ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ρήξη οι αγρότες με το υπουργείο λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Σε ρήξη οι αγρότες με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη,

Νέα ένταση στις σχέσεις των αγροτών με την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αγροτική αντιπροσωπεία, το μεσημέρι της Τρίτης, προκαλεί το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στην Αλεξανδρούπολη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο υπουργός ακύρωσε προγραμματισμένο ραντεβού με αγροτική αντιπροσωπεία του Έβρου, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της συνάντησης που είχε νωρίτερα με αγρότες της Κομοτηνής, όμως από την πλευρά τους οι αγρότες δίνουν άλλη εκδοχή. Η ένταση έφθασε μέχρι το αεροδρόμιο, όπου πήγαν οι αγρότες με τρακτέρ και λεωφορεία για να προλάβουν τον υπουργό και να του μεταφέρουν τη δυσφορία τους, κάτι που έγινε από την έκταση που πήρε το περιστατικό μέσα στο αεροδρόμιο.

Το κλίμα στους αγρότες που πρόκειται να επισκεφθούν αύριο το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι βαρύ για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ραντεβού του Λευτέρη Αυγενάκη και του Σταύρου Κελέτση (ο οποίος είναι βουλευτής Έβρου) με τους εκπροσώπους των αγροτών της Αλεξανδρούπολης, (συνάντηση στην οποία θα συμμετείχαν οι βουλευτές και φορείς του νομού) είχε ανακοινωθεί για τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (11/2) στο ξενοδοχείο Alexander.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα evros-news, έξω από το ξενοδοχείο που θα γινόταν η συνάντηση είχαν παραταχθεί με δεκάδες τρακτέρ οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης από τις 4 το μεσημέρι και περίμεναν τον κ. Αυγενάκη που θα πήγαινε μετά από αντίστοιχη συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή με εκπροσώπους των αγροτών από όλους τους νομούς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να ενημερώσει κανέναν, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Στις 8 το βράδυ, ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός δεν πήγε στο ραντεβού και δεν θα μιλήσει μαζί τους καθώς έφυγε για το αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι αγρότες στο αεροδρόμιο

Οι αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ για να τον προλάβουν στο αεροδρόμιο. Συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να μπουν μέσα αρχικά από την πύλη που οδηγεί στο διάδρομο απογείωσης αλλά αυτή ήταν κλειστή και αποτράπηκαν από μία διμοιρία των ΜΑΤ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσα στο αεροδρόμιο και ετοιμάστηκαν να μπουν στην αίθουσα αναχωρήσεων για να συναντήσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Η αστυνομική δύναμη και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου έκλεισαν τις πόρτες στο σημείο που γίνεται έλεγχος αποσκευών και ακολούθησε τεράστια ένταση. Οι αγρότες παραλίγο να σπάσουν τις πόρτες ψάχνοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Ακούστηκαν αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, αποφάσισε να ενημερώσει τρεις εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος να μιλήσουν για λίγα λεπτά με τον Λευτέρη Αυγενάκη στο αεροδρόμιο. Όταν οι αγρότες βγήκαν έξω και είδαν στο πάνω όροφο το αεροδρομίου τους τρεις που είχαν πάει εκεί με τον Σταύρο Κελέτση να συζητήσουν, πέταξαν αυγά στα τζάμια.

Η εξήγηση του υπουργείου

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με δελτίο Τύπου αργά το βράδυ της Κυριακής, υποστήριξε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση «πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης καθώς η προηγούμενη ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους φορέων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, διήρκησε, πολύ παραπάνω από το προγραμματισμένο, περισσότερες από 3,5 ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του υπουργού».

Αναμονή στα μπλόκα

Οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και προχωρούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις περιμένοντας το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους.

Σήμερα αγρότες θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας-Θεσσαλονίκης από τις 16:00 έως τις 17:00 στον κόμβο του Φιλώτα. «Παραμένουμε σε θέση μάχης ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Μετά το κλείσιμο του δρόμου θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο μπλόκο ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον εμπορικό κόσμο και όλη την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθούν και να ενισχύσουν τον αγώνα των αγροτών. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και στις καλλιέργειες μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Σε στάση αναμονής και οι αγρότες της Κοζάνης, που από χθες το απόγευμα έφτασαν από τον κόμβο των Κοίλων στο κτίριο της περιφερειακής αρχής στη ΖΕΠ. Περίπου 70 τρακτέρ παρατάχθηκαν, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους να μεταφέρουν πλέον το μπλόκο των Κοίλων στην Περιφέρεια.

Παράλληλα, αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι