ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολιάστους λόγω Δέλτα

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολιάστους λόγω "Δέλτα", Όλγα Μαύρου

Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί πολλή συζήτηση και διαφωνίες για το σχέδιο να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασθέντες), είτε ως μικτοί (είσοδος με rapid test για τους μη εμβολιασθέντες). Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει (πάλι εκτάκτως) και για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι είναι έτοιμη η συσκευή που θα σκανάρει πιστοποιητικά εμβολιασμού στα κέντρα διασκέδασης και θα ανάβει πράσινο μόνο για τα γνήσια.

Οι μη εμβολιασμένοι θα βλέπουν πορτοκαλί στο σκανάρισμα και όσοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό, θα βλέπουν κόκκινο. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι τα νέα κρούσματα ήταν 1.820 και καταγράφηκαν από 55.000 τεστ, ενώ νέα αύξηση (22%) σημειώθηκε στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Να σημειώσουμε πάντως ότι ενώ τα σημερινά κρούσματα είναι σχεδόν ίσα με τα χθεσινά (1.797), ήταν αποτέλεσμα 10.000 λιγότερων τεστ, στα οποία κατ’ αναλογία θα κατέγραφαν 300 κρούσματα παραπάνω. Αν δηλαδή είχε γίνει ίσος αριθμός τεστ με προχθές, τα καταγεγραμμένα κρούσματα θα ήταν λογικά πάνω από 2.100 και όχι 1.820.

Όσον αφορά στους τουρίστες είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα βρέθηκαν πάλι μόλις έξι με θετικό τεστ στα σύνορα από τους περίπου 60.000 που εισέρχονται κάθε μέρα και από τους οποίους ελέγχεται το 10%. Το ποιος θα ελεγχθεί, όμως, το αποφασίζει ένας “έξυπνος” αλγόριθμος (που μάλλον “δεν μας τα λέει καλά”, γιατί καθημερινά του ξεφεύγουν τριπλάσιοι)! Συγκεκριμένα σήμερα καταγράφηκαν 21 κρούσματα σε τουρίστες, με έξι από αυτούς να τίθενται άμεσα σε καραντίνα (τους “τσάκωσαν” στα σύνορα), όμως με τους υπόλοιπους 15 να έχουν εισέλθει κανονικά με το πιστοποιητικό τους ή το τεστ τους και νόσησαν στην Ελλάδα. Πήγαν με δική τους πρωτοβουλία να κάνουν τεστ σε δημόσια δομή ή ιδιωτικά και, εκ των υστέρων, καταγράφηκαν ως φορείς.

Το ίδιο είχε γίνει και χθες. Οκτώ “πιάστηκαν” στα σύνορα και 13 κατεγράφησαν όταν πλέον είχαν αρχίσει τις διακοπές τους και νόσησαν. Ακριβώς το ίδιο σημειώθηκε και προχθές, με 19 συνολικά κρούσματα σε τουρίστες, από τους οποίους όμως μόνον οι τέσσερεις εντοπίστηκαν εγκαίρως στα σύνορα και οι 15 νόσησαν στο ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσαν. Όλοι δε αυτοί οι τουρίστες που εισέρχονται με “πιστοποιητικό υγείας” είναι όχι απλώς φορείς, αλλά νοσούντες με συμπτώματα, καθώς κανένας άνθρωπος που έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα δεν φεύγει από την όμορφη παραλία και το “δροσερό” ξενοδοχείο που πληρώνει για να πάει στα καλά καθούμενα να κάνει μέσα στον καύσωνα τεστ για κορονοϊό!

Τα τρία σενάρια

Δεν έχουμε ενημέρωση ποιες εθνικότητες είναι εκείνες με τα περισσότερα ψεύτικα πιστοποιητικά, αλλά ελπίζουμε να το ξέρουν στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία για να τις προσθέσουν ως παράμετρο στον “έξυπνο αλγόριθμο”. Πιθανόν οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες να μην έκαναν εν γνώσει τους rapid test χαμηλής αξιοπιστίας ή και να έπεσε έξω το τεστ ταχείας ανίχνευσης, αφού είναι γνωστό ότι πολλοί ασυμπτωματικοί δυστυχώς παίρνουν “πράσινο” από αυτά τα τεστ.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί εν τω μεταξύ στον τουριστικό κλάδο και απειλεί την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα έφερε πολλές ακυρώσεις από τους κολοσσούς του τουρισμού, όπως και από την πολυεθνική (αλλά γερμανική στην ουσία) TUI, που ακύρωσε τα πακέτα που προωθούσε στη βρετανική αγορά, για δέκα ελληνικούς προορισμούς. Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε δυναμικά στο Ηράκλειο εδώ και δέκα ημέρες, προκάλεσε επίσης ακυρώσεις εδώ μια εβδομάδα. Το καλό σενάριο (χωρίς τέταρτο κύμα) προβλέπει έσοδα 3,8 δισεκατομμύρια, ευρώ μέχρι το Νοέμβρη, ενώ το ρεαλιστικό σενάριο (της αύξησης των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα) δεν προβλέπει ούτε τα μισά.

Η νέα έξαρση μάλλον βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για κλειστούς χώρους εντός καταστημάτων. Οι λόγοι (πάντα σύμφωνα με πληροφορίες) είναι τρεις: Πρώτον, οι εμβολιασμένοι  μπορεί να είναι συχνά φορείς της Δέλτα και να τη μεταδίδουν. Δεύτερον, τα rapid test “χάνουν” πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς και, τρίτον, είναι υπολογίσιμο το κόστος τους. Επιπλέον ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό πολιτών που στήνονται στις ουρές για δωρεάν δειγματοληψίες καθημερινά. Είναι αρκετά πιθανό οι λοιμωξιολόγοι να προτείνουν οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Για αυτούς, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τα καταστήματα θα σκανάρουν το bar code του πιστοποιητικού και θα βλέπουν πράσινο χρώμα αν ο πελάτης είναι εμβολιασμένος, κίτρινο όταν έχει αρνητικό PCR ή rapid test και κόκκινο όταν το πιστοποιητικό είναι πλαστό ή αν πάντως το μηχάνημα δεν μπορεί να το αναγνωρίσει ως γνήσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι