ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπαράζ εκκενώσεων από την αναζοπύρωση στην Μάνδρα

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Μάνδρα – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Για 4η ημέρα συνεχίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και το ενώ σε αυτές έχουν προστεθεί και οι πυρκαγιές στη Ρόδο, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και δεκάδες άλλες μικρότερης έντασης, ενώ μαίνεται και ο εφιάλτης των αναζοπυρώσεων. Συγκεκριμένα συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης της φωτιάς ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας.

Η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς και σε διάσπαρτες εστίες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Μάνδρα και Μέγαρα. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κιάφα καθώς εκεί η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ καλύτερη σύμφωνα με το thriassio.gr είναι τα πράγματα σε Αγιά Σωτήρα και στον Άγιο Ιωάννη Κόρακά. H φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Ελευσίνας Θήβας στη θέση Καραούλι και είχε κατεύθυνση προς την Οινόη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ήχοι που ακούγονται από τις εκρήξεις είναι από εγκαταστάσεις αερίου που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και από τους ηλεκτροφόρους πυλώνες. Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

https://youtu.be/VUElZBOmS6Q

Το 112 ήχησε και πάλι, αυτή την φορά για να εκκενωθεί ο Άγιος Παντελεήμονας προς τις Ερυθρές και η περιοχή Κιάφα προς Μάνδρα και Ελευσίνα. Αυτό είναι το τέταρτο μήνυμα μέσα σε ένα τρίωρο καθώς είχαν προηγηθεί αυτά για εκκένωση της Οινόης προς τις Ερυθρές και του Αγίου Ιωάννη Κορακά προς τη Μάνδρα. Η κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι μεγάλη, καθώς επιχειρούν 250 πυροσβέστες ενώ από αέρος γίνονται ρίψεις από επτά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

https://youtu.be/BJS1rc3i54o

Λήξη συναγερμού στην Έυβοια καθώς δεν εντοπίστηκε εστία φωτιάς στον οικισμό Καλημεριάνοι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, έπειτα από σχετική κλήση που δέχθηκε η Πυροσβεστική. Επίγειες δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο που αναφέρθηκε ότι υπάρχει πυρκαγιά, ερεύνησαν την περιοχή, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος φωτιάς.

 

Νέες αναζωπυρώσεις

Αναζωπύρωση υπάρχει και στο Πυρί Λακωνίας. Σκληρή μάχη με τη φωτιά δίνουν από χθες Τετάρτη οι πυροσβέστες στη Λακωνία, καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα. Αυτήν την ώρα, στη φωτιά στη Λακωνία επιχειρούν 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής. Υπενθυμίζεται ότι η μάχη έχει συμπληρώσει 24 και πλέον ώρες στα σημεία μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα. Η φωτιά στη Λακωνία είχε οριοθετηθεί σήμερα το πρωί, ωστόσο η αναζωπύρωση ξεκίνησε έναν νέο εφιάλτη.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο με τη μεγάλη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις αναζωπυρώσεις. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες επίγεια προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ένταση της φωτιάς στη Ρόδο. Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Πολιτικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ καταγράφονται πολιτικές αντιδράσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών. «Τη δασική πολιτική και τη σημασία των πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών ανακάλυψε, μετά από ένα εφιαλτικό τριήμερο με πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη σχετική δήλωση του ο κ. Φάμελλος αναφέρει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης «αναγνώρισε δηλαδή ότι η κυβέρνησή του δεν είχε δώσει την προηγούμενη τετραετία το απαιτούμενο ειδικό βάρος ούτε στις πολιτικές πρόληψης, ούτε στις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση».«Καλωσορίζουμε τις ”νέες” ιδέες του κ. Μητσοτάκη και του υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του παρέδωσε το 2019 την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και την Έκθεση της Επιτροπής Goldammer, όλα μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε μεταξύ άλλων. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα, να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών».

Οι αντιδράσεις έχει στο επίκεντρο και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Πατούλη. Η παράταξη “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” του πρώην νομάρχη Γιάννη Σγουρού σημειώνει: «Άφαντος ο Πατούλης από τα μέτωπα των πυρκαγιών και έκθετος από την κατόπιν εορτής δημοπράτηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Το 2019 ο κ. Πατούλης έλεγε ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι ένας απλός διαχειριστής των καταστάσεων, αλλά ότι πρέπει να παρεμβαίνει, τώρα ποιεί τη νήσσαν. Ποιός είναι ο λαϊκιστής κε Πατούλη; Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση (πρόληψη, υποστήριξη, συντονισμός, όχι κατάσβεση) των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαυσαν Ανατολική και Δυτική Αττική.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης το 2019 κουνούσε προς όλους το δάκτυλο λέγοντας με “ύφος χιλίων καρδιναλίων” ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι απλός διαχειριστής των καταστάσεων, αλλά ότι πρέπει να παρεμβαίνει, στην προκείμενη περίπτωση όχι μόνο δεν παρενέβη αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί από το φως της δημοσιότητας για να αποφύγει την κοινωνική λογοδοσία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μεγάλη καταστροφή

Οι καιρικές συνθήκες, με το δεύτερο κύμα καύσωνα να διαδέχεται σήμερα τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών και τους ανέμους να ενισχύονται κατά διαστήματα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθίσταται δυσκολότερο. Δεκάδες κατοικίες και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές δασικών εκτάσεων και οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες μεσογειακές χώρες που δοκιμάζονται απασχολεί και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους ειδικούς που θέτουν το ερώτημα εάν αυτός ο εφιάλτης είναι η νέα κανονικότητα.

Η εξασθένιση των ανέμων το βράδυ επέτρεψε στις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική και στο Λουτράκι να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα (με την Αττική να αντιμετωπίζει ενεργές αναζωπυρώσεις, όπως προαναφέραμε). το Λουτράκι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα διυλιστήρια, καθώς η φωτιά έχει σταματήσει να κινείται κοντά στην εθνική οδό και οι ενεργές εστίες είναι περιορισμένες και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, η μεγάλη ανησυχία είναι για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (18/7) σε δασική έκταση στη Ρόδο. Όπως τόνισε πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά καθώς είναι σε δύσβατο σημείο ενώ καίγονται δέντρα που είναι πολύ ψηλά, πάνω από 15 μέτρα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί παραμένουν ισχυρές δυνάμεις καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Μητσοτάκης: Σύντομα οι αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε ότι οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων θα κινηθούν άμεσα. Επισήμανε επίσης ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες λόγω και του καύσωνα και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως μας είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί, με δύσκολα φαινόμενα. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων. Οπότε απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει». 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σύντομα να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική πολιτική, όπου, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. «Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής» σημείωσε.

Στον εισαγγελέα 30χρονος για εμπρησμούς

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ένας 30χρονος άνδρας που ομολόγησε πως είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στην Μεσσηνία, στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σχετικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μια την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος παντού

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Κλειστά τα πάρκα στην Αττική

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, κλειστά θα είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του ‘Αρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό ‘Αλσος, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού ‘Αλσους, “Κατίνα Παξινού”.

Ενισχύσεις από το εξωτερικό

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

– Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα.
– Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα.
– Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι