Όλα τα νέα μέτρα εν μέσω καθολικού lockdown – Τι ισχύει για αγορά, εστίαση, εκπαίδευση, ώρες κυκλοφορίας

Προσωπική μου δέσμευση ότι θα είμαστε καθημερινά χρήσιμοι στην κοινωνία δηλώνει ο Χαρδαλιάς

Κλείδωσαν τα νέα μέτρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά πριν από λίγο. Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων. Το κλίμα είχε ήδη προετοιμάσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που είχε δηλώσει ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, κάτι που καθιστά αναπόφευκτο το ολικό lockdown.

Τα νέα μέτρα υπάρχουν εδώ. Ενδεικτικά, εφαρμόζεται προαιρετικό ωράριο λειτουργίας για καταστήματα τροφίμων, λαϊκές αγορές, pet shops, καθαριστήρια, υπηρεσίες τηλεφωνίας είναι: τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

  • Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
  • Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 “Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)”, ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.
  • Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία κάθε μορφής λιανεμπορίου κι ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ειδική αγωγή, η οποία και θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού. Επίσης, θα τεθεί σε ισχύ εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού. Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 21:00’ τις καθημερινές και στις 18:00’ τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20:00’ τις καθημερινές και έως τις 17:00’ τα Σαββατοκύριακα. Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων. Περίπτερα, επισκευές κινητών και Pet shop. Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. Κατά πληροφορίες, η έξοδος για ατομική άσκηση (δηλαδή το SMS 6 στο 13033) θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας, χωρίς τη χρήση οχήματος. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Αναφορικά με την τηλεργασία, το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Δικαστήρια – βεντάλια περιορισμών

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, με ορισμένες εξαιρέσεις – τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου. Θα πραγματοποιούνται δίκες στις εξής περιπτώσεις:

  • Αυτόφορων πλημμελημάτων.
  • Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκιση του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021.
  • Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποφυλακίζονται.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να εφαρμοστεί μια βεντάλια περιορισμών στο επόμενο δίμηνο. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα μέτρα θα προσαρμόζονται, θα χαλαρώνουν ή θα αυστηροποιούνται. Αναγνωρίζοντας τόσο την κόπωση των πολιτών, όσο και την κρισιμότητα της κατάστασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να μείνει ενωμένος και «να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι