ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε εφαρμογή η αναστολή εργασίας υγειονομικών – Κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία

Τρίτη δόση χωρίς "άδεια" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το μέτρο της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από γιατρούς και νοσοκόμους, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις σε νοσοκομεία της χώρας.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) απειλεί και με απεργία, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτη κατέστησε σαφές ότι κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και ότι  θα προστατέψει μέχρι τέλους την κοινωνία.

Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αναστολή εργασίας θα προκύψουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας που διαθέτουν λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές. Επισήμανε, ακόμα στην ΕΡΤ, πως οι συνάδελφοί της δεν αντέχουν την τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, ειδικά μετά από 18 μήνες αγώνα κατά του κορονοϊού. Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά, από τη πλευρά της, ότι μεγάλα κενά σε προσωπικό αναμένεται να υπάρξουν σε Κρήτη, Μακεδονία, Αχαΐα, Κυκλάδες και Λέσβου.

Σύμφωνα με το νόμο, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κλιμάκωση αντιδράσεων υγειονομικών

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Οι αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού αναμένεται να κλιμακωθούν καθώς ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε για το θέμα της αναστολής εργασίας, ότι ήρθε το συγκεκριμένο υπουργείο «πάντα έχει δύσκολες στιγμές και δύσκολες ώρες. Από αύριο θα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα, θα τα διαχειριστούμε όλα». Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα ανέφερε, ότι ελπίζει να «εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα από την αύξηση των κρουσμάτων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι