ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα δύο η ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στα δύο η ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, Νεφέλη Λυγερού

Ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού; Νέο ζήτημα προκύπτει, διχάζοντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγκάζοντας τις Βρυξέλλες να επικαλεστούν την κοινή γραμμή πλεύσης. Μέχρι τώρα, η συζήτηση επικεντρωνόταν στο αν και κατά πόσο διέθετε κάποιος το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μόνο με αυτό, άλλωστε, εξασφαλίζεται μια στοιχειώδης πρόσβαση στην κανονικότητα: είσοδος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, ταξίδια και ούτω καθεξής. Τώρα που αυτό εδραιώθηκε, αναδεικνύεται ένα νέο ζήτημα το οποίο διχάζει.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη διάρκεια του πιστοποιητικού. Στο δημόσιο διάλογο μεταφέρεται πλέον η συζήτηση για τη διάρκεια της ανόσιας των εμβολίων και άρα και για τη διάρκεια του πιστοποιητικού. Πότε αυτό δεν θα υφίσταται; Το χθεσινό διάγγελμα του Εμμανουέλ Μακρον έθεσε το χρονικό διάστημα των έξι μηνών. Για την ακρίβεια, στη Γαλλία το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει αν δεν κάνουν την τρίτη δόση «έξι μήνες και πέντε εβδομάδες μετά τη δεύτερη», όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η Γαλλία απλά “άνοιξε το δρόμο”. Αυτή δεν είναι η μοναδική εθνική απόκλιση εντός της ΕΕ. Η Αυστρία, επίσης διαφοροποιείται, καθώς από τις 6 Δεκεμβρίου βάζει όριο εννέα μηνών από τη δεύτερη δόση. Σε περίπτωση που έχει το διάστημα αυτό παρέλθει, δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό για τους ταξιδιώτες. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson επίσης υποχρεούνται να κάνουν δεύτερη δόση, για να πάρουν το πράσινο φως εισόδου στη χώρα. Η Κροατία επίσης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, με το όριο των εννέα μηνών.

Να θυμίσουμε ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαν είχε διαψεύσει την ημερομηνία λήξεως του πιστοποιητικού. «Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της covid19 και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορονοϊό».

Μόνος του τα είπε, μόνος του τα άκουσε. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό. Πολλές είναι οι χώρες που αντιδρούν στις παρεκκλίσεις αυτές, θέτοντας το δίλημμα ή “όλοι μαζί ή κανένας”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι