Στα όρια κοινωνικού εμφυλίου ο “πάνοπλος Δαυίδ”

Στα όρια κοινωνικού εμφυλίου ο "πάνοπλος Δαυίδ"

Αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις στο Ισραήλ, καθώς όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι κοινότητες των Υπεροθόδοξων Εβραίων θυμίζουν “καζάνι που βράζει”. Αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση την νύχτα της 6ης Οκτωβρίου στον οικισμό Modi’in Ilit, ενώ προσπαθούσαν να διαλύσουν συγκέντρωση εκατοντάδων Υπερορθόδοξων Εβραίων.

Η αστυνομία εισήλθε στην πόλη προκειμένου να επιβάλει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, καθώς το Ισραήλ έχει επαναφέρει το lockdown. Οι αστυνομικές αρχές είχαν πληροφορίες ότι θα διενεργούνταν δημόσιες προσευχές στις συναγωγές του οικισμού, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Όταν έφτασαν, τα αυτοκίνητα τους περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες Υπερορθόδοξους Εβραίους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που φώναζαν συνθήματα και προσπάθησαν να μπλοκάρουν το δρόμο τους. Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Για αρκετές ώρες οι κάτοικοι έριχναν πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς και στα οχήματα τους. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και επτά άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αστυνομία της Ιερουσαλήμ υποχρεώθηκε να έρθει σε συνεννόηση με ορισμένους από τους ηγέτες των Υπερορθόδοξων Εβραίων, ανεχόμενη τις μαζικές προσευχές και τις συγκεντρώσεις τους, υπό τον όρο να μην γίνονται αυτές δημοσίως! Η ισραηλινή αστυνομία, που εποπτεύει την αυστηρή επιβολή των περιοριστικών μέτρων ανά την επικράτεια, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Αναβρασμός στο Ισραήλ

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έλεγχο και στην γειτονιά Mea She’arim της Ιερουσαλήμ, που κατοικείται επίσης από Υπερορθόδοξους Εβραίους. Πολλές συναγωγές είχαν σκεπάσει τα παράθυρά τους με μαύρες κουρτίνες, προκειμένου να μην είναι ορατό στους αστυνομικούς το εσωτερικό του ναού. Οι άνδρες της αστυνομίας παρατάχθηκαν περίπου 100 μέτρα από την Συναγωγή Toldot Aharon, απαγορεύοντας την είσοδο. Προκλήθηκαν επεισόδια όταν ομάδες κατοίκων άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα στους αστυνομικούς, που προχώρησαν σε συλλήψεις 17 ατόμων.

Προηγουμένως, 5.000 Υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στο Ashdod, παρά το lockdown, για την κηδεία ενός ραβίνου. Ισραηλινοί αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος και ακολούθησαν συγκρούσεις. Σε ανακοίνωση της η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως είχε δώσει άδεια σε περιορισμένο αριθμό ατόμων για να παρευρεθούν στην κηδεία, υπό τον όρο να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις, κάτι που στην πραγματικότητα ελάχιστοι εφάρμοσαν.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικών, οι περισσότερες κοινότητες των Υπερορθόδοξων Εβραίων συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «όσοι (Υπερορθόδοξοι) πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να να υπακούσουν στις εντολές των αρχών, επειδή είναι αποφάσεις μια κοσμικής κυβέρνησης, να κατανοήσουν πως πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι στο στόχαστρο, τόσο για τα σκάνδαλα που φέρεται να εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όσο και για τις αβελτηρίες που έδειξε στην διαχείριση της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι