ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σώζει η τρίτη δόση τους καρκινοπαθείς;

Σώζει η τρίτη δόση τους καρκινοπαθείς; Όλγα Μαύρου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Νομού Αχαΐας “Άλμα Ζωής”, Λιολιώ Κολυπέρα. Έπασχε από κορονοϊό και νοσηλευόταν τις τελευταίες 12 ημέρες σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Πάτρας. Έπασχε όμως από 44 ετών διαδοχικά και από τρεις μορφές καρκίνου και ήταν χαρακτηριστική περίπτωση ασθενούς στον οποίο η τρίτη δόση θα αποδεικνυόταν πιθανόν σωτήρια.

Τέλη Αυγούστου είχε εορτάσει τα γενέθλιά της και είχε σχετικά κοινωνική ζωή, οπότε κανείς δεν ξέρει πώς κόλλησε. Παρουσίασε ήπια συμπτώματα στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενώ αρχικά παρέμενε σπίτι της, η κατάστασή της επιδεινώθηκε παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένη. Καθώς αντιμετώπιζε ξανά τον καρκίνο, έκανε χημειοθεραπείες και αυτές μειώνουν δυστυχώς τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού (είναι ανοσοκατασταλτικές).

Στις 5 Σεπτεμβρίου, παρότι είχε πια πυρετό και σίγουρα αγωνιούσε για την έκβαση, έκανε μια τελευταία ανάρτηση στο Facebook για την εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβρη και έγραφε «σιγά-σιγά να μαζευόμαστε για τα ωραία και τα σπουδαία». Στις 9 Σεπτεμβρίου κρίθηκε απαραίτητο πλέον να διασωληνωθεί, για να δοθεί στον οργανισμό η δυνατότητα να δώσει πιο απερίσπαστος την μάχη με τον ιό. Όμως, δεν τα κατάφερε….

Η θανουσα είχε πρωτοστατήσει για την ίδρυση του “Άλματος Ζωής” στην Αχαΐα και κατόρθωσε με το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της να αγκαλιάσει τις γυναίκες που νοσούν και να τους δώσει δύναμη για να παλέψουν. Όταν δεν υπήρχαν πέρσι τέτοια εποχή διαθέσιμες ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά εν συνεχεία και στην Αττική, είχε πει (πέρσι τον Οκτώβρη) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει μεγάλη αγωνία πως η ηλικία της θα είναι ανασταλτικός παράγοντας και αν χρειασθεί ΜΕΘ, δεν θα την βάλουν, για να προτιμηθεί ένας νεότερος χωρίς υποκείμενα νοσήματα, εκφράζοντας τις αγωνίες όλων των συνασθενών της.

Στην περίπτωσή της, τελικά ΜΕΘ βρέθηκε, καθώς το εμβόλιο ή η μοίρα της έδωσαν έκτοτε άλλο ένα χρόνο ζωής και δεν συνέπεσε η νόσησή της με το χάος της έξαρσης του χειμώνα. Τις τελευταίες έξι μέρες κάνουν την τρίτη δόση όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας ή άλλων φαρμάκων και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν ανέπτυξαν ανοσία καταλήγει στην ΜΕΘ παρά τον πλήρη εμβολιασμό του. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει θανάτους εμβολιασμένων, αλλά είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει τουλάχιστον τρεις, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο και τώρα στην Πάτρα.

Η τρίτη δόση

Δεν είναι βέβαιο πως για όσους έχουν βαριά ανοσοκαταστολή η τρίτη δόση θα προσφέρει πολλά αντισώματα, αλλά σίγουρα θα αυξήσει τις πιθανότητες για να αποφύγει ο ασθενής την ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να αναπτύξουν λιγότερα από τα μισά αντισώματα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν ανοσοκαταστολή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κακοηθειών τα αντισώματα που αναπτύσσονται με τις πρώτες δύο δόσεις είναι ελάχιστα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της τρίτης δόσης στα άτομα που οικοδομούν ανοσία κατώτερη του 50%. Στο Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι η τρίτη δόση είναι σωτήρια ακόμα και σε ανοσοκατεσταλμένους, αλλά δεν υπεισέρχονται στο βαθμό ανοσοκαταστολής ανά νόσημα.

Αναφέρουν θεαματική ανταπόκριση και, συγκεκριμένα, ανάπτυξη αντισωμάτων στο 73% με την τρίτη δόση έναντι 35% της δεύτερης, αλλά ειδικά για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς. Ουσιαστικά το Ισραήλ, που εδώ και ένα μήνα χορηγεί τριτη δόση, διαπιστώνει ότι αυτή διπλασιάζει το ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων που καταφέρνουν να αναπτύξουν αντισώματα. Οι θάνατοι εκεί έχουν μειωθεί το τελευταίο δεκαήμερο στο μισό (από 60 την ημέρα, στους 30).

Τι φοβόταν η ίδια

 «Επειδή είμαι ευάλωτη ομάδα και μεγάλη φβάμαι μήπως διαλεχτώ όταν αρρωστήσω. Αν πάθω covid φοβάμαι μήπως υπάρχει πιο νέος άνθρωπος και με διαλέξουν να κάτσω πιο πείσω επειδή έχω υποκείμενο νόσημα», είχε πει πέρσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για όλους τους ομοιοπαθείς. Εκείνος είχε απαντήσει ότι ενισχύονται οι ΜΕΘ ώστε να μη χρειάζεται να γίνονται τέτοιες επιλογές.

Εκφράσεις θλίψεις για τον θάνατό της εκφράσθηκαν από τον δήμαρχο Πατρέων, την αντιπολίτευση του δήμου, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (η ίδια εργαζόταν στην Περιφέρεια), από  το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, από τον σύλλογο γονέων παιδιών με κακοήθεια και πολλούς άλλους φορείς.

Στην κηδεία της, αύριο στις 4 μ.μ. στον ναό του Αγίου Ανδρέα, η οικογένεια ζητεί όλοι να φορούν ροζ και όχι μαύρα: « Όσοι φίλοι και φίλες έχουν ροζ μπλούζες από παλιά pink the city, να τις φορέσουν για να χαιρετήσουμε τη Λιολιώ με αυτό το ροζ ποτάμι με το οποίο πλημμυρίζουμε κάθε χρόνο την πόλη. Αντί στεφάνων η οικογένεια θα ήθελε να γίνουν δωρεές για το σκοπό στον οποίο η Λιολιώ αφιέρωσε τη ζωή της».

Είχε πρωτοδιαγνωστεί με καρκίνο το 1996 και εν συνεχεία παρουσίασε κακοήθεια και σε άλλα όργανα, αλλά πάλεψε και τις τρεις φορές. Πρόσφατα είχε πάλι μια μετάσταση και ακολουθούσε θεραπεία. Στην περσινή εκδήλωση στην Πάτρα για τον καρκίνο στο μαστό, είχε πει: «Έχω μάθει να ζω με τους καρκίνους μου, να μη μετράω το χρόνο σε ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια, αλλά να τον αξιοποιώ σε στιγμές, κάνοντας αυτό που αγαλλιάζει την ψυχή μου. Εδώ και 24 χρόνια τώρα έχω πορευθεί παρέα με τρεις καρκίνους… με αυτούς συνυπάρχω, αλλά και υπάρχω ως Λιολιώ…»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx