ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη και κλιμάκωση από τους αγρότες στη Νίκαια

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη και κλιμάκωση από τους αγρότες στη Νίκαια

Στη Νίκαια της Λάρισας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου οι αγρότες αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, είναι αν οι αγρότες θα κατέβουν με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως όσοι μείνουν πίσω, θα προχωρήσουν σε δράσεις με κλείσιμο δρόμων και κομβικών σημείων για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση. Οι αγρότες εξηγούν πως δεν τους βρίσκει σύμφωνους – βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – ο διαχωρισμός σε συνεταιρισμένους και μη ή για ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στην πανελλαδική σύσκεψη  συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών από όλη την Ελλάδα που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα.

Ήδη οι αγρότες βρίσκονται με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες και συνεχίζουν να προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών που βρίσκονται στα μπλόκα επιθυμούν την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που προτείνουν δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει να χωριστεί στα δύο η χώρα.

Πάντως και χθες οι αγρότες προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, ενώ οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αποφάσισαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Και αυτό διότι δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα πρόκειται να καταθέσουν τη συγκεκριμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης. Ακόμη στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Πολλοί αγρότες, μάλιστα, εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

Οι αγρότες θα συνεχίσουν να κλείνουν συμβολικά δρόμους αλλά σε περίπτωση που δεν κατέβουν στην Αθήνα, θα στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία εθνικών οδών.

Από την πλευρά τους οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, με τη κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ακόμη αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στο τελωνείο των Ευζώνων εμφανίζονται και οι αγρότες της Παιονίας, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σημειώνεται ότι το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, έλεγε χθες ότι, καθώς «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…], θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι