Σε πανδημία ο πλανήτης – Διάγγελμα Μητσοτάκη και για τις εκκλησίες
11/03/2020Μετά τους χιλιάδες θανάτους και αφου χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα ολόκληρες χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τελικά, ότι ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με πανδημία και ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγώντως επιθετικά μέτρα. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του εξήγησε την κατάσταση της χώρας και αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκκλησιασμού.
Την ανακοίνωση για την πανδημία έκανε σε δραματικό τόνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ. Ο ίδιος τόνισε ότι η λέξη “πανδημία” δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα και δεν πρέπει να αναγνωστεί και να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο.
«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορονοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορονοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας 13πλασιάστηκε και ότι οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν.
Περιμένουν αύξηση κρουσμάτων
Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες, ότι έχουν πεθάνει 4.291 άνθρωποι και ότι χιλιάδες άλλοι δίνουν μάχη για την ζωή τους. Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ότι «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται». Τόνισε τέλος, ότι τα κράτη θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν, ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, προειδοποίησε όμως ότι άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο Ιράν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι «πολύ σοβαρή», επειδή, αν και η Τεχεράνη «κάνει το καλύτερο που μπορεί», υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις εξοπλισμού.
Η Ιταλία, η οποία έχει τεθεί εδώ και δύο ημέρες ολόκληρη σε καραντίνα, μετρά πλέον 827 νεκρούς, από 631 που ήταν την Τρίτη, όπως αναφέρει ο νεότερος επίσημος απολογισμός. Οι περισσότεροι θάνατοι (617) καταγράφηκαν στη Λομβαρδία, όπου από χθες έως σήμερα πέθαναν 149 νοσούντες. Παραλλήλως, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι πλέον 12.462, από 10.149 την Τρίτη. Στην περιφέρεια, που περιλαμβάνει και το Μιλάνο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.489 τις τελευταίες 24 ώρες.
Συνολικά στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί από τον ιό 22.307 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 930. Η κατάσταση στην Ιταλία, αλλά και η αύξηση των κορουσμάτων στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία κινητοποίησαν τους ευρωπαϊκου μηχανισμούς, με τις Βρυξέλλες να ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα στο ιατρικό και οικονομικό πεδίο. Έκτακτα μέτρα έλαβε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μετά το κλείσιμο των σχολείων ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν ούτε παρελάσεις για την 25 Μαρτίου.
Το διάγγελμα Μητσοτάκη
Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον εαυτό τους και τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Ανακοίνωσε επίσης ότι ενισχύεται ο τομέας της υγείας με 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών με διετείς συμβάσεις, ενώ για τα σχολεία ανέφερε ότι θα γίνονται τηλεμαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται και για τις άλλες σχολικές βαθμίδες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εκκλησιασμού, όπου εμφανώς ενοχλημένος με την έως τώρα στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας δήλωσε: «Ως Πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον “πλησίον” στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία».
Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομία, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα δυναμικού χαρακτήρα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανεκτιμώνται αναλόγως των εξελίξεων. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά τέλος το Δημόσιο είπε ότι θα λειτουργεί κανονικά, αλλά θα δοκιμάσει και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως.