά και το εμπόριο και όπως είπε ο κ. Πλεύρης «πρέπει να προστατεύσουμε τους ανεμβολίαστους» και θα απαιτείται rapid test για όλες τις μη αναγκαίες δραστηριότητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι