Σκοτώνουν και την απεργία όταν οι εργαζόμενοι προτιμούν τον καναπέ
15/06/2021To εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εμφανίζει μόνο την μια πλευρά, την κυβερνητική, καθώς με τις διατάξεις του, καταπατεί το δικαίωμα στην απεργία. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ, πριν απεργήσει καθώς θα βρεθεί και από πάνω κατηγορούμενος. Οι ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών, αφαιρούν στην ουσία τα δικαιώματα των απεργών.
Δηλαδή, κλείνεις δρόμους απειλείς το κοινωνικό σύνολο, εμποδίζεις τους απεργοσπάστες σε καταγγέλλουν και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το νόμο. Επίσης, όταν η Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι η απεργία είναι παράνομη πάει και τελείωσε. Κάνεις κατάληψη και πάλι αντιμέτωπος με το νόμο είσαι. Το μόνο που πρέπει να κάνεις κατά τους κυβερνώντες είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις αποστασιοποιημένος και να μην αντιδράς.
Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί το δικαίωμα του εργοδότη, δηλαδή την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ευτυχώς πάλι που δεν απαγορεύουν και τις ντουντούκες των διοργανωτών για λόγους ηχορύπανσης. Η απεργία θα χάσει το πρακτικό της νόημα και θα υπάρχει μόνο στα λεξικά ως μέσο υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι πορείες θα αντικατασταθούν από μια μικρή παρέα ατόμων, που θα μοιάζει περισσότερο σαν σύναξη φίλων. Ευτυχώς που επιτρέπονται ακόμα τα πανό και οι σημαίες, αλλά να μην απογητευόμαστε κάτι μπορεί να βρεθεί και για αυτό.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να ενοχοποιήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του κόσμου της εργασίας. Θέλησε να εμφανίσει την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας σαν «προοδευτική μεταρρύθμιση», ενώ προσπάθησε να εμφανίσει σαν αναβάθμιση την μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Δηλώσεις Πελώνη
Η κα. Πελώνη δήλωσε «Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία»: Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
- Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
- Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
- Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
- Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
- Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
- Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
- Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
- Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
- Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
- Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.
- Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.
- Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
- Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.