ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιες περιοχές επελαύνει η Δέλτα

Πενήντα νεκροί την ημέρα αλλά "δεν ανησυχούμε"! Όλγα Μαύρου

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 121 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που ξεκίνησε από την Ινδία και συνιστά πλέον το 90% των νέων μολύνσεων στη Βρετανία, πάνω από το 50% στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ρωσία, στην Πορτογαλία και στο Λουξεμβούργο, το 40% των νέων μολύνσεων στη Γαλλία και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε 98 χώρες. Όμως το 80% των εισαγομένων στη χώρα μας κρουσμάτων διαφεύγει των ελέγχων και μόνον το 20% (είτε “Άλφα”-βρετανικής, είτε “Δέλτα”-ινδικής) εντοπίζεται εγκαίρως, δηλαδή προτού οι τουρίστες έρθουν σε επαφή (και χωρίς μάσκα πλέον) με τον τοπικό πληθυσμό.

Στην χώρα μας έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένα 58 κρούσματα στο Ηράκλειο, 39 στην Αττική, πέντε στην Θεσσαλονίκη, τέσσερα στη Λέσβο, τρία στο Ρέθυμνο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ένα στη Λάρισα, ένα την Εύβοια, ένα στην Αχαΐα, ένα στην Κορινθία και ένα στην Αργολίδα. Επίσης τέσσερα εντοπίσθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Από αυτά, τα συνολικά 121 κρούσματα, τα 101 αφορούν σε ‘Έλληνες που δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα 20 σε τουρίστες.

Όμως μόνον τέσσερα από τα 20 “τουριστικά” κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο και κανένα σε χερσαία σύνορα, γεγονός παράδοξο καθώς η Δέλτα έχει διασπορά και στα Βαλκάνια. Επί των διαπιστωμένων πάντως κρουσμάτων, σημειώνεται και άλλο ανησυχητικό παράδοξο. Το γεγονός ότι μόνο τέσσερις βρέθηκαν στο αεροδρόμιο, σημαίνει ότι οι άλλοι 16 τουρίστες με Δέλτα, εισήλθαν κανονικά στη χώρα ως υγιείς και “διαπιστευμένοι”.

Ανεπαρκείς οι έλεγχοι

Αυτοί οι 16 νοσούντες παρουσίασαν συμπτώματα όταν πλέον έκαναν διακοπές σε θέρετρα και θεωρείται απίθανο να κόλλησαν στην Ελλάδα και να ασθένησαν ακαριαία. Όταν εκδήλωσαν πυρετό, πήγαν για τεστ με δική τους πρωτοβουλία σε ιατρικά κέντρα, σε όποια περιοχή έτυχε να βρίσκονται ο καθένας. Αυτό σημαίνει όμως ότι το 80% των “εισαγομένων” κρουσμάτων δεν εντοπίζεται εγκαίρως κατά την είσοδο στη χώρα και ο αλγόριθμος βάσει του οποίου γίνονται οι συνοριακοί έλεγχοι προφανώς δεν είναι τόσο “έξυπνος”, όσο θα θέλαμε.

Και πέρσι ο αλγόριθμος μας “πρόδωσε” και έμμεσα εισήγαγε εκατοντάδες κρούσματα τα οποία εντοπίζονταν είτε πολύ αργά (όταν έβγαινε η απάντηση από το PCR τεστ, οι τουρίστες ήδη έκαναν κάπου τα μπάνια τους ή έπιναν το ποτό τους), είτε δεν έβγαινε κανένα θετικό τεστ, αλλά οι αφιχθέντες παρουσίαζαν συμπτώματα και πήγαιναν με δική τους πρωτοβουλία για έλεγχο.

Ο φετινός αλγόριθμος δεν ξέρουμε αν έχει βάλει σε προτεραιότητα ελέγχου τους Ρώσους τουρίστες (λόγω των γερμανικών πιέσεων) και αφήνει να περνάνε άλλες εθνικότητες με εξίσου υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της Δέλτα, όσο αυτό της Ρωσίας, στη δική τους χώρα. Υπάρχει δηλαδή το σενάριο για πολιτικούς λόγους να ελέγχονται υπέρμετρα οι Ρώσοι και να περνάνε στο… “ντούκου” οι υπόλοιποι.

Αυτό μπορεί να είναι και η αιτία που έχει διαπιστωθεί ότι το 5% των εισαγομένων κρουσμάτων είναι σε Ρώσους. Το υψηλό ποσοστό των Ρώσων στο σύνολο των εισαγομένων κρουσμάτων δηλαδή, μπορεί να μην οφείλεται στο ότι είναι πιο μολυσμένοι οι Ρώσοι, αλλά στο ότι επιλεκτικά ελέγχονται περισσότερο αυτοί.

Η στρατηγική για τους Ρώσους

Όσον αφορά στα ρωσικά κρούσματα, έγινε χθες ειδική αναφορά επειδή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik έθεσε το ερώτημα «Για ποιο λόγο δεν ελέγχονται οι Ούγγροι που έκαναν το εμβόλιο SputnikV και ελέγχονται οι Ρώσοι που έκαναν το ίδιο εμβόλιο». Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε «Μα οι Ρώσοι συνιστούν το 5% των κρουσμάτων Δέλτα».

Αυτό, παρά το γεγονός ότι η απόφαση να αντιμετωπίζονται οι Ρώσοι ως ανεμβολίαστοι είχε ληφθεί προτού καν αρχίσει η γονιδιωματική ανάλυση των νέων κρουσμάτων για το στέλεχος Δέλτα στην Ελλάδα και άρα κατ’ επέκταση, πολύ πριν γίνουν διαθέσιμες στον αρμόδιο υφυπουργό οι οποιεσδήποτε στατιστικές αναφορικά με το ζήτημα.

Πάντως προκύπτει ότι τα ρωσικά “εισαγόμενα” είναι έξι στα 121 ή χονδρικά το 1/3 προς 1/4 των εισαγομένων. Δεν έγινε από την πολιτεία αναφορά στο ποσοστό των Βρετανών ή άλλων εθνικοτήτων. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, παρότι η εξάπλωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τη δυνατότητα να κάνει, όπως αποφασίσθηκε στην ΕΕ, 500 γονιδιωματικές αναλύσεις στελεχών την εβδομάδα.

Γερμανικές πιέσεις

Η κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι υπέκυψε σε γερμανικό εκβιασμό όσον αφορά στην αναγνώριση των Ρώσων ως εμβολιασμένων ή μη, αλλά υπαναχώρησε εντός 24ώρου. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι απλώς «Τα δεδομένα άλλαξαν λόγω του στελέχους Δέλτα».

Είναι όμως διασταυρωμένο το γεγονός ότι η Γερμανία απείλησε με μεγάλη σαφήνεια και μάλιστα δήλωσε η ίδια η Μέρκελ ότι «ελπίζουμε το θέμα να έληξε με την Ελλάδα και να μη χρειασθεί να επανέλθουμε». Αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ρώσους ως εμβολιασμένους, όπως είχε προαναγγείλει για να τονωθεί ο τουρισμός της χώρας, η γερμανική κυβέρνηση απείλησε ότι θα έκοβε το τουριστικό ρεύμα “μαχαίρι”.

Θα το έκανε αυτό, απαιτώντας από όσους Γερμανούς έρχονται στην χώρα μας για διακοπές να μπαίνουν σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η κυβέρνηση έκανε τότε μεταβολή και ανακοίνωσε ότι στο εξής οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονταν ως έχοντες απλώς αρνητικό τεστ από την Ρωσία και θα υποβάλλονταν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, όπως όλοι οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι