ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σούβλα σε ενοικιαζόμενα της Αττικής για χιλιάδες Αθηναίους

Σούβλα σε ενοικιαζόμενα της Αττικής για χιλιάδες Αθηναίους

Αν και μερικές δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι κατάφεραν ήδη να ξεγλιστρήσουν και να κάνουν στη “ζούλα” Πάσχα στο χωριό, το 99% των δημοτών μένει στην πόλη και κάποιοι ψάχνουν “χωριό” σε παραλίες της Αττικής, νοικιάζοντας μέσω Airbnb μονοκατοικίες. Πληρώνουν από 100 έως 500 ευρώ τη βραδιά για κάπως απομονωμένες μονοκατοικίες, αλλά καθώς συμμετέχουν πάνω από δύο-τρεις οικογένειες, τα έξοδα μοιράζονται. Άλλοι προσπάθησαν να πάνε σε νησιά, αλλά περίπου 200 άτομα την ημέρα γυρίζουν άναυλα στο σπίτι τους, καθώς η διαδημοτική μετακίνηση δεν περιλαμβάνει τις νήσους της Αττικής.

Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα γύρισαν άναυλα στην πόλη 200 άτομα χθες και άγνωστο πόσοι σήμερα. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι, ακόμα και όπου επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, αυτές δεν περιλαμβάνουν τα νησιά. Επιτρέπεται να ταξιδέψει κάποιος σε νησί που ανήκει στην περιφέρεια Αττικής όπως του Αργοσαρωνικού ή στα Κύθηρα, αν: έχει έγγραφο της ΕΡΓΑΝΗ (για εργασία) ή μεταβαίνει στη μόνιμη κατοικία του (αποδεικνυόμενη επίσης εγγράφως), ή να έχει ιατρικό ραντεβού σε δημόσια δομή υγείας του νησιού ή να έχει βεβαίωση ότι μεταβαίνει σε κηδεία ή να είναι διαζευγμένος και να επισκέπτεται τα παιδιά του (οπότε πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κατοικίας των παιδιών).

Στις περιπτώσεις που κάποιοι υποχρεούνται σε μεταβολή, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα τουριστικά πρακτορεία δεν επιστρέφουν το κόμιστρο –απλά αφήνουν ανοιχτή την ημερομηνία για να αξιοποιήσει κάποιος το εισιτήριό του αργότερα. Όσον αφορά στην έξοδο οχημάτων προς Πελοπόννησο και προς Λαμία, η κίνηση είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι, καθώς το Πάσχα του 2020 είχαν τηρηθεί ευλαβικά τα μέτρα και στις εθνικές οδούς κυριαρχούσε κυριολεκτικά ερημιά. Η εικόνα φέτος είναι πολύ διαφορετική.

Προ κορονοϊού αντίστοιχα, δηλαδή στο διάστημα από τη Μεγάλη Πέμπτη του 2019 μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, είχαν διέλθει από τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου 118.000 οχήματα, ενώ το 2020 διήλθαν μόλις 13.088. Φέτος δεν έχουμε συνολική εικόνα αλλά το γεγονός ότι μόνον σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη), διήλθαν ήδη 17.000, φανερώνει ότι χιλιάδες ΙΧ τόλμησαν την απαγορευμένη έξοδο προς την επαρχία. Πάντως γενικά η κίνηση είναι πολύ αυξημένη σε σύγκριση με το περσινό lockdown, εδώ και μήνες. Διέρχονται δηλαδή καθημερινά από τα διόδια πάνω από 10.000 ΙΧ προς νότο και άλλα τόσα και περισσότερα προς βορρά.

Οι έλεγχοι είναι πιο περιορισμένοι σε σύγκριση με το περασμένο Σαββατοκύριακο που η Τροχαία ήλεγχε ένα-ένα τα αυτοκίνητα και είχαν σχηματισθεί τεράστιες ουρές. Τότε (από την περασμένη Πέμπτη μέχρι το Σάββατο) είχαν πιαστεί συνολικά 330 άτομα που υποχρεώθηκαν σε πρόστιμο και μεταβολή. Σήμερα έχουν ήδη πιαστεί 247 για τον ίδιο λόγο (παράνομη μετακίνηση με ψευδείς δικαιολογίες).

Σούβλα σε ενοικιαζόμενα

Όσον αφορά τώρα στον “εσωτερικό τουρισμό” εντός Αττικής, οι περισσότεροι αναζητούν σχετικά απομονωμένες μονοκατοικίες, για να έχουν την ησυχία τους, αλλά και για να μην τους “καρφώσει” γείτονας σε περίπτωση που συγκεντρωθούν πάνω από 12 άτομα στο σπίτι. Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, σε εσωτερικό χώρο επιτρέπονται μέχρι δύο οικογένειες και συνολικά 9 άτομα, ενώ σε εξωτερικό χώρο αυλής ή σε ταράτσα επιτρέπονται μέχρι 12 άτομα.

Υπάρχουν και μονοκατοικίες που ενοικιάζονται προς 1.000 ή και 6.000 τη βραδιά, αλλά αυτές μισθώνονται συνήθως από άτομα που σκοπεύουν να κάνουν πάρτι και να “βγάλουν” το κόστος από τα εισιτήρια. Εντούτοις πολλές αγγελίες επισημαίνουν ότι δεν δέχονται ενοικιαστές για πάρτι. Κανονικά το Airbnb έχει ανακοινώσει από πέρσι ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και τα πάρτι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια –διαμερίσματα– μονοκατοικίες, αλλά κάποιοι ιδιοκτήτες το επισημαίνουν και στις αγγελίες τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, αναφέρεται σε πρωτοφανές γεγονός για τις κρατήσεις στην Αττική και για ρεκόρ πληρότητας, η οποία αγγίζει πλέον το 80% για τα παραλιακά θέρετρα. Πολλοί Αθηναίοι που δεν μπόρεσαν να πάνε στο χωριό τους, νοίκιασαν εξοχικά για να γλεντήσουν το Πάσχα με σούβλα και συντροφιά σε κάποια ξένη αυλή. Ο κ. Χίος είπε ότι αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές και τόση “ζήτηση” για βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε σημειωθεί ποτέ άλλοτε στην περιοχή. Οι κρατήσεις γίνονται στη Βάρκιζα, στη Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια, μέχρι Σούνιο και Λαυρεωτική, Πόρτο Ράφτη, Λούτσα.

Υπάρχουν βίλες που διαθέτουν 6 ή 8 υπνοδωμάτια, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών ζητάει γύρω στα 4 υπνοδωμάτια, που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να περάσουν το τριήμερο ή πενθήμερο με 2-3 οικογένειες. Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση το Πάσχα θα γίνεται με χρήση του κωδικού 6 στο 13033 ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν. Παράλληλα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Την Κυριακή, άγνωστο για ποιο λόγο, επανέρχεται στις 9 μ.μ. και από Δευτέρα πάει στις 11 μ.μ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx