ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε έξαρση η πανδημία – Συναγερμός στην κυβέρνηση

Γιατί η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε θανάτους από covid, Όλγα Μαύρου

Μέσα στο Νοέμβρη θα λάβουν την τρίτη δόση άπαντες, ηλικιωμένοι και μη, για να αποφευχθεί η εκατόμβη που προμηνύουν τα 5.500 κρούσματα που καταγράφονται πλέον καθημερινά και που, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, ίσως φτάσουν πολύ σύντομα τα 10.000 ημερησίως με ανάλογη αύξηση διασωληνώσεων. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για άπαντες θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα νέα μέτρα, μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, απο την πλευρά της, θα συνεδρίαζε, αλλά ήδη από χθες η πρόεδρός της ανακοίνωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και ότι η τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικη. Το πότε θα κάνει καθένας την τρίτη δόση, εξαρτάται από το πότε έκανε την δεύτερη, καθώς έχει αποφασιστεί μια χρονική απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους. Η πλατφόρμα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και μόλις κλείνει εξάμηνο ήδη αποστέλλεται SMS στους άνω των 50. Το ίδιο θα γίνει και με τους κάτω των 50, μόλις παρέλθει το εξάμηνο και για αυτούς.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι έχουν ήδη αρχίσει την τρίτη δόση ανεξαρτήτως χρονικής απόστασης. Επίσης έχουν αρχίσει και την λαμβάνουν οι άνω των 60 και οι άνω των 50 με θέματα υγείας–μέχρι στιγμής πήραν τρίτη δόση περίπου 350.000 άτομα. Με εξαίρεση τους ανοσοκατεσταλμένους όλοι οι άλλοι λαμβάνουν την τρίτη δόση με ένα εξάμηνο διαφορά από την δεύτερη.

Σε τέσσερις ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για να λάβουν δεύτερη δόση και όσοι έκαναν το μονοδοσικό της Τζόνσον,  που θα πρέπει να εμβολιαστούν όταν κλείσει δίμηνο από το αρχικό εμβόλιο τους. Το δεύτερο θα είναι,σε πρώτη φάση, της Pfizer. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε και ο κ. Οικονόμου, δεν πρόκειται να θεσπίσει νέο lockdown και η μοναδική άμυνα, όπως είπε, είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επιστράτευση ιδιωτικών γιατρών

Ο ίδιος απέκλεισε περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και απέρριψε την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι αυτά δεν λαμβάνονται “λόγω πολιτικού κόστους”. Για τα γενικότερα αναμενόμενα μέτρα δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά θα γίνουν συστάσεις από τους ειδικούς της 60μελούς πλέον Επιτροπής που έχουν αρχίσει από χθες καθ΄ομάδες τις συσκέψεις.

Ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει επιστράτευση ιδιωτικών γιατρών εάν δεν πεισθούν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας εθελοντικά. Παράλληλα η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει την προσπάθεια για αύξηση για ποσοστού των εμβολιασμών, το οποίο υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80,2%. Ορισμένες περιοχές, ειδικά στην βόρειο Ελλάδα, υπολείπονται σημαντικά σε κάλυψη εμβολιασμού.  Ομως και για την τρίτη δόση κάνει καμπάνια η κυβέρνηση, καθώς οι λοιμώξεις παγκοσμίως δείχνουν ότι οι δύο δόσεις δεν αρκούν.

Όσον αφορά τους πλήρως ανεμβολίαστους, το κατά πόσον θα φέρει αποτέλεσμα το καθημερινό SMS που άρχισε να τους στέλνει η κυβέρνηση, δεν θεωρείται από όλους ότι θα αποδώσει καρπούς. Πάντως η πίεση προς το ΕΣΥ είναι ασφυκτική και ενώ μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί πλήρως οι ΜΕΘ στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η υπερπλήρωση των ΜΕΘ αγγίζει πλέον και την Αττική.

Μεγάλη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ

Το πρόβλημα ειναι μεγάλο, γιατί ακόμα και εκεί που υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καταγράφεται έλλειψη εντατικολόγων και, κατά συνέπεια, αυτές δεν λειτουργούν. Εντείνεται δε το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους νοσηλευτές που βγήκαν σε αναστολή, καθώς τα κενά αποδείχθηκαν δυσαναπλήρωτα.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη είπε σχετικά: «Ειδικά κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ξεκινά από Λάρισα και πάνω το οξύ πρόβλημα, οι ΜΕΘ ασφυκτιούν. Οι συνάδελφοι μου που εφημερεύουν τρέμουν γιατί τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και δεν ξέρουν πού να τα βάλουν. Σε λίγο θα έχουμε και την γρίπη, που ξεκινά Δεκέμβρη. Πρέπει να εμβολιαστούμε και για την γρίπη. Τα κρούσματα τα χθεσινά είναι ένα καμπανάκι για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Και ακόμη δεν έχουν αρχίσει τα αποτελέσματα των παρελάσεων και των εκδηλώσεων», είπε. «Θέλουμε προσωπικό και χρηματοδότηση στα νοσοκομεία», είπε η κ. Παγώνη.

Η ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων σε νοσοκομεία) αναφέρει σήμερα ότι στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 15 στις ΜΕΘ και άλλοι 7 είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας, με ανάλογη εικόνα και στο Ιπποκράτειο. Η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι 100% (νοσηλεύονται 15 ασθενείς) και άλλοι 6 είναι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στα χειρουργεία και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου γέμισαν οι 18 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 8 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντιδας (ΜΑΦ), ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. «Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερβαίνει το 70%» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Κ. Μιχ. Γιαννάκος.

Επιτάχυνση εμβολιασμού

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας σχολίασε σχετικά σε ανάρτησή του: «Εάν στην Ελλάδα συνεχίσουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών».

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο- Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

»Στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί το 86% του πληθυσμού άνω των 12 ετών και η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής. Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες.Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι