Σε ώτα μη ακουόντων η Επιτροπή Covid – Το δόγμα “όποιος ζήσει έζησε”
10/11/2021Ραγδαία είναι η εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 8.613. Όμως, την στιγμή που η Επιτροπή των Ειδικών είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σχεδόν “λάμπει δια της απουσίας της”. Τα προεόρτια για τον παραμερισμό της φάνηκαν από την άνοιξη, όταν ήρθαν στην επιφάνεια πολλές διαφωνίες με τις κυβερνητικές επιλογές.
Ήταν φανερό πως η κυβέρνηση ήθελε πλέον να κηρύξει το “τέλος της πανδημίας”, ενώ πολλοί από τους επιδημιολόγους διαφώνησαν. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας είχε αρχικά ασκήσει κριτική στην κυβερνητική επιλογή για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, την στιγμή που πολλά ΜΜΕ προέβαλαν το μήνυμα “πετάμε τις μάσκες”.
«Εμείς στην επιτροπή το μόνο που είπαμε ήταν πως αν κάποιος είναι στο δρόμο μόνος του ή δεν έχει συνωστισμό, μπορεί να βγάλει τη μάσκα, έτερον εκάτερον» είχε δηλώσει. Δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο, σε νέα του παρέμβαση, είχε δηλώσει ότι θα έρθει το τέταρτο κύμα κυρίως τον Αύγουστο, δυναμικά και «καλό είναι να μη γίνονται δηλώσεις ότι αποκλείεται άλλο lockdown».
Την ίδια περίοδο διαφοροποιήθηκε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος: «Υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό, αυτό ήταν μέγα λάθος», επεσήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Έγινε πέρσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”. Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε βέβαια, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα… Οι ακριβείς συστάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ πιο μακριά από το “τελειώσαμε με τις μάσκες” ή πολύ περισσότερο “πετάμε τις μάσκες”», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Κόπωση και διαφωνίες
Στη συνέχεια πολλοί ειδικοί μάλλον κουράστηκαν και από τις εβδομαδιαίες συσκέψεις, αλλά και από τις ισορροπίες που έπρεπε να τηρούνται, ενώ οι (κατά πλειοψηφία) αποφάσεις πολλούς τους άφηναν απολύτως ακάλυπτους, επιστημονικά και ηθικά. Πρόσφατα διορίστηκε στον ΕΟΔΥ στην θέση του κ. Αρκουμανέα, ένας σχετικά νέος άνθρωπος με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, ο Θεοκλής Ζαούτης.
Μια από τις πρώτες δηλώσεις του ήταν ότι μια επιτροπή με 33 μέλη (στην οποία ανήκε) δεν έχει καμία λειτουργικότητα και πως δεν μπορείς «να καλείς τους ειδικούς (όπως είπε) για να αποφασίσουν πόσα μέτρα θα απέχει το ένα τραπέζι από το άλλο». Τότε κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Επιτροπή θα γίνει οκταμελής, οπότε άρχισαν το “γιατί να μείνει αυτός και όχι εγώ”, κάτι που έφερε σε αμηχανία το Μαξίμου και τον Σωτήρη Τσιόδρα που εξακολουθεί να συνομιλεί τακτικότατα με κυβερνητικά στελέχη. Οπότε αντί για οκταμελής, προέκυψε μια 60μελής επιτροπή με μέσα τους πάντες, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι!
Όμως στις τελευταίες κυβερνητικές δηλώσεις, όλοι αναφέρονται στην 33μελή επιτροπή, ίσως επειδή η 60μελής δεν έχει θεσμοθετηθεί ως όργανο. Πόσα μέλη της 33μελούς συσκέπτονται; Άγνωστο! Υποτίθεται ότι γίνονται μίνι συσκέψεις καθ’ ομάδες και πολλά μέλη πλέον δεν ενδιαφέρονται να παίξουν αυτό το ρόλο, ενώ άλλα απεναντίας θέλουν να προβάλλονται συνεχώς.
Η κυβέρνηση και η Επιτροπή
Όμως είναι πολλοί μήνες που η Επιτροπή των Ειδικών δεν ψηφίζει, όπως έκανε μέχρι την άνοιξη και ουδείς αναλαμβάνει (με ακαταδίωκτο ή άνευ) την ευθύνη των συστάσεων. Όταν ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε προ μηνός το μπαράζ των νέων μέτρων (προηγουμένως η κυβέρνηση συμπεριφέρονταν λες και η επιδημία πήρε τέλος) εκφράσθηκε πολύ διπλωματικά για την Επιτροπή των Ειδικών.
Είπε: «την εκτιμάμε και τη συμβουλευόμαστε και τα μέτρα συζητήθηκαν στην Επιτροπή». Όμως άβυσσος χωρίζει το “συζητήθηκαν” από το “εγκρίθηκαν” ή ψηφίστηκαν έστω και κατά πλειοψηφία. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών εκφράσθηκε με μεγάλη σαφήνεια πως είναι κυβερνητική επιλογή ο παραγκωνισμός της Επιτροπής. Είπε συγκεκριμένα ότι «ακόμα κι αν η Επιτροπή εισηγηθεί lockdown δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε» και «έχουν αλλάξει πια πολλά πράγματα, η Επιτροπή δεν συνεδριάζει όπως άλλοτε κάθε εβδομάδα, αλλά όταν της το ζητάμε εμείς για να μας πει τη γνώμη της». Ποια είναι, όμως, η γνώμη της Επιτροπής, όταν δεν γίνεται ψηφοφορία; Και πόσα μέλη γνωμοδότησαν στην τελευταία συνεδρίαση; Πάντως ούτε και η ψηφοφορία ήταν εγγύηση πολυφωνίας κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς όλα τα μέλη της Επιτροπής είχαν οριστεί από την κυβέρνηση.
Οι νέοι θάνατοι στη χώρα είναι 46 και από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 με τους 408 (83.95%) ανεμβολίαστους και τους 78 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 από 250 που ήταν πριν από 15 μέρες, ενώ δυσάρεστη είναι και η πρόβλεψη από το ιικό φορτίο των λυμάτων. Καταγράφηκε εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου (207%) των Ιωαννίνων (184%) και του Ηρακλείου (151%). Παράλληλα αύξηση σημειώθηκε και στην Αττική γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία μετατοπίζεται από τον βορρά σε νοτιότερες περιοχές της χώρας.
Το lockdown απέκλεισε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο της Λαμίας είπε: «Τώρα πλέον, δύο χρόνια μετά ξέρουμε πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αφού πλέον ξέρουμε για τις μάσκες… τις αποστάσεις… και τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του. Πλέον δεν το αντέχει κανείς. Θα θεωρηθεί από όλους ένα άδικο μέτρο, άρα οφείλουμε να προσέξουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας».
Και συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα που είναι πνευμονολόγος: «Πέρυσι στην Θεσσαλονίκη έγινε lockdown και για πέντε εβδομάδες, όμως τα κρούσματα ανέβαιναν. Άρα δεν είναι θέμα lockdown. Δύο χρόνια πριν το lockdown ήταν επιβεβλημένο, αλλά τώρα ξέρουμε αρκετά. Ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια… μαζεύονται στα παγκάκια, πίνουν καφέ παρέα, άρα δεν τηρούνται τα μέτρα. Άρα δεν είναι τι μέτρα θα βάλουμε αλλά πως θα τα τηρεί ο καθένας». Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πάντως ότι «δεν θα κλείσουν τα σχολεία. Δεν έχουμε πολλά κρούσματα στα σχολεία. Έχουν κλείσει ελάχιστα τμήματα γιατί είχαν πολλά κρούσματα. Η διαμόλυνση είναι στην κοινότητα, αλλά δεν είναι μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά είναι πολύ προσεκτικά», είπε.
Τρίτη δόση ο Μακρόν
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν πάρει και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Γαλλία όμως να είναι η πρώτη που ανοίγει την συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, έστω κι αν αυτή αφορά (μέχρι στιγμής) μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο πρόεδρος Μακρόν, στο προγραμματισμένο διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως στους πολίτες άνω των 65 ετών η τρίτη δόση του εμβολίου θα είναι πλέον υποχρεωτική.
Ο Μακρόν στο διάγγελμα του τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα στοιχεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία λόγω Covid είναι ανησυχητικά και κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Ο Μακρόν ζήτησε την επιτάχυνση του εμβολιασμού με τις αναμνηστικές δόσεις για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πολίτες και είπε ότι μια τρίτη δόση θα δοθεί σε άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών από τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, προτρέποντας τον περιορισμένο αριθμό των Γάλλων πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν. «Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο», όπως είπε.