ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ρεκόρ κρουσμάτων

Στον "αυτόματο πιλότο" ο Covid – 11 κρούσματα ευλογίας των πιθήκων, Όλγα Μαύρου

Στην τρίτη δόση ακόμα και στους απόλυτα υγιείς κάτω των 50 ετών προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα επιθετικό πέμπτο κύμα, με 52 νέους θανάτους και 5.449 κρούσματα σήμερα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 430. Οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ από 10% επί του συνόλου στις αρχές Οκτώβρη, έφθασαν το 15% (66 άτομα σήμερα).

Ήδη αποστέλλονται SMS για ραντεβού τρίτης δόσης σε νέους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών θα εστιασθεί στους κάτω των 50 ετών που δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα. Θα εξετασθεί το να πάρουν τρίτη δόση όλοι όσοι έκαναν την δεύτερη δόση πριν από 6 μήνες. Παράλληλα επιταχύνθηκε η χορήγηση δεύτερης δόσης σε όσους έκαναν το μονοδοσικό της εταιρείας Τζόνσον.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στην ΕΕ ως προς τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης. Με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες. Σήμερα έγινε και σύσκεψη στου Μαξίμου αλλά συνεδρίασαν και μέλη της Επιτροπής των Ειδικών. Συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να ανασχεθεί το “τσουνάμι” κρουσμάτων που φαίνεται να ειναι ante portas.

O λόγος που γίνονται οι συσκέψεις αυτές (θα γίνουν και άλλες αύριο) είναι ουσιαστικά ότι τα νοσοκομεία της βόρειας  αλλά και της κεντρική Ελλάδαςς έχουν γονατίσει και ήδη στέλλονται ασθενείς στην Αθήνα από άλλες περιοχές. Όμως, ούτε η Αττική διαθέτει πληθώρα κλινών και ΜΕΘ, καθώς και στην πρωτεύουσα τα κρούσματα με το που χειμώνιασε, αυξήθηκαν κάθετα. Σήμερα πανελλαδικά εισήχθησαν για νοσηλεία άλλοι 249 ασθενείς.

Οι επιτροπές

Οι λοιμωξιολόγοι γκρινιάζουν πάντως, επειδή τους καλούν να βγάλουν το “φίδι από την τρύπα” ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά την πλήρη χαλάρωση που αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επιπλέον ζητούνται από τους ειδικούς συστάσεις, ενώ αποκλείουν a priori μέτρα “τύπου lockdown”, αλλά και μέτρα που θα θίξουν τους εμβολιασμένους (παρότι κι αυτοί κολλούν και μεταδίδουν) και μέτρα που θα θίξουν το εμπόριο, την εστίαση ή την “κανονικότητα”. Τα μέτρα που απομένουν, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αποκλεισθούν όλα αυτά, είναι οι μάσκες, το εμβόλιο και κάποια ημίμετρα.

Σήμερα συσκέφθηκαν κάποιοι από τα μέλη της τεράστιας 60μελούς επιτροπής η οποία αντικατέστησε την 33μελή, και θα συνεδριάσουν πολλά μέλη επίσης αύριο και την Τετάρτη, ίσως καθ΄ομάδες. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να ορισθεί ένα σώμα ειδικών κοινής αποδοχής και ολιγομελές, για να λαμβάνονται αποφάσεις που θα είναι σεβαστές από όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση είχε προ μηνός αποφασίσει να διαλύσει την 33μελη επιτροπή και να την υποκαταστήσει με μια ευέλικτη 8μελή, αλλά “κόλλησε” στις διαμαρτυρίες των ειδικών που θα “κόβονταν” και σε προσωπικούς ανταγωνισμούς.

Κατέληξε τελικά στο αντίθετο, δηλαδή σε μια επιτροπή από 60 μέλη, που είναι αδύνατον να συνεδριάσει στην ουσία, και όπου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.  Δεν όρισε όμως το υπουργείο Υγείας ποια είναι τελικά η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, δηλαδή εκείνη που οφείλει να συστήνει μέτρα και να αναλαμβάνει τις καθαρά επιστημονικές και μη πολιτικές ευθύνες για τα μέτρα που αυτή επεξεργάζεται ή προτείνει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι