ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Δεκάδες τα μέτωπα των πυρκαγιών

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Δεκάδες τα μέτωπα των πυρκαγιών, slpress

Δεκάδες πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, από την Εύβοια μέχρι την Κω και την Κρήτη, την ώρα που μαίνεται και η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία απειλεί την ηλεκτροδότηση της Αττικής. Μάλιστα κάποια από αυτά τα μέτωπα απειλούν κατοικημένες περιοχές και ήδη δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οικισμοί.

Στην Κω, ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που προκλήθηκε στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, η οποία δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται πλέον προς το Ασκληπιείο. Στην κατάσβεση μετέχουν από το απόγευμα και εναέρια μέσα που έφτασαν στο νησί και επιχειρούν με ρίψεις νερού, ενώ δόθηκε εντολής απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή Τσουκαλαριά και ενδέχεται να εκκενωθεί και το Πλατάνι. Η φωτιά, η οποία ξέσπασε στην περιοχή “Μαρμαρωτό” στην πόλη της Κω, κυρίως σε χορτολιβαδική αλλά και σε δασική έκταση, είναι μεγάλη, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πιθανότατα θα χρειαστούν ενισχύσεις για την αντιμετώπισή της.

Την ίδια ώρα, εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στη Ρόδο, σε όλο το μέτωπο της φωτιάς, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται. Για την αντιμετώπιση της φωτιάς η οποία κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα, έχοντας καταστρέψει περίπου 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από επίγειες δυνάμεις.

Τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά και στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς έχει αναπτύξει πολλά και επικίνδυνα μέτωπα. Η φωτιά κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις με μέτωπα που  φτάνουν από το Ρετσινόλακκο στο Μουρτιά και από εκεί στα όρια της Δάφνης. Η δημοτική Αρχή και περιπολικά της Αστυνομίας προσπαθούν να συγκεντρώσουν με ασφάλεια τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν από τα επικίνδυνα σημεία.

Μέτρα λαμβάνονται και στη Λίμνη, καθώς ένα από τα μέτωπα κινείται προς τα πρώτα σπίτια. Νωρίτερα, μετά από εισήγηση των πυροσβεστών δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος που είναι κοντά στη Λίμνη και ο οικισμός Κοκκίνη όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε, αφότου οι πυροσβέστες είδαν τις φλόγες να περνούν τις πρώτες ζώνες άμυνας και να κατευθύνονται προς τους οικισμούς.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες συναγερμός έχει σημάνει και για τους οικισμούς δυτικά της Λίμνης, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο προς τις Ροβιές, καθώς η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε δυτική κατεύθυνση. Κάτοικοι αναφέρουν ότι πλέον κινείται προς τον οικισμό Χρόνια που είναι ανάμεσα στη Λίμνη και τις Ροβιές. Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια δίνουν οι πυροσβέστες και στα Κριεζά, για την αντιμετώπιση της νέας φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και καίει ανεξέλεγκτα.

Κάηκαν σπίτια στη Μάνη 

Σε πύρινο κλοιό είναι και η Μεσσηνία, καθώς αναζωπυρώθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλίτσι, του δήμου Πύλου-Νέστορος. Ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος με τους κατοίκους να διαφεύγουν προς την Κορώνη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι πέρασε μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ικόνα για τις ζημιές. Στη Μεσσηνία υπάρχει ωστόσο και άλλη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Λακωνία, όπου ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά είναι μεγάλη και την κατάσβεσή της δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Με εντολή της Πυροσβεστικής εκκενώθηκαν τα χωριά Σελεγούδι και Καστάνια. Στο δεύτερο μάλιστα η φωτιά έφτασε στο χωριό και κάηκαν τα πρώτα σπίτια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι