ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στους 57 οι νεκροί στα Τέμπη – Κούγιας: “Με μέσο η πρόσληψη του σταθμάρχη”

Στους 57 οι νεκροί στα Τέμπη – "Με μέσο η πρόσληψη του σταθμάρχη" λέει ο Κούγιας

Μεγαλώνει δυστυχώς η “μαύρη λίστα” των νεκρών, αλλά και ο αριθμός των αγνοούμενων από το δυστύχημα στα Τέμπη. Πλέον, οι νεκροί της τραγωδίας ανέρχονται στους 57, ενώ μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι είναι 56, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του τρένο έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή ανέφερε στον Realfm ότι έχουν μεταφερθεί σήμερα στο νεκροτομείο 14 σοροί. Ακόμη 7 απανθρακωμένες σοροί είχαν μεταφερθεί την Τετάρτη. Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο της σύγκρουσης των μοιραίων τρένων βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς με το πρώτο φως της μέρας, τα γερανοφόρα οχήματα έπιασαν και πάλι δουλειά.

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι βιολογικές εξετάσεις των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών. Με τα νεότερα στοιχεία της Πυροσβεστικής σε σύγκριση με τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Λάρισα προκύπτει ότι αγνοούνται ακόμα 10 άτομα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής θα πρέπει να γίνουν κοπές στα βαγόνια που είναι άμορφη μάζα.

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται και η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς θρηνεί για τον θάνατο των παιδιών που φοιτούσαν στα ΑΕΙ και έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα. Όλα τα πανεπιστήμια ανέβαλαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους. Το Αριστοτέλειο θα μείνει σήμερα κλειστό, ενώ οι φοιτητές διοργανώνουν έκτακτες αιμοδοσίες, για να συνδράμουν στις ανάγκες των νοσοκομείων, όπου έχουν μεταφερθεί βαριά τραυματισμένοι, από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης στον ανακριτή 

Σε ομολογία για το λάθος προχώρησε στην προανακριτική απολογία του ο σταθμάρχης της Λάρισας, που έχει ήδη συλληφθεί και σήμερα προσήχθη στον εισαγγελέα και εν συνεχεία στο γραφείο του ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, κυρίως όμως με τη βαριά κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, από την οποία προήλθαν θάνατοι. Αδίκημα το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, είναι κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια. Ο σταθμάρχης ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο.

Η πρώτη συνομιλία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το «Πρώτο Θέμα» είναι αυτή του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, η οποία αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη πριν από το μοιραίο δυστύχημα.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;
Σταθμάρχης: Όχι, όχι, άσ’ το όπως είναι, γιατί ακολουθεί το 1564.
Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο σταθμάρχης είπε στον βοηθό του, κλειδούχο, να διατηρήσει το κλειδί στη θέση που ήταν, αντί να το γυρίσει στην ευθεία, οπότε το τρένο θα συνέχιζε στη σωστή γραμμή χωρίς πρόβλημα. Στη συνέχεια ο σταθμάρχης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί και το Intercity μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία. Λίγο αργότερα, ο μηχανοδηγός του μοιραίου Intercity συνομιλεί με τον σταθμάρχη της Λάρισας. Είναι η τελευταία συνομιλία τους.

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.
Μηχανοδηγός: Βασίλη, φεύγω;
Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.
Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.
Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

https://youtu.be/A5flwrQSdS8?t=23

Τον 59χρονο είχαν δείξει ως υπαίτιο, τρεις συνάδελφοι του κατά την διάρκεια των ανωμοτί εξηγήσεων που έδωσαν στις αρχές. Από τα αρχικά στάδια των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., έχει προκύψει πως η επιβατική αμαξοστοιχία και η εμπορική κινούνταν στην ίδια ράγα για περίπου 10-15 λεπτά διανύοντας μία απόσταση περίπου 20χλμ, επί της ουσίας στα… τυφλά, χωρίς οι μηχανοδηγοί να έχουν μπροστά τους κάποια σήμανση, μέχρι τη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη, ανέφερε πως οι νομικοί εκπρόσωποι των οικογενειών θα λάβουν το αντίγραφο της δικογραφίας, μετά την απολογία του βασικού κατηγορούμενου, του σταθμάρχη της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο σταθμάρχης πήρε τη θέση στη Λάρισα, λίγο προτού βγει στη σύνταξη, με «παρέμβαση από συγκεκριμένο πολιτικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι