ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιες περιοχές έρχονται 40άρια – Φόβοι για πυρκαγιές

Σε ποιες περιοχές έρχονται 40άρια – Φόβοι για πυρκαγιές

Θερμές αέριες από την Μεσόγειο εξαπλώνονται και στην ελληνική επικράτεια, μειώνοντας παράλληλα και την υγρασία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Παρότι έρχονται καύσωνες, για τις επόμενες ημέρες ειδικά στη βόρειο Ελλάδα θα συνεχιστούν τα μπουρίνια. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται κυριολεκτικά για καύσωνες με τον τυπικό ορισμό του φαινομένου, επειδή οι θερμοκρασίες θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις και δεν θα είναι παρατεταμένα τα 40άρια που αναμένονται.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πέσει, αλλά ίσως την Κυριακή έρθει νέο θερμό κύμα από τα δυτικά, το οποίο πάντως προς το παρόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας. Η θερμοκρασία άρχισε ήδη να ανεβαίνει από σήμερα φτάνοντας στην Πελοπόννησο τους 37°C, στη Λάρισα τους 38°C ενώ στα παράλια τους 33°C. Στην Αττική η θερμοκρασία είναι γύρω στους 36°C στο κέντρο της πόλης, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμή αέρια μάζα που έρχεται στα μέρη μας από την Ισπανία, έχει περάσει πάνω από την Μεσόγειο και έτσι φτάνει σε εμάς σχετικά πιο ήπια από ό,τι στην Ιβηρική και στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία. Στην Ισπανία εκκενώθηκαν πάνω από 37 οικισμοί λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα. Πυρκαγιές για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την ξηρασία και την πολλή ζέστη, αντιμετωπίζει και η Γερμανία. Η Πυροσβεστική στη χώρα μας είναι σε διαρκή ετοιμότητα.

Παρότι η θερμή μάζα αέρα “κρύωσε” λίγο από την δροσιά της Μεσογείου, έρχονται εντούτοις Τετάρτη και Πέμπτη πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 40°C και σε ορισμένες περιοχές των 41°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Βοιωτία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην δυτική Στερεά Ελλάδα. Στις προαναφερόμενες περιοχές αναμένεται ο υδράργυρος να φτάσει τους 39 έως 41°C.

Εν συνεχεία αυτές οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να “συγκρουσθούν” με πολύ πιο ψυχρές μάζες αέρια που έρχονται από τα βόρεια Βαλκάνια. Η “συνάντηση” αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα βίαιες καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας την Πέμπτη. Την Παρασκευή η “σύγκρουση” θα μεταφερθεί στα νότια και ίσως στο Αιγαίο.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε για το αναμενόμενο θερμό κύμα, αναφέρει ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Πιο αναλυτικά, αύριο Τετάρτη στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη θα φτάσει τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Όσον αφορά στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές η ΕΜΥ προβλέπει για το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής θερμοκρασίες της τάξης των 33 με 35 βαθμών Κελσίου, με χαμηλότερες θερμοκρασίες στις Κυκλάδες, όπου προβλέπεται ο υδράργυρος να μην ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο.

Όσον αφορά ειδικά στην Αθήνα, προβλέπεται για Τετάρτη και Πέμπτη η θερμοκρασία να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους. Γενικά η ΕΜΥ προειδοποιεί αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι