ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τρεις αγνοούμενοι στην Μαγνησία – Εικόνες Αποκάλυψης από την κακοκαιρία

Πέντε αγνοούμενοι στην Μαγνησία – Εικόνες Αποκάλυψης από την κακοκαιρία

Επελαύνει με καταστροφικούς ρυθμούς η κακοκαιρία “Daniel”, με επίκεντρο κυρίως το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες. Ένας άνδρας έχασε την ζωή στον Βόλο, κτηνοτρόφος που τον πλάκωσε τοιχίο που κατέρρευσε από την βροχόπτωση, ενώ μεγάλες οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες τόσο στην πόλη, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας όσο και στο Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο. Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, με παραθεριστές να απομακρύνονται από παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, υπάρχει και δεύτερος νεκρός από την κακοκαιρία, επίσης κτηνοτρόφος, που έχασε την ζωή του όταν πήγαν να ταΐσουν τα ζώα του. Όπως ανέφερε εκτός από τον 51χρονο κτηνοτρόφο, πατέρα δύο παιδιών, νεκρός είναι και ένας δεύτερος κτηνοτρόφος 34 ετών. Ειδικότερα, ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε για τα θύματα: «Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένας αγνοούμενος ήταν που τον βρήκαμε δόξα τω θεώ και υπάρχουν δύο ανθρώπινες απώλειες.

Δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Πήγαν να ταΐσουν τα πρόβατα. Να τρελαίνεσαι. Ενώ υπήρχαν εκκλήσεις από εμένα να μην μετακινείται κανένας. Δυστυχώς αυτό είναι το λυπηρό. Όλα τα άλλα φτιάχνονται. Η βροχή που έπεσε στο Βόλο είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο κατακλυσμός του Νώε».

Το πρωί σε βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o δήμαρχος Βόλου, φαίνεται να βγαίνει ο ίδιος από το δημαρχείο και αρχίζει να φωνάζει σε οδηγούς που κινούνταν στους πλημμυρισμένους δρόμους του Βόλου, με το νερό να φτάνει στο γόνατό του.

Εντοπίστηκε ένα ζευγάρι των Αυστριακών στο Πήλιο, που αγνοούταν λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Το ζευγάριπαρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας Daniel. Ηταν στο σπίτι του στην Ξινόβρυση στο Νότιο Πήλιο και είχαν χαθεί τα ίχνη τους. Όμως, ακόμα αγνοούνται τρεις άνθρωποι.

https://youtu.be/1dkLA0SSph0?si=Uam8olCU8U-ZnZN7

Εκκενώνεται Κέντρο Υγείας και Γηροκομείο

Την εκκένωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Στόχος η προστασία των 6 εργαζομένων και 2 πληρωμάτων ΕΚΑΒ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών δημιουργείται προσωρινή δομή στο δημαρχείο της Αργαλαστής σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άμεσα εκδίδεται ανακοίνωση για την προσωρινή παροχή πρώτων βοηθειών στο δημαρχείο.

Διευκρινίζεται ότι στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παραμένει πυροσβεστικό όχημα για την συνεχή άντληση των υδάτων, ενώ μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Κέντρο Υγείας.

Το ρέμα της Αγίας Παρασκευής παρέσυρε την παλιά πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου και προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας ηλικιωμένος. Θα εκκενωθεί και το κεντρικό κτίριο που επίσης βρίσκεται κοντά στο ρέμα και θα παραμείνουν μόνο οι ηλικιωμένοι που διαβιούν στην τρίτη πτέρυγα. Στο Γηροκομείο υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και η διοίκηση του ιδρύματος προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη στους ηλικιωμένους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας παρατείνοντας έτσι την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νομό/ Όπως αναφέρει το μήνυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας λόγω εξέλιξης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Εικόνες καταστροφής

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν όσοι βρίσκονται στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη Μαγνησία καθώς η κακοκαιρία Daniel συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις εκτιμήσεις για την ποσότητα του νερού που αναμένεται να είναι εφιαλτικές καθώς, σύμφωνα με το meteo.gr, μόνο στο Πήλιο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 700 τόνους ανά στρέμμα. Μεγάλα τα προβλήματα και τεράστιες οι καταστροφές που έχει δημιουργήσει από τα ξημερώματα η κακοκαιρία Daniel στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και συγκεκριμένα στο παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη.

https://youtu.be/2LR1lkj09LE?si=BCq-5p81cm_KQXPx

Όσον αφορά στο νοσοκομείο του Βόλου πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει νερά στα υπόγεια πάρκινγκ όπου βρίσκονται οι αποθήκες υλικών και τα μαγειρεία,. χωρίς, ωστόσο, να έχουν προκληθεί ζημιές σε υλικά. Πλημμύρισε, επίσης, το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση φαρμάκων χημειοθεραπείας με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιοηθούν σήμερα 18 θεραπείες οι οποίες θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, με εφεδρικό μηχάνημα.

Σε βίντεο της ιστοσελίδας newsit.gr εμφανίζεται ένα βανάκι να είναι πεσμένο σε ρέμα κοντά στο Βόλο, ενώ αποτυπώνεται η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι αμέτρητοι τόνοι νερού που έχουν πλημμυρίσει το νομό Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που συνεχίζεται στο ΓΝ Βόλου, πλημμύρησε το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν σήμερα οι προγραμματισμένες θεραπείες (18), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο κανονικά, με το εφεδρικό μηχάνημα που διαθέτουμε (Από δωρεά του ΔΟΜ – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πέσει 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα στον Βόλο, 300 στην Πορταρία και 516 στη Ζαγορά Πηλίου με τον μετεωρόλογο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, να σχολιάζει ότι «δεν θυμάμαι άλλη φορά σε 24 ώρες 500χιλιοστά βροχής και θα βρέχει έντονα για πολλές ώρες ακόμα!». Όπως είπε, δε, ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής μέσα σε δύο ώρες το πρωί της Τρίτης έπεσαν 12.000 κεραυνοί σε Λάρισα και Βόλο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Νεάπολης, στο Πεδίο του Άρεως και στους Αγίους Αναργύρους όπου πολλές οδικές αρτηρίες έχουν καταστεί σχεδόν απροσπέλαστες. Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Λαρίσης, μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Νεαπόλεως, στην οδό Νεαπόλεως, στη λεωφόρο Αθηνών, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αλλού.

Τα φαινόμενα θα είναι και σήμερα κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, κατά περιόδους στην Αττική και τη δυτική Κρήτη και από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τις δυτικές Κυκλάδες. Σήμερα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στην Αττική.

Έκκληση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριζόμαστε τέτοια φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών».

Αργότερα μετέβη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και τον σχεδιασμό που γίνεται για τις επόμενες ώρες που θα επιμείνουν τα φαινόμενα. Σημειώνεται ότι οι συσκέψεις είναι διαρκείς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα ενώ θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112.

Έπεσαν χιλιάδες κεραυνοί 

Η κακοκαιρία συνοδεύεται και από χιλιάδες κεραυνούς και δεν έλειψαν οι προκλήσεις

πυρκαγιών από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, όπως στη Σαμοθράκη η οποία τελικά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ. Σύμφωνα με το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 7.000 κεραυνοί. Σύμφωνα με τον χάρτη του meteo η Μαγνησία σαρώθηκε μέχρι τις 5 το πρωί από τους κεραυνούς. Τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται στον χάρτη προέρχονται από το δίκτυο ανίχνευσης αστραπών ΖΕΥΣ το οποίο λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 4/9/2023 σε Ανατολική Στερεά και Μαγνησία ο δορυφόρος κατέγραψε τοπικά περί τα 78mm βροχής σε 12 ώρες, σύμφωνα με Θοδωρή Κολυδά. Ο διευθυντής της ΕΜΥ σε ανάρτησή του δίνει εικόνα για την κίνηση της κακοκαιρίας με την σφοδρότητα της βροχής από τον δορυφόρο κάθε 15 λεπτά.

Στη Θεσσαλία και ειδικότερα στο νομό Μαγνησίας και στη Φθιώτιδα σήμερα και αύριο αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, με 300 mm υετού, υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ σε άλλο μήνυμά του.

Αποφυγή μετακινήσεων 

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο υπουργός τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες».

Ακόμα και με 30 εκατοστά νερού υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης οχημάτων, προειδοποιεί η Πυροσβεστική. Χθες, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι