Σε πρώτο ρόλο η Κίνα στο πρόγραμμα εμβολίων που “σνομπάρει” ο Τραμπ

Σύνταξη SLpress.gr
1054
Σε πρώτο ρόλο η Κίνα στο πρόγραμμα εμβολίων που “σνομπάρει” ο Τραμπ

Η ισχυρότερη χώρα που παίρνει μέρος στο διεθνές πρόγραμμα COVAX είναι πια η Κίνα, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 9 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που στηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια για την εξασφάλιση της διανομής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όταν αυτό είναι έτοιμο, σε όλες τις φτωχές χώρες του κόσμου.

«Κάνουμε αυτό το βήμα για να εξασφαλίσουμε την ίση διανομή των εμβολίων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ελπίζοντας ότι πιο ισχυρές χώρες επίσης θα συμμετάσχουν και θα στηρίξουν το COVAX», ανέφερε η κινεζική δήλωση. Όπως έγινε γνωστό, το Πεκίνο θα αγοράσει 15 εκατομμύρια δόσεις από το μελλοντικό εμβόλιο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του COVAX, οι οποίες όμως προορίζονται για Κινέζους πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το τι παραπάνω περιλαμβάνει η συμμετοχή των Κινέζων στο πρόγραμμα. Η αιχμή ήταν σαφής, πάντως, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι «δεν θα περιοριστεί από διεθνείς οργανώσεις που βρίσκονται υπό την επήρεια του διεφθαρμένου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας». Προσέθεσε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με εμβόλια άλλες χώρες, μόνον αφού οι Αμερικανοί αποκτήσουν την ανοσία που χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή ένα σωρό κράτη του κόσμου σπεύδουν να προαγοράσουν εμβόλια πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν οι σχετικές κλινικές μελέτες και χαρακτηριστούν ασφαλή για μαζική χρήση. Οι πλουσιότερες χώρες εξασφάλισαν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της προσεχούς παραγωγής. Προφανώς η πρωτοβουλία της Κίνας έχει, μεταξύ άλλων, και πολιτικά και διπλωματικά κίνητρα, αφού το COVAX είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, παρουσιάζοντας ένα “κενό” που οφείλεται στην απουσία των ΗΠΑ.

Ο ρόλος της Κίνας στο COVAX

Επίσης, η οικονομική συνδρομή της Κίνας είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το COVAX σε συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες “κλείνουν” συνεχώς συμφωνίες προπαραγγελίας με άλλα έυρωστα κράτη.

Εκπρόσωπος της GAVI, της συμμαχίας οργανισμών και εταιρειών που είναι εταίρος του ΠΟΥ στο πρόγραμμα, και στην οποία συμμετέχει το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, χαρακτήρισε πολύ θετική είδηση τη συμμετοχή της Κίνας. Σημειώνεται ότι το COVAX έχει ήδη την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, μέχρι στιγμής.

Στόχος του είναι, μέχρι τον επόμενο χρόνο, να εξασφαλίσει οικονομική επιφάνεια για να καλύψει με εμβόλια το 20% του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, δίνοντας έμφαση στους επαγγελματίες και εργαζόμενους του χώρου της Υγείας και τις ευάλωτες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ανέφερε, τον Σεπτέμβριο, ότι η ετήσια παραγωγικότητα εμβολίων της μπορεί να φτάσει τις 610 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του 2020 και να ανέλθει σε ένα δισεκατομμύριο το 2021.

Τουλάχιστον τέσσερα κινεζικά εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές από διάφορες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, στα τελευταία εγκρίθηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά, η δοκιμή κινεζικού εμβολίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.