ΘΕΜΑ

Sex and the City, ή πως τα σίριαλ ρίχνουν στα τάρταρα μετοχές

Sex and the City, ή πως τα σίριαλ ρίχνουν στα τάρταρα μετοχές. Όλγα Μαύρου

Στον παράξενο κόσμο που ζούμε, οι μετοχές εταιρειών ανεβοκατεβαίνουν από twitter, Instagram, fake news και ποικίλα άλλα ερεθίσματα και με τη σειρά τους καθορίζουν και τη ζωή μας, αν και οι χρηματιστές πιστεύουν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο μέσος άνθρωπος καθορίζει τις δικές τους κινήσεις. Τώρα μια εταιρεία στατικών ποδηλάτων, που το μηχάνημά της χρησιμοποιήθηκε για δέκα δευτερόλεπτα στο γνωστό σίριαλ Sex and the City, βλέπει τις μετοχές της να καταβαραθρώνονται, επειδή –σύμφωνα με το σενάριο– έπαθε έμφραγμα κάνοντας άσκηση σε αυτό ο πρωταγωνιστής “Μίστερ Μπιγκ”.

Ο μοιραίος άνδρας του σίριαλ φαίνεται να παθαίνει έμφραγμα την ώρα που αθλείται στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου και με το που ξημερώνει (στις ΗΠΑ) οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής του ποδηλάτου πέφτουν κατακόρυφα! Ο λόγος είναι ότι ο Αμερικανός χρηματιστής, αλλά και μέτοχος, σκέφτεται ότι οι απλοί Αμερικανοί θα θορυβηθούν και δεν θα αγοράζουν Peloton, οπότε καλού-κακού ξεπουλάει όσες μετοχές Peloton έχει!

Η εταιρεία έφτασε στο σημείο να επιστρατεύσει τους Los Angeles Times και έναν καρδιολόγο τηλεπερσόνα, για να εξηγήσει στο κοινό όχι ότι δεν φταίει το ποδήλατό της ή οιασδήποτε άλλης εταιρείας εν προκειμένω για το σενάριο του πρώτου επεισοδίου, αλλά ότι το πρόβλημα είναι πως ο “Μίστερ Μπιγκ” έκανε ανθυγιεινή ζωή! Ενήλικες άνθρωποι και επιστήμονες, κάθονταν στα σοβαρά και εξηγούσαν ότι ο συγκεκριμένος ρόλος δείχνει έναν άνθρωπο που έκανε πολλές καταχρήσεις στη ζωή του, εξ ου και το έμφραγμα.

Τα ποδήλατα που έπεσαν θύμα του πρώτου επεισοδίου με τίτλο “And just like that” ήταν τα Peloton που βασικά διαφημιζόταν στη σειρά, και o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μάλλον έπαθε αληθινό έμφραγμα, καθώς έβλεπε τι γινόταν στην Γουόλ Στριτ! Το πρώτο επεισόδιο του έβδομου κύκλου της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς μεταδόθηκε την Πέμπτη από το κανάλι HBO. Εκεί ο “λεγάμενος” Τζον Πρέστον, γνωστότερος ως “Μίστερ Μπιγκ” για λόγους που δεν θα αναλύσουμε (τον υποδύεται ο ηθοποιός Κρις Νορθ), υφίσταται καρδιακό επεισόδιο, έπειτα από εντατική άσκηση.

Σκηνή από το Sex and the city

Η σκηνή έδωσε στο επεισόδιο τον τίτλο “Και έτσι απλά… ο Μπιγκ πέθανε”, αναπαράγοντας μια από τις αγαπημένες φράσεις της πρωταγωνίστριας Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, που υποδύεται την Κάρι Μπράντσο, που είναι τρόπον τινά το ταίρι του “Μεγάλου” στο “Sex and the City”, σε ένα love story με πολλές διακυμάνσεις. Οι τηλεθεατές έπαθαν σοκ, όπως και το χρηματιστήριο.

H καρδιολόγος που επιστρατεύθηκε “εξήγησε” ότι ο “Μίστερ Μπιγκ” πίνει πολλά κοκτέιλ, καπνίζει πούρα και τρώει μπριζόλες, πράγματα απαράδεκτα στην ηλικία του, που δεν την είπε. «Διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, επειδή είχε υποστεί μια πρώτη καρδιακή προσβολή στον 6ο κύκλο», είπε σοβαρολογώντας η γιατρός, καταπατώντας κάθε κώδικα ιατρικού απορρήτου στον πλανήτη!

«Πάνω από το 80% των θανατηφόρων εμφραγμάτων μπορούν να προληφθούν μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, της διατροφής και της άσκησης. Και ενώ το 25% των εμφραγμάτων κάθε χρόνο είναι σε ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί ένα πρώτο έμφραγμα στο παρελθόν, όπως και ο Mίστερ Μπίγκ, συνήθως επανέρχονται και εν τέλει, τηρουμένων των αναλογιών, υγιαίνουν. Να συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας για προληπτικές εξετάσεις και για μια υγιή στρατηγική πρόληψης, στην οποία περιλαμβάνεται η άσκηση και το στατικό ποδήλατο», είπε, για να αναφερθεί και στον πραγματικό λόγο για τον οποίο συνεντευξιάσθηκε!

Ο μέσος άνθρωπος και η εξουσία που δεν έχει

Εν συνεχεία, η καρδιολόγος μπήκε και σε λεπτομέρειες για το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, που συχνά αποτελεί σημαντικό παράγοντα και είπε ότι για το θάνατο ευθύνεται περισσότερο αυτό, παρά η άθληση! «Το να κάνει το άτομο ποδήλατο στο Peloton, ίσως μάλιστα να το βοήθησε να καθυστερήσει το μοιραίο», κατέληξε και άξιος ο μισθός της! Όμως τα χρηματιστήρια και η μανία με τις τηλεπερσόνες κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, από όση σε μια επιχείρηση που πουλάει ποδήλατα.

Προ μηνών μια συγκρατημένη ανακοίνωση για προκαταρκτικά αποτελέσματα έριξε τις μετοχές εμβολίου και ο κόσμος άρχισε να το αμφισβητεί, επειδή κάποιοι μέτοχοι (άσχετοι από ανοσολογία και εμβολιασμούς) θορυβήθηκαν από μισόλογα κι άρχισαν να ξεπουλάνε! Και με την Όμικρον, ο πανικός άρχισε από δημοσίευμα των Financial Times στην ουσία, που έδειξε (και προκάλεσε, με το γνωστό ερώτημα “η κότα ή το αυγό”) αγωνία στα χρηματιστήρια, η οποία μεταδόθηκε εν ριπή οφθαλμού και στον επιστημονικό κόσμο.

Οπότε “just like that” μικρομέτοχοι και μεγαλομέτοχοι παίρνουν έμμεσα αποφάσεις για όλο τον ντουνιά και αρκεί μια εταιρεία να βάλει (λέμε τώρα…) -Β σε μια χώρα για να κάνουν το ίδιο και οι άλλες και να αρχίσει η χρεοκοπία της. Και αυτό το σενάριο δεν διορθώνεται στο επόμενο επεισόδιο ούτε στον επόμενο κύκλο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι